• Haberler
  • Genel
  • Diyabet ve obeziteye dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Diyabet ve obeziteye dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Dünyada diyabet gelişim hızı en yüksek ülke olan Türkiye’de konunun daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl 14 Kasım 'da “Diyabet Günü” olarak kutlandığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 14-21 Kasım tarihleri arasında da obeziteyi kapsayacak şekilde “Diyabet ve Obezite Haftası” olarak etkinlikler düzenlendiğini açıkladı. Dr. Yemenici, halkı sağlıklı yaşam adına, [&hellip]

Diyabet ve obeziteye dikkat!

Dünyada diyabet gelişim hızı en yüksek ülke olan Türkiye’de konunun daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl 14 Kasım ‘da “Diyabet Günü” olarak kutlandığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 14-21 Kasım tarihleri arasında da obeziteyi kapsayacak şekilde “Diyabet ve Obezite Haftası” olarak etkinlikler düzenlendiğini açıkladı.

Dr. Yemenici, halkı sağlıklı yaşam adına, yeterli ve dengeli beslenmeye ve fiziksel aktivitesi bol bir yaşam tarzı oluşturmaya davet etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, tüm dünyada ve Türkiye de hızla yayılan diyabet (şeker) hastalığının, adı kadar keyifli olmayan, kronik bir hastalık olduğunu diyabet çeşitli komplikasyonlara ve erken ölümlere neden olan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.
Türkiye’de yapılan çalışmalar sonunda, yaklaşık 6,5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan habersiz yaşadığı tespitinin yapıldığını aktaran İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Şeker hastalığı asla afife alınacak bir rahatsızlık değildir. Bütün vücudu etkiliyor, duyma ve görme kayıplarına hatta cinsel bozukluklara yol açtığı gibi uyku düzenini ve zihinsel sağlığı da etkiliyor. Üstelik kalp krizi ve felç riskini bariz derecede artırıyor. Şeker hastalığı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir ancak koruyucu önlemler alındığı takdirde hastalığa yakalanma yaşı geciktirilebilir ya da önlenebilir Diyabet hastalarının bile uygun beslenme tedavisi, medikal tedavi, düzenli egzersiz ve diyabet eğitim ile sağlıklı, uzun bir yaşam sürdürebilmeleri mümkündür.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme