Disleksi Kaç Yaşına Kadar Sürer?

Öğrenme güçlüğü Disleksi'nin kaç yaşına kadar süreceği özellikle bu tanıyı alan çocukların ailelerince araştırılıyor.

Disleksinin tedavisi, kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak öğrenme metotlarını uygulayabilmesini kapsar.

DİSLEKSİ DÜNYA ÇAPINDA YAYGIN ÖĞRENME ENGELİDİR

Uygulanan tedaviler altta yatan problemi çözmekten çok semptomların derecesini ve etkisini azaltmaya yöneliktir. Dünya çapında en sık gözlenen öğrenme engelidir. Nüfusun yüzde 3 ila yüzde 7’sini etkilediği tahmin edilmektedir. Fakat toplumun yaklaşık yüzed 20’sinde değişen derecelerde disleksi semptomları gözlenebilmektedir. Daha çok erkeklerde teşhis konmasına rağmen kadınlarda ve erkeklerde eşit oranlarda gözlemlenmektedir. Bazı insanlar disleksinin sadece öğrenmenin farklı bir yolu olarak görülmesi gerektiğine inanmaktadır.

İLK BULGULAR 1896 YILINDA ELDE EDİLDİ

Disleksi ile ilgili ilk bulgular, 1896 yılında bir İngiliz doktor olan W. Pringle Morgan tarafından elde edildi. Bu veriler British Medical Journal’da yayımlandı. Morgan makalesinde 14 yaşında olan “Percy” adındaki erkek çocuğunun her zaman akıllı ve zeki bir tutum içinde olduğunu, yaşıtlarıyla kıyaslandığında oyunlarda hızlı olduğunu ve arkadaşlarından geride kalan hiçbir yönünün olmadığını, ancak düzgün okuyamadığını belirtiyordu. Bu dönemlerde disleksinin görme sistemiyle ilgili olduğu düşünülüyordu. Çünkü disleksinin en belirgin özelliklerinden biri harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıydı. Bu bakış açısından yola çıkan bir düşünceyle disleksiyle baş etmek için göz eğitimleri yapılıyordu. Daha sonra yapılan çalışmalar ise disleksinin görmeyle ilgili bir bozukluk olmayıp dil sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu ortaya koydu. Bugün göz eğitiminin disleksiyle yaşamayı kolaylaştırmadığı da artık kabul gören bir gerçektir. Bugünkü bilgilerin ışığında disleksi, fonem adı verilen dil birimlerinin birbirinden farklılıklarının ayırt edilmesi sırasında ortaya konmasıdır.

8 EKİM DÜNYA DİSLEKSİ FARKINDALIK GÜNÜ’DÜR

8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü’dür. Disleksi genellikle çocukluk çağında fark edilen bir problemdir. Nadir olarak görülse de bilinen bir sorundur ve yaşam boyu süregelebilir. Yaşam boyu süren disleksi durumu da gelişimsel disleksi şeklinde adlandırılır.

Bakmadan Geçme