Diplomat Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kişilerin mesleki sıfatıdır. Diplomat olmak için ne okumak gerektiğini meraklıları için araştırdık.

Diplomatlar, ülkelerinin vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişilerdir.

DİPLOMATLARIN AYRICALIKLARI VE YASAL BAĞIŞIKLIKLARI VARDIR

Diplomatılk görevinde uygulanan uluslararası hukukta kavram olarak, dokunulmazlıklar ile ayrıcalıklar arasında bir ayrıma gidilmektedir. Dokunulmazlık kavramı genel yasalardan bağışık tutulmayı değil, fakat yargılama ve icra yollarının uygulamasından bağışık tutulmayı belirtmektedir. Buna karşılık ayrıcalık kavramı kabul eden devletin kimi yasalarının özünden bağışık tutulmayı, bunların özünün uygulanmamasını ifade eder. Diplomatik ayrıcalık ve bağışıklıkları, 1. Diplomasi Temsilciliği Bakımından, 2. Diplomasi Temsilcilikleri ve Görevlileri bakımından olmak üzere iki kısma ayrılır. Diplomasi Temsilciliği Bakımından ayrıcalıklar şunlardır: Elçilik binasının ve Araçlarının Dokunulmazlığı, Elçilik Arşivlerinin Dokunulmazlığı, Elçiliğin Haberleşme Serbestliği, Elçiliğin Vergi Ayrıcalığı, Elçiliğin Gümrük Ayrıcalığı. Diplomasi Temsilcileri ve Görevlileri Bakımından ayrıcalık ve bağışıklıklar ise şöyledir: Kişi ve Aile Bireyleri Dokunulmazlığı, Konut Dokunulmazlığı, Yargı Dokunulmazlığı ya da Bağışıklığı, Vergi Ayrıcalığı, Gümrük Ayrıcalığı.

DİPLOMAT OLABİLİNECEK BÖLÜMLER BELLİDİR

Diplomat olabilmek için öncelikle Siyasal Bilimler ya da İktidi İdari Bilimler Bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ayrıca uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, işletme ve ekonomi alanlarında eğitim görmüş kişiler yine diplomat olma hakkını elde edebilir.

Bakmadan Geçme