Dinar merkezli 7 şiddetinde bir deprem muhtemel!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, birkaç gün önce sabaha karşı komşu il Burdur ilinde yaşanan 4,7 ölçekli deprem sonrası, bulgular ışında deprem gerçeğini irdeledi.BURDUR'UN GEÇMİŞTE2 YIKICI DEPREMİ VARDeprem gerçeğini anlayabilmek için öncelikle Türkiye'nin tektonik yapısının irdelenmesi gerektiğini söyledi. Kocatepe Gazetesi muhabirine harita üzerinde bilgi veren Ulutürk, 'Bizim yıllardan beri [&hellip]

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, birkaç gün önce sabaha karşı komşu il Burdur ilinde yaşanan 4,7 ölçekli deprem sonrası, bulgular ışında deprem gerçeğini irdeledi.
BURDUR’UN GEÇMİŞTE
2 YIKICI DEPREMİ VAR
Deprem gerçeğini anlayabilmek için öncelikle Türkiye’nin tektonik yapısının irdelenmesi gerektiğini söyledi. Kocatepe Gazetesi muhabirine harita üzerinde bilgi veren Ulutürk, “Bizim yıllardan beri aktif olarak bildiğimiz Rodos, Yunanistan’ın ‘Helenik Yayı’ dediğimiz yayın üzerinde bulunan diğer yerleşimlerden başlayıp Fethiye, Antalya, Burdur, Isparta çizgisi üzerinde ki faydaları irdelemek gerekiyor. Özellikle 1914 yılında yıkıcı bir deprem olayı var. Daha sonra 1971 yılında yaklaşık 1.200 insanın canına mal olan ikinci yıkıcı bir deprem daha gerçekleşti. Bundan sonra münferit olarak çeşitli zamanlarda Yassı Höyük gibi oradaki küçük beldelerde hissedilen depremler var. Birkaç gün önce olan son deprem de Yeşilova-Burdur, Yeşilova-Kavak merkezli 4,7 büyüklüğündü bir depremdi. Yaklaşık olarak yerin 5-6 kilometre derinliğinde ölçülen bir depremdir” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ BÜYÜK BİR
DEPREM BEKLİYOR!”
Yusuf Ulutürk, yaşanan son depremin Türkiye’nin tektonik yapısına bakıldığında özellikle levha hareketlerinin aktif olarak devam ettiği günümüzde Afrika plakasının, Anadolu plakasının altına devamlı hareket halinde olduğunu vurguladı. Ulutürk, “Afrika plakasının, Anadolu plakasına hareketi daha önce yılda 3 ile 4 milimetre iken şu anda 5-6 milimetrelik bir dalgaya çıkmış durumda. Bu da aktif hareketlerin, enerji birikiminin olduğunu gösteriyor. Yani Burdur fayında 1971 yılında açığa yıkıcı bir depremle çıkan depremden sonra bu fayda günümüze kadar büyük bir enerji birikimi var. Fay üzerindeki enerji birikiminin belli bir zaman sonra mutlaka boşalması gerekiyor. Bu enerji boşalımı şu anda 5 ve 5’e yakın ölçekte depremlerle kendini hissettiriyor. Yüz yıllık periyot içerisinde biriken bir enerji var. Önümüzdeki yıllar içerisinde özellikle Ege ve Akdeniz’de Türkiye’yi büyük bir deprem bekliyor denilebilir” diye konuştu.
“DİNAR VE ÇEVRESİNE
ÇOK DİKKAT EDİLMELİ!”
Komşu il Burdur’da yaşanan son depremin Afyonkarahisar’a olumlu ya da olumsuz bir katkısı olup olmayacağı sorusunu cevaplandıran Ulutürk, “1 Ekim 1995 yılında Dinar ilçesinde bir deprem meydana gelmişti. Bu depremde ki harekete baktığımızda Burdur-Fethiye fay zonu üzerinde ki hareketler Dinar fayı ile Denizli-Çivril fayı ile paralel olan bir faydır. Bu fay üzerinde Dinar’da 1995 yılında büyük bir deprem olmuştu. Bizi ilgilendiren tarafı; Fethiye-Isparta-Burdur fayı üzerinde ki hareket bizim Dinar ilçemizde Dinar-Çivril fayını tetikleyebilir. O nedenle son deprem Afyonkarahisar için önemli. Dinar ve çevresindeki yerleşim yerlerine çok iyi dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“30 YIL İÇİNDE 7 ŞİDDETİNDE
DEPREM OLABİLİR”
Özellikle Yunanistan’ın Samatra Adası başta olmak üzere “Helenik Yay” üzerinde devamlı bir hareketlilik olduğunu belirten Ulutürk, “Samatra, Rodos ve Girit Adaları üzerinde devamlı hareket var. İşte bu hareket dolayısıyla bizim Fethiye fayından başlayıp Burdur, Isparta fayı üzerinde devamlı aktif bir hareket var. Burdur’daki son deprem hareketi de bunlardan bir tanesi. Akdeniz içinde de devamlı bir hareket var. Önümüzdeki yıllarda Akdeniz üzerinde büyük bir hareketin olması muhtemeldir. Bu nedenle ülkemizde bu yerlerde çok iyi depreme uygun yapılar üretilmesi gerekiyor. Sonrasında da insanların olası bir depremde can ve mal kayıplarını önleyecek önlemler alınmalıdır. Bu tektonik hareket uzun yıllardan beri devam ediyor. Şehrimiz açısından da özellikle bu Dinar ve çevresindeki yerleşim alanlarını etkileyebilecek hareketlerden bir tanesidir. Özellikle önümüzdeki 20 veya 30 yıl içerisinde bu hatta 7 şiddetinde ve üzerinde depremlerin beklenebilir. Bu bölge de her zaman 5 ve altında şiddette depremler olacaktır” şeklinde konuştu.
“HER AN BÜYÜK DEAPREM OLABİLİR”
Büyük yıkıcı bir depremin her an olma ihtimaline vurgu yapan Ulutürk şöyle konuştu:
“20 veya 30 yıl içerisinde özellikle Dinar bölgesindeki fay hattının üretmesi muhtemel 7 şiddetinde bir deprem gerçeğimiz var. 1 Ekim 1995 yılındaki depremi hatırlayanlara bir örnek vereceğim. O deprem sırasında ben Afyon-İzmir karayolu üzerinde hareket halindeydim. Depremde bu yolda müthiş derece de hareketlenmeyi gözledim. Dinar’da olası bir depremin Afyon merkezi etkilememesi mümkün değil. Dinar’da olası 7 şiddetindeki depremi Afyon merkezde 5,5-6 şiddetinde hissedebilirsiniz. Dolayısıyla buradaki yapı stoklarının bu duruma uygun yapılması lazımdır. Bir de sadece Dinar fayında olur geçer bu tarafta deprem olmaz diye bir şey yok. Sandıklı, Dinar, Afyon merkezin belli yerlerinde olası bir deprem hareketi etkiler. Bu fay zonu yüzyıllardır aktif. Sultandağı fayından Antalya’nın Akseki fayına uzanan bir kol var. Bunlar birbirini zaman içerisinde tetikler.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme