Dinar'da âşıklı kutlama – Kocatepe Gazetesi

Dinar Türk Ocakları'nın katılımı ve katkısıyla Dinar Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Aşıklar Bayramı törenlerinde Dinar'ın ilçe oluşunun 110'uncu, Türk Ocakları Dinar Şubesi'nin kuruluşunun 100'üncü yılı kutlandı.Dinar Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen kutluma programına Belediye Başkanı Saffet Acar, CHP İlçe Başkanı Mevlit Er, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dinar yerel basını ve [&hellip]

Dinar Türk Ocakları’nın katılımı ve katkısıyla; Dinar Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Aşıklar Bayramı törenlerinde Dinar’ın ilçe oluşunun 110’uncu, Türk Ocakları Dinar Şubesi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı kutlandı.
Dinar Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen kutluma programına; Belediye Başkanı Saffet Acar, CHP İlçe Başkanı Mevlit Er, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dinar yerel basını ve çok sayıda Dinarlı katıldı. Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk açılış konuşmasında âşıklık geleneğinin Türk dünyasının her coğrafyasında önemli olduğunu ifade ettikten sonra, “Dinarımızın ilçe oluşunun 110.; Türk Ocakları Dinar Şubesinin kuruluşunun 100. yılını büyük bir coşku ile Türk kültürünün aktarıcısı olan âşıklarımızla kutluyoruz. Ancak ilimiz Emirdağ ilçesinde bir şehidimizin olduğu haberi ve polis günümüz nedeniyle âşıklarımız programlarında değişiklik yaptılar. Şehitlerimizi ve kahraman polislerimizi âşıklarımızın diliyle anacağız. Şehidimizin ruhu şad olsun” dedi.
Açılış konuşması sonrasında Dinar’ın ilçe oluşunu anlatan Belediye Başkanı Saffet Acar konuşmasında şunları söyledi; “Dinar tarihinin ilk çağ uygarlıklarına kadar dayandığını artık çok iyi biliyoruz. Türklerin 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya girmeleri sonucunda ilçemizde de Türklük tohumları atılmış, 1299 yılında Osmanlı Devletinin kurulmasıyla o dönemki adı Geyikler olan Dinar da Osmanlı’nın bünyesine girmiştir. Dönemin en önemli eseri 1799 yılında yapılmış olan ilçemiz Ulu camidir. Osmanlı Devlet’inde yerel yönetim yapılanması itibariyle belediyecilik anlayışını Geleneksel Dönem ve Tanzimat Sonrası Dönem olarak ele almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır, 1874 yılında ilçemizde belediye teşkilatı kurulmuş, 1908 yılında bir ilçe belediyesi olarak belediyecilik hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Dinar’ın tarihi ve kültürü en az güzel yurdumuz, anavatanımız, Türkiye’miz kadar eski; bunların gün yüzüne çıkarılması, hatırlatılması, araştırmalar yapılması ve bu konu ile ilgili çalışanlarında desteklenmesi gerekiyor. Belediye Başkanı olduğum günden beri bu konuda yoğun çaba gösteriyorum. Her platformda gerek ilk müzik yarışmasının yapıldığı yerin Dinar olduğunu gerekse toprak altında gömülü bir medeniyet olduğunu dile getiriyorum ve bunların parlatılması için çalışıyorum. Bir şehrin tarihi, kültürü o şehrin sosyal durumunu, ekonomisini ve çevresel çehresini en iyi yansıtan kavramlardır. Bu yüzden tarihimize sahip çıkmalı ve çok iyi bilmeliyiz diye düşünüyorum. Programımıza katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, sizlere en derin saygı ve selamlarımı sunuyorum.”
Âşıklar programı Ozan Nihat’ın âşıkların Dinar’a gelişi anısına söylediği “Hoş geldiniz” hoşlaması ile başladı. Daha sonra sahneye Türkiye’nin doğaçlama ustası olan Aşık Nuri Şahinoğlu geldi ve söylediği birbirinden güzel doğaçlamalarla ilgi odağı oldu.
Program Aşık Yaşar Demiroğlu-Aşık Osman Feryadi; Aşık Osman Akçay-Aşık Yunus Süphandereli’nin birbirinden güzel atışmalarıyla devam etti. Daha sonra sahne alan Uygur Türkü Aşık Parkhat Bazakhov ile Gürcüstan Karapapak Türkü Nargile Meytiyeva söyledikleri Türk dünyası türküleriyle büyük beğeni topladılar. Programın sonunda Dinar’ın ilçe oluşunun 110’uncu yılı anısına katılımcı aşıklara, Dinarlı şairlere Belediye Başkanı Saffet Acar tarafından plaket takdim edildi.

Bakmadan Geçme