Dinar'da Hazret-i Nuh İzi

Müze ve sergi uzmanı, Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Mert Kaya, sosyal medya hesabında Afyonkarahisar ile ilgili çarpıcı bir bilgiyi paylaştı

Müze ve sergi uzmanı, Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Mert Kaya, sosyal medya hesabında “Nuh’un Gemisi” başlığıyla bir paylaşıma yer verdi. Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde basılan bir parayı inceleyen Kaya, şu ifadeleri kullandı:

Haber

“Günümüzün Afyon Dinar’ı, MS 192-253 yılları arasında Asia Minor / Apameia Kibotos adıyla bir Roma yerleşimiyken tarihte İncil temalı sahne içeren en erken paranın basıldığı yer olmuştu. Parada geminin ortasında Grekçe ΝΩΕ (Nōe) / Nuh yazısı net biçimde görülüyor.

Parada yer alan sahnede Nuh ve karısı, dalgaların dibine vurduğu kutu şeklindeki geminin içinde tasvir edilmiştir. Belirttiğim gibi, Nuh’un Yunanca adı ΝΩΕ (Nōe), Geminin ortasında açıkça okunuyor. Sağda geminin tepesinde kuzgun, sol üstte ise ağzında zeytin dalı olan güvercin görülüyor. Paranın sol tarafında ise Nuh ve karısı yine bu sefer geminin dışında, ellerini Tanrı’ya övgüde bulunmak için yukarı kaldırmış bir şekilde sağlam zeminde dururken gösterilmiş. Bu önemli detay, Tanrı’nın onları hatırladığını (Genesis -Yaratılış- 8:1) ve onları Tufan’dan güvenli bir şekilde selametle karaya çıkardığını gösteriyor.”

Haber

Bakmadan Geçme