DİLKOM'da Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu Konuşuldu
Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) tarafından düzenlenen 'Çocuğumda dikkat ve hiperaktivite bozukluğu var.
“Şimdi ne yapmalıyım?” başlıklı seminer, DİLKOM Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonunda gerçekleştirildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Sarıyer’in konuşmacı olduğu seminere öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.
Dr. Öğr. Üyesi Sarıyer: “Her dikkat eksikliği olan çocukta hiperaktivite yoktur”
DİLKOM’da gözlemlenen vakalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısının artış gösterdiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Sarıyer şunları söyledi:
“Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dikkat süresi kısalığı, dikkat dağınıklığı, hareketlilik veya dürtüsellikle kendini gösteren, büyük oranda bu belirtilerin yaşam boyu sürdüğü nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda dikkat eksikliğinin baskın olduğu çocuklar dikkatlerini ayrıntılara veremezler, zihinsel olarak çaba gerektiren görevlerden kaçınırlar ve eşyalarını sıkça kaybetme eğilimleri fazladır. Hiperaktivitenin baskın olduğu çocuklar ise sakin bir biçimde oyun oynamak konusunda çok zorlanırlar, çoğu zaman çok konuşurlar ve çok hareketlilerdir. Bu bozukluğun nedenleri arasında genetik, nörolojik faktörler ve psikolojik etkenler var. Tedavi için öncelikle çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları hekimlerine başvurulmalı, uygulanılması gereken tedavi sürecine uyulmalı ve ilaç tedavisine ek olarak gereken alanlarda uzmanlardan destek alınmalı.”
Seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.