• Haberler
  • Genel
  • Diyabet hastalığı anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Diyabet hastalığı anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nin düzenlediği 'Diyabet Üzerine Bir Sohbet' başlıklı söyleşi, yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte 14 Kasım'ın Dünya Diyabet Günü olmasından dolayı Afyonkarahisarlılara diyabet hastalığı ile ilgi bilgiler verildi Program, Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Pınar Özuğuz'un hoş geldiniz konuşmasıyla başladı.“TEDAVİDE İLK AŞAMA DİYETTİR”Söyleşide [&hellip]

Diyabet hastalığı anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin düzenlediği “Diyabet Üzerine Bir Sohbet” başlıklı söyleşi, yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte 14 Kasım’ın Dünya Diyabet Günü olmasından dolayı Afyonkarahisarlılara diyabet hastalığı ile ilgi bilgiler verildi

Program, Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Pınar Özuğuz’un hoş geldiniz konuşmasıyla başladı.
“TEDAVİDE İLK AŞAMA DİYETTİR”
Söyleşide ilk sözü AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Özuğuz aldı. Doç. Dr. Özuğuz, yaptığı konuşmada “Diyabet Tedavisinde Hedefler ve Yeni Gelişmeler”den bahsetti. Doç. Dr. Özuğuz şeker hastalığı tedavisinde kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmayı, kan şekerinde oluşabilecek dalgalanmaları önlemeyi ve sağlıklı, dengeli beslenme ile hastanın ideal kilosuna ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Doç. Dr. Özuğuz konuşmasında “Tedavide ilk aşama diyettir. Doğru ve düzenli beslenen diyabetlide verilen her kilo, şekerin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Hareketsiz yaşama son verilmeli ve kalp damarlarına ilişkin tetkikler de yapıldıktan sonra düzenli egzersize başlanmalıdır. İdeal olan, haftada en az 3 defa 1’er saat yapılan egzersizdir” dedi.
Kök hücre nakli hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Özuğuz sözlerine şöyle devam etti: “Hastanın kendi kök hücreleri çeşitli yöntemlerle farklılaştırılarak insülin salgılayan beta hücrelerine dönüştürülüyor. Küçük bir cerrahi işlemle tekrar hastanın kendisine naklediliyor. Kök hücre naklinin, adacık hücre nakli yöntemine göre en önemli avantajı ise işlemden sonra yeni hücrelerin vücuttan atılmaması ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlara da ihtiyaç duyulmaması.”
“CERRAHİ TEDAVİ SADECE BİR ARAÇTIR”
Söyleşide ikinci olarak sözü AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Celep aldı. Şeker hastalığında alternatif bir tedavi yöntemi olarak cerrahi tedaviden bahseden Celep, konuşmasında “Klasik yöntemlerde hepinizin bildiği gibi diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzında değişiklikler önerilmektedir. Daha sonra ağızdan şekeri düşürecek haplar, üçüncü adımda da insülin kullanımı önerilmektedir. Cerrahi tedavi sadece bir araçtır. Hastalar ömür boyu uyacakları yaşam biçimi ve diyet değişikliklerini kabul etmelidir. Seçenekler dikkatlice gözden geçirilmelidir. Biz sizlere yardım etmek için buradayız” dedi.
“HER DİYET ÜRÜNÜ KULLANILMAMALI”
Söyleşide daha sonra AKÜ Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Çağrı Kitiş söz aldı.
Kitiş, konuşmasında “Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülinin etkisine dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Diyabetli kişilerde sıklıkla görülen belirtiler arasında aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik görülmektedir. Diyet ürünleri hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler olarak düşünülmemelidir. Diyet ürünlerinin etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır. Her diyet ürünü kullanılabilecek özelliklere sahip olmayabilir.” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme