• Haberler
  • Genel
  • Diyabette’de erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

Diyabette’de erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitiminin önemine değinen Halk Sağlığı Kurum Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmemesi için bir sebep olmadığını açıkladı Halk Sağlığı Kurum Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün diyabeti, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da [&hellip]

Diyabette'de erken teşhis önemli

Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitiminin önemine değinen Halk Sağlığı Kurum Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmemesi için bir sebep olmadığını açıkladı

Halk Sağlığı Kurum Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün diyabeti, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalık olarak tanımladı. Dr. Akgün, bu hastalığın vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozup, kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olduğunu kaydetti.
Diyabetin tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen, kronik bir hastalık olmasına rağmen Türkiye’de insanlar tarafından çok fazla ciddiye alınmadığına dikkat çeken Dr. Lütfi Akgün; “Özellikle tip 2 diyabet, kişiler belli yaşta başka rahatsızlıkları ile hastanelere gittiklerinde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. İnsanlar sık susama, acıkma, halsizlik, zayıflık gibi belirtileri çok ciddiye almadıklarından ve diyabet olabileceklerini düşünmediklerinden aramızda teşhis koyulmamış pek çok diyabetli bulunmaktadır. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıç olabilmektedir. Fazla kilolar, ailede, diyabetli olma durumu gibi etkenler riski belirleyebilmektedir. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabilmektedir.Risk taşısın taşımasın, aşırı kilo alma ve verme şikâyeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak bu hastalık için teşhis yoluna bakmaları gerekmektedir. Sık idrar ve de susama illaki bu hastalığın belirtisi olmamaktadır” dedi.
Öte yandan Diyabet Günü dolayısıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bugün, yarın ve 15 Kasım günlerinde valilik önünde çadır kurulacak.
Çadırı ziyaret edenlere ücretsiz şeker testi yapılıp, şeker hastalığı hakkında bilgiler verilecek. Çadırı yarın saat 10.00’da Vali İrfan Balkanlıoğlu ziyaret edip açılışını yapıcak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme