Diş Eti Morarmasına Ne İyi Gelir

Diş eti morarması yaşayan hastaların, diş hekimine başvurarak doğru teşhisi yaptırmaları gerekmektedir. Bitkisel çözümler de mümkün olsa da kalıcı olmayabilir.

Haber

Diş etlerinde mor veya kahverengimsi renklerin oluşması duruma Diş eti morarması denilir. Bunun değişik sebepleri olabilir.

Diş etlerinin, normalde pembe ve parlak bir renge sahip olması gerekir. Bir başka şekilde tarif etmek gerekirse gül kurusu rengi ve pütürlü portakal kabuğuna benzer bir yapıda da olabilir. Diş etlerinin renginin bu şekilde değişmesi, hem estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olur hem de bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Diş eti morarması yaşayanların, diş hekimine başvurarak doğru teşhisi yaptırmaları gerekir. Aksi takdire, çok daha ileri seviyelerde sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorun, bazen ağız ve diş sağlığıyla alakalı olmayabilir. Diş hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda tıbbın diğer alanlarında uzmanlaşmış doktorlara müracaat edilebilir. Kaynağa bağlı olarak küçük müdahalelerle çözüm sağlanabilir.

Diş Eti Morarması Neden Olur?
İnsan vücudunda bulunan melanin pigmenti, cilde, saça ve göze rengini veren bir maddedir. Bu maddenin miktarı arttıkça saçta, tende ve gözde renk koyulaşması gözlenir. Kahverengimsi diş etlerinin sebebi de vücuttaki melanin seviyesinin artmasına bağlı olarak gerçekleşebilir. Fakat mor renk bölgedeki fazla kanlanma veya iltihap belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu açıdan bakıldığında, diş eti morarması ve diş etinde bulunan kahverengi renk farklıdır. Melanin pigmentasyonu yani kahverengi renklenmeler koyu tenli insanlarda daha sık görülebilen bir durum olabilir.

Bazı diş eti morarması bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur.

Her gün tuzlu suyla gargara yapmak.
Her akşam diş etlerine zeytinyağıyla masaj yapmak.
Diş etlerinde oluşan koyu lekeleri, antioksidan özellikleriyle temizleyebilen yeşil çay tüketmek.
Aloe vera bitkisinden çıkarttığınız jeli, diş etlerinize masaj yaparak uygulamak. Diş eti morarmasına iyi gelebilir.

Diş Eti Morarması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş etinin morarması genetik faktörlerle alakalı değilse, ağız diş bakımının optimal olması ve temizliğin tam olarak sağlanması gereklidir. Eğer dişlerde uygulanan dolguların ya da köprülerin ağız yapısının uyumlu olmamasından kaynaklanmaktadır. Solüsyonlar ve pansumanlar aracılığıyla giderilebilmektedir. Ya da dolgu ve kaplamalar üzerinde düzenlemeler gerekebilir. Kişinin ağız bakım tekniklerini, doğru şekilde diş fırçalamayı da rutin olarak uyguluyor olması önemlidir. Ağız ve diş sağlığına yeterince önem gösterilmemesinden kaynaklı renklenme söz konusuysa çürüklerin tedavisi ve sonrasında düzenli ağız ve diş bakımı yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, yeni bir tedavi yöntemi olan diş eti peelingi de uygulanabilir. Bu estetik diş hekimliği uygulamasında diş etlerinin dış tabakalara ince ince soyulur ve diş etinin sağlıklı, pembe rengine kavuşması sağlanıyor. Diş eti peelingi ile dişeti üzerindeki kahverengi renklenmelere ortamdan uzaklaştırılır. Renklenmenin kaynağına göre uzun süreçte tekrar edebilir veya kalıcı olarak çözülebilir.

Bakmadan Geçme