• Haberler
  • Genel
  • Dinar’ın köylülerinden – Kocatepe Gazetesi

Dinar’ın köylülerinden – Kocatepe Gazetesi

Yeşilhüyük ve Duman köylerinde uzun süredir yaşanan çamurlu yol sıkıntısının giderilmesi köy halkının ortak talebi. Köylüler “yolsuzluklarının” giderilmesi için ilgili ve yetkililere seslendi Dinar MHP İGM üyesi İbrahim Acar’ın sıkça meclis gündemine taşıdığı ilçesinin Yeşihüyük ve Duman köylerinin muhtarları ile köy sakinleri kışın çamur yazın toza maruz kaldıkları yol sorununu Kocatepe Gazetesi muhaberine anlattılar. Köylüler, [&hellip]

Dinar'ın köylülerinden

Yeşilhüyük ve Duman köylerinde uzun süredir yaşanan çamurlu yol sıkıntısının giderilmesi köy halkının ortak talebi. Köylüler “yolsuzluklarının” giderilmesi için ilgili ve yetkililere seslendi

Dinar MHP İGM üyesi İbrahim Acar’ın sıkça meclis gündemine taşıdığı ilçesinin Yeşihüyük ve Duman köylerinin muhtarları ile köy sakinleri kışın çamur yazın toza maruz kaldıkları yol sorununu Kocatepe Gazetesi muhaberine anlattılar. Köylüler, kendilerini çamur ve tozdan kurtaracak yol çalışmasının yapılmadığını söylediler.
Bugüne kadar 2 bin 900 metre taş döşendi
Dinar’ın köylerinden Yeşilhüyük köy muhtarı İbrahim Doğdu, İGM üyesi İbrahim Acar’ın yol sorunu için kendileri ile görüşerek konuyu ilgililere ilettiğini söyledi. Doğdu, bu nedenle Acar’a teşekkür etti. Muhtar İbrahim Doğdu, Yeşilhüyük köyünün 1 Ekim depremi öncesinde asfalt altında olduğunu deprem sonrasında düz bir araziye taşınılmasıyla yol sıkıntısının başladığını anlattı. Düz arazide çakıl taşı dahi bulmanın mümkün olmadığını belirten Muhtar İbrahim Doğdu; “Düz arazide biriken yağmur suları çorba gibi toprağa birikiyor. Yollarımıza bir sefere mahsus kum çektirdik. Ardından paket taş olacak dediler. Ben ikinci devre muhtarım. Köyüme döşenen taş miktarı 2 bin 900 metredir. Köyümüz yol uzunluğu 250 haneye mütakip tahminim 10 bin metrekaredir. Bize 2007 yılında 2 bin metre taş verdiler. Giriş yolunu bunlarla döşettik. 2009 yılında da 900 metre daha taş verildi. Onu da ilk köprünün ağzından yol girişi yaptırdık. Öylece kaldık ne kum ne greyder var. Şu anda her şey çarpık.” dedi.
Eksik varsa 2 bin 900 metre taşı sökün
Yeşihüyük köy muhtarı İbrahim Doğdu, İGM Dinar üyesi İbrahim Acar’la sıkça istişare ettiklerini, Acar’dan öncelikli taleplerinin yol konusu üzerinde çalışması olduğunu söyledi. Defalarca yol konusunda talepkar olduklarının altını çizen İbrahim Doğdu; “Komşu köylerimizden Duman’da çamur batağının içinde. Bu bir gerçek. Ben ikinci devre muhtarım. Bazı sert zeminli köylerin taşı bitti. Ama benim köyüme 2 bin 900 metre taş döşendi. Bana verilen taş budur. İlle kalp mi gönül mü kırmak lazım? Dinar’ın diğer İl Genel Meclisi üyelerine de hep sıkıntılarımızı söyledik. Özellikle yol hususunda çekilen sıkıntıyı sıkça söyledik. Geçenlerde bir toplantıda Hüseyin bey dediki; ‘Geçmiş dönemde paket taş geldi. Muhtarlara kendi gücünüzle döşeteceksiniz dedik. Kimse alınmadı.’ dedi. Ben şaşırdım ve bunun cevabını verdim. Ben böyle bir konu duymadım. Haftanın 4 günü Dinar’dayım. İbrahim bey görüyor. Necati beye defalarca telefon ettim. En son telefon ettiğimde, 55 köyden 54 köyün eksik taşı varsa bitmeyen, 2 bin 900 metre taş var sökün gidin orayı tamamlayın dedim.” diye konuştu.
Lütfen sesimizi duyun
“Biz tozda çamurda gezmeye alışık vatandaşlarız.” diyen Yeşilhüyük köy muhtarı İbrahim Doğdu, bu alışkanlığın kalıcı olmaması gerektiğini söyledi. Kendilerine her sorulduğunda yol yapımı isteklerini vurgulayan Doğdu sözlerine şöyle devam etti: “Sürekli çizme ile gezmek durumundayız. Köye gelen misafirlerede çizme veriyoruz. Düz ova bir arazide yağmur suyu birikince çamur deryasına dönüşüyor. Köyüm 247 haneden oluşuyor. Köy nüfusum 609’dan 600’e düştü. Yaklaşık 65 üzerinde öğrencimiz var. Dinar’da taşımalı eğitim alıyorlar. Alt yapı hizmetlerimizin hepsi yapıldı. Allah razı olsun. İçme suyu olarak çok güzel bir suyumuz var. Bizim köy olarak en büyük problemimiz yol. Allah rızası için yolumuz yapılsın. Tozdan ve çamurdan kurtulmak istiyoruz. On bin metrenin hepsi değil de her sene 1500-2000 metre yapılsa bir kaç dönemde köyümüzde yolsuzluk çilesi biter. Lütfen sesimizi duysunlar.”
Bizim köyü yok sayıyorlar
Yeşilhüyük köy sakinlerinden Nilüfer Çalık, köyde kanalizasyon ve içmesuyu ihtiyacının olmadığını, bu hizmeti sağlayan, emek veren herkese minnettar olduklarını söyledi. Çamurun ve tozun günlük hayatın parçası olduğunu söyleyen Çalık, engelli bir oğlu olduğunu şehir insanı ile eşit şartlarda yaşamak istediklerini ifade etti. Çalık; “Benim engelli oğlum ve yaşlılar çamurdan dolayı dışarı çıkamıyor. Haliniz nedir diye soran yok. Şehirden gelen olsa erkeklerden önce kadınlar müdafaa edecekler. Çünkü çilenin tamamını biz kadınlar çekiyoruz. Hiç kimse bize gelipde necisiniz demiyor. Ama seçim vakti gelince geliyorlar. Şunu yapacağız bunu yapacağız diyorlar. Bir gidiyorlar tamam. Maaşlarımız artsın vatandaş burada ne yaparsa yapsın. Ben şahsen kimseye oy vermeyeceğim diyorum. Düzgün bir şey köyde yok. Bizim köy yok sayılıyor. Bizi sevmi-yorlar.” dedi. Nuri Dursun, başka köylere verilen taş miktarı kadar kendi köyle-rine de taş verilip döşetti-rilmesi gerektiğini belirtti.
Doğduk doğalı
çamurdayız
Dinar’ın Duman köyü muhtarı Yurdakul Yılmaz, Dinar depremi ardından köyün yarısının yerleşim yerinin değiştiğini belirtti. Duman köyünün 100 hanesinin, 350 nüfusu olduğunu kaydeden muhtar Yurdakul Yılmaz şunları söyledi: “İçme suyumuz var hattının yenilenmesi gerekiyor. Kanalizasyonumuz yeni yapıldı. Foseptik çukurunda sıkıntı var. Bir pompa kurulması lazım. Proje aşamasında. Talepte bulunduk. Ama bizim meclis üyelerimiz biraz sessiz mi kalıyorlar bilemiyo-ruz. Bize herşeyden önce yol lazım. Yol ulaşım olmadan ne yapılabilir ki? Duman köyü kış süresince çamur içinde kalıyor. Eğitim bu sene taşımalı oldu. Biz yol sorununu önce meclis üyelerimize sıkıntımızı ilettik. Sonra Dinar Köylere Hizmet Götürme Birliliğine durumu anlattık. Sağ olsun Kaymakam bey kum çektirdi. Ama bunlar geçici oluyor. Biz doğduk doğalı bu sorunu çekiyoruz. Şimdiye kadar 2000 metrekare geçen sene taş döşendi. Zannederim 15 bin metrekare taş ihtiyacımız çıkar. Önce yolumuzu sonra köy konağımızı istiyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme