• Haberler
  • Genel
  • Diz kireçlenmesine yeni deva – Kocatepe Gazetesi

Diz kireçlenmesine yeni deva – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde diz kireçlenmesinde doğal tedavi yöntemi olan PRP tedavisi başladı Diz eklem kireçlenmesi olan hastaların yeni tedavi umudu 'trombositten zengin plazma' PRP tedavisi Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde uygulanıyor. Son yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntem olan PRP uygulaması başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış [&hellip]

Diz kireçlenmesine yeni deva

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde diz kireçlenmesinde doğal tedavi yöntemi olan PRP tedavisi başladı

Diz eklem kireçlenmesi olan hastaların yeni tedavi umudu “trombositten zengin plazma” PRP tedavisi Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde uygulanıyor.
Son yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntem olan PRP uygulaması başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış olsa da son dönemlerde özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında da sıkça kullanılmaya başlandı.
İngilizce “PlateletRichPlasma” ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olan PRP tedavisinde ilaç hastanın kanından yapıldığı için doğal bir yöntemle tedavi sağlanıyor. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanlarından Dr. Aycan Türel ve Dr. Aylin Dikici’nin birlikte yaptıkları tedavi, hastanın kendi kanından alınan yaklaşık 10cc’lik kanın tüple özel santrifüj işleminden geçirilmesiyle üstünde kalan trombositten zengin sarı renkli plazma sıvısının tekrar hastanın ağrıyan bölgesine enjekte edilmesiyle gerçekleşiyor.
Uzman Dr. Aycan Türel tedavi hakkında yaptığı açıklamada, PRP tedavisinin İlimizde ilk kez kas iskelet sistemi hastalıklarında kendilerinin uyguladıklarını belirterek hastaya enjekte edilen kanın içinde çok fazla büyüme faktörü bulundurması nedeniyle hastada kalıcı bir tedavi etkisini bıraktığını ifade etti.
Uzm. Dr. Türel ilk PRP uygulamasını 53 yaşındaki Şükran Gökmen isimli diz osteoartrit teşhisi (diz eklem kireçlenmesi) olan bir hastaya yaptıklarını anlatırken “Hastamız uzun zamandır diz eklem kireçlenmesi rahatsızlığı olan hatta sol dizinden protez ameliyatı olmuş bir kişi. Ancak sağ dizinden ameliyat olmak istemediği için sağ dizinin eklem içine PRP tedavisi uyguladık. Tedavi etkisi 2 hafta içinde ortaya çıkacak” dedi.
PRP uygulamasının hasta için hiçbir yan etkisinin bulunmadığını da vurgulayan Dr. Türel en az bir kere olmak üzere 2 hafta aralıklarla doktor gözetiminde uygulanması gerektiğini de hatırlattı.
“Dejeneratif diz, kalça, omuz, ayak bileği kireçlenmelerinde, menüsküs yırtıklarında, tenisçi dirseği, diz bağ zorlanmalarında, omuz eklemi rotatörcuff yaralanmalarında PRP tedavisi uygulanmaktadır” diyen Uz. Dr. Aycan Türel eklem kireçlenmelerinin tedavisinde PRP’nin geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif olduğunu söyledi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme