• Haberler
  • Genel
  • Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı – Kocatepe Gazetesi

Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı – Kocatepe Gazetesi

Özel Park Hastanesi Diş Hekimleri’nden Dt. Özge Aygün, çocuklarda diş bakımı ve diş sağlığının çok önemli olduğunu söyledi Özel Park Hastanesi Diş Hekimleri’nden Dt. Özge Aygün çocuklarda diş bakımına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Aygün, “Süt dişlerinin görevi çocuğun beslenmesini ve konuşmasını sağlamak, yüzün ve çenenin gelişimine yardımcı olmaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve onların [&hellip]

Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı

Özel Park Hastanesi Diş Hekimleri’nden Dt. Özge Aygün, çocuklarda diş bakımı ve diş sağlığının çok önemli olduğunu söyledi

Özel Park Hastanesi Diş Hekimleri’nden Dt. Özge Aygün çocuklarda diş bakımına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Aygün, “Süt dişlerinin görevi çocuğun beslenmesini ve konuşmasını sağlamak, yüzün ve çenenin gelişimine yardımcı olmaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve onların sürmesine rehberlik etmektir. Çocuklarda süt dişleri ortalama 6-8 ay civarında çıkmaya başlar. 2,5-3 yaşlarında tamamlanır ve toplam 20 tane süt dişi olur. Bu dişlerde 6-7 yaş civarında değişmeye başlar ve yerini kalıcı dişler alır” dedi.
DİŞ HEKİMİNE DÜZENLİ
KONTROL ŞART
Süt dişlerinin yapısının kalıcı dişlere göre biraz daha farklı olduğu için çürüğün süt dişlerinde daha çabuk ilerlediğini ifade eden Dt. Aygün, “Bu sebepten ilk dişler ağızda çıkmaya başladığı anlar itibariyle temizlemeye dikkat edilmelidir. Düzenli diş hekimi kontrolleriyle oluşmuş herhangi bir çürük varsa tedavi edilmelidir. Aksi takdirde erken kaybedilen süt dişleri ortodontikbirçok problemi de beraberinde getirir. Süt dişleri temiz bir gazlı bez veya tülbent gibi şeylerle temizlenebilir. Üzeri silinebilir 2,5-3 yaşlarında ise ebeveyn eşliğinde diş fırçalamaya başlanılmadır. Hem dişlerin çürümemesi hem de diş fırçalama alışkanlığının kazanılması açısından bu önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
BİBERONA DİKKAT
Biberonla beslenme durumunda süte bal ve pekmez karıştırıldığını hatırlatan Aygün, “Çocukların gece beslenme olayı yani biberonla gece uykuda süt içirilmesi hatta sütün içine bal, pekmez gibi tatlı gıdaların konulması ve dişlerin temizlenmemesi nedeniyle özellikle ön üst dişlerde başlayıp daha sonra diğer dişlere yayılan biberon çürüğü dediğimiz çürükler oluşur. Bu nedenle annelerin çocuklarını gece beslememeleri ve temizliğine dikka etmeleri gerekmektedir. 6 yaşında süt dişlerinin arkasında iki tane üst ve iki tane alt ta olmak üzere 6 yaş dişi dediğimiz kalıcı azı dişleri çıkar ki bunlar genellikle süt dişleriyle karışır. Erken dönemde çıktığı için ve çoğu zamanda yeteri kadar temizlenemediği için genellikle çürür. O yüzden bu dişleri özellikle kontrol edip fissür örtücü dediğimiz işlemle çürümelerini önleyebiliriz, ayrıca yine dişleri çürümeye karşı dirençlendirmek için dış yüzeylerine flor uygulamaları da yapılabilir” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme