'Dilerim ki, Türkiye küresel krizden az kayıpla çıkmayı başarır'
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, dünya genelinde bir borç krizinin yaşanacağı sinyallerinin alındığını vurguladı. Serteser, 'Dilerim ki ülkemiz, 2008 yılındaki küresel krizde olduğu gibi yeni beklenen borç krizinde de en az kayıpla çıkmayı başarır' dedi   Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı HüsnüSerteser, ATSO Meclisi'nin 2022 yılı Temmuz ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler [&hellip]
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, dünya genelinde bir borç krizinin yaşanacağı sinyallerinin alındığını vurguladı. Serteser, “Dilerim ki ülkemiz, 2008 yılındaki küresel krizde olduğu gibi yeni beklenen borç krizinde de en az kayıpla çıkmayı başarır” dedi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı HüsnüSerteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Temmuz ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
URGE PROJELERİ
DEVAM EDİYOR
ATSO’nun, mermer sektöründe önemli projelere imza atmaya devam ettiğini ifade eden Serteser, “Odamız tarafından sürdürülen, Ticaret Bakanlığı destekli Afyonkarahisar Makine Sektörü Kümelenmesi UR-GE Projesi kapsamında Afyonkarahisar heyetimiz geçen hafta Kırgızistan ve Özbekistan’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Her iki ülkede Ticaret Müşavirliklerimiz ziyaret edildi, ikili iş görüşmeleri yapıldı; bölgedeki önemli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile toplantılar düzenlendi. Bu ziyaret sırasında firma temsilcilerimizin yaptığı ikili iş görüşmesi sayısı 101, olumlu sonuçlanması beklenen görüşme sayısı ise 20’dir. UR-GE projemiz sayesinde ilimizdeki işletmelerin Orta Asya’ya açılmasının mümkün olacağını düşünüyorum. Bu arada şunu da söylemek istiyorum: Bölgemizde en çok UR-GE projesi hazırlayan kurum, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’dır. 3 UR-GE projesi kazandık. İkisi mermer, birisi makine sektörü ile ilgiliydi. Mermer ile ilgili UR-GE projelerimizinden birisi bitti; bir mermer ve bir makine sektörü ile UR-GE projelerimiz devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nda Hizmetler Genel Müdürlüğü kuruldu. Hizmet denilince, turizm, sağlık turizmi, yazılım, dizi ve film sektörleri bu kategoriye giriyor. Biz ‘HİSER’ denilen UR-GE projemiz için de sağlık turizmi özelinde hazırlık yapıyoruz. Ayrıca şekerleme ve yumurtacılık sektöründe de UR-GE projesini hazırlayıp hayata geçirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
E TİCARET GELECEK YILLARDA OLMAZSA OLMAZ OLACAK
Liselere Geçiş Sistemi yerleştirme sonuçlarının açıklandığını belirten Serteser, “2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığımız, TOBB ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitemiz’in imzaladığı Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü çerçevesinde ilimizde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul olarak belirlenişti. Okul Müdürü Mehmet İvecen’den aldığımız bilgi doğrultusunda tercihler ve okul not ortalaması kontenjanlarının tamamının dolduğunu öğrendik. Gazi MTAL, biz ilgilenmeye başladığımız 2019 yılında, döner sermaye sıralamasında 132’nci sıradaydı, 2020’de ise 31’inci sıraya yükseldi; 2021 yılında ise ilk 26 arasında yer almayı başardı. Okulumuz, döner sermayede kısa sürede ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Okulumuzun 2019 yılında kurduğumuz Protokol Yürütme Kurulu sayesinde kazandığı ivmenin bundan sonra da artarak devam edecektir. Protokol Yürütme Kurulu’nun başkanlığını ben sürdürüyorum. Kurul’da İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Metin Yalçın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Mustafa Gül, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir Şube Müdürü ve Okul Müdürümüz var. TOBB ile Visa, bu yıl üçüncü kez Kartla Harcamalar Analizi gerçekleştirdi. Analiz sonuçlarına göre 2022 yılının ilk çeyreğinde aylık kartlı harcamalar ortalaması bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında arttı. Ülkemizde, 2021 ve 2022 yıllarının ilk çeyreklerindeki kartlı harcamalar kıyaslandığında, e-ticaretin yüzde 90; banka kartı harcamalarının da yüzde 118 arttığını görüyoruz. Bu dönemde temassız ödemeler de 3 katına çıktı. Bahsettiğim dönemde ticari kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 94 büyüdü. Bu analiz bizlere, ülkemizdeki alışveriş alışkanlığının kart üzerinden devam ettiğini gösterirken, e-ticaretin payının da genişlediğini ispatlıyor. Özellikle e-ticaretin gelecek yıllarda olmazsa olmaz olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
DAHA ÇOK İSTİHDAMLA AFYON ELBİRLİĞİYLE KALKINDIRILACAK
Serteser sözlerine şöyle devam etti: “Mütevelli Heyeti Başkanlığını TOBB Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’nun sürdürdüğü Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın önemli gördüğüm bir çağrısı var. Daha önce gündeme getirmiştim; ama hatırlatmakta yarar görüyorum. TEPAV, Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla 100 yıllık işletmeleri tespit etmek istiyor. Bu bağlamda resmi kayıt olmasa bile işletmenin 100 yıl ve öncesine dayandığını ispat eden fotoğraflar, bilgi kaynakları da belge olarak kabul edilecek. Ayrıca 90, 80 ve 70 yıllık şirketler de bu araştırmanın konusu olduğu için 1953 yılından önce kurulan tüm şirketlerin başvurusu bekleniyor. Afyonumuz’daki işletmelerimizin bu araştırmada mutlaka yer almasını temenni ediyorum. Bu konudaki ayrıntıları TEPAV’ın internet sitesinden bulabilirsiniz. Sözü TEPAV’dan açmışken, TEPAV’ın Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yola çıkarak yayımladığı İstihdam İzleme Bülteni’nde ilimiz adına sevindirici bir ayrıntı yer aldı. Bültendeki verilere Afyonkarahisar’daki ücretli çalışan kişi sayısı, geçen yıla göre arttı. Geçen yıl Nisan ayında ilimizdeki ücretli çalışan sayısı 99 bin 660 iken, bu yıl Mart ayında bu rakam 100.263’e çıktı. Bu yılın Nisan ayında ise ilimizde 101.711 ücretli çalışan olduğu belirlendi. İnşallah elbirliğiyle daha çok istihdam sağlayarak ilimizi kaldırmak için gayret göstereceğiz.”
TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETMEDİ
Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile dünyanın tahıl krizi yaşadığını ifade eden Serteser şunları kaydetti: “Türkiye, bu savaşın taraflarına eşit uzaklıkla olan ve tahıl krizini ciddi olarak hisseden bir ülke olarak üzerine düşeni yaptı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmanın diplomasi ve ticaret alanında önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz, böylesi ataklarla dünyayı rahatlatacak açılımlar yapmaya devam ederse; dış politikada itibarımız daha da artacaktır. Dünyamız önce salgın, ardından da savaş nedeniyle ekonomik zorluk çekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminini aşağı, enflasyon tahminini yukarı yönlü değiştirdi. IMF, Türkiye’nin büyüme rakamlarını ise 2022 yılı için yüzde 2,7’den yüzde 4’e, 2023 için ise yüzde 3’ten 3,5’e yükseltti. IMF’nin yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, Yüksek enflasyon, daha sıkı küresel finansal koşulların tetiklediği bir borç krizi, Çin’de daha fazla COVID-19 salgını ve karantina yaşanmaktadır. Aynı zamanda artan gıda ve enerji fiyatlarının tetiklediği toplumsal huzursuzluk, ticaret savaşları ve jeopolitik ayrışmalar vardır. Sorunlarına kalıcı çözüm getirilmediği takdirde, dünya genelinde bir durgunluk ve hatta negatif büyüme yaşanacak. ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. FED’in faiz artışı yapacağına ilişkin oluşan beklenti, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde piyasaları etkiliyor. Bu ülkelerin para birimleri, dolar karşısında değer kaybediyor. Ancak FED’in son açıklamasından sonra toplantımıza kadar Türk Lirası’nın değer kaybetmediğini not olarak eklememiz gerekiyor.”
DİLERİM TÜRKİYE AZ KAYIPLA KRİZDEN ÇIKLAYI BAŞARIR
Hüsnü Serteser, Almanya’da yayımlanan “Global DebtMonitor 2022” Asya, Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’da 135 ülkenin borçlarının kriz sınırına çok yakın bir düzeyde olduğuna dikkat çektiğini belirtti. Serteser şöyle konuştu: “Bu dünya genelinde bir borç krizinin yaşanacağına işaret ediyor. Dilerim ki ülkemiz, 2008 yılındaki küresel krizde olduğu gibi yeni beklenen borç krizinde de en az kayıpla çıkmayı başarır. Meclis toplantılarımızda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması’ndan sık sık bahseder olduk. ATSO’nun da içinde olduğu ve desteklediği bu süreç, ülkemiz için büyük bir avantaj sağlayabilir. Bununla ilgili hazırlanmış, çok dikkat çekici bir raporu sizinle paylaşmak isterim. Dünya Bankası tarafından yayınlanan Türkiye Ülke İklim ve Kalkınma Raporu’na göre Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılığı ve uyumu arttırmaya; ekonomi genelinde karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik eylemleri uygulaması halinde önümüzdeki 20 yıllık dönemde 146 milyar dolarlık tasarruf sağlama potansiyeline sahip. Raporda, özellikle elektrik, bina ve ulaştırma, sanayi, ormancılık ve arazi kullanımı sektörlerinde dönüşüm yaşanması gerekliliğine dikkat çekiliyor. Dolayısıyla bu sektörlerin dönüşüm sancılarını yaşarken büyük bir atılım yapmasının da mümkün olduğunu eklemek gerekir.”
ÖĞRENCİLER KARİYERLERİNE TOBB ETÜ İLE BAŞLAYABİLİR
Serteser sözlerini şöyle tamamladı: “Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın sonuçları açıklandı. Şimdi öğrenciler tercih heyecanı yaşıyor. Buradan, tercih yapacak öğrencilerimize sesleniyorum: İş dünyamızın üniversitesi TOBB ETÜ ile kariyerinize üniversitede başlayabilirsiniz. Mezun olmadan 1 yıl iş tecrübesi kazanabilir ve profesyonel hayatta bir adım önde olabilirsiniz. TOBB ETÜ, bütün fakültelerinin mezunları ile dereceler alan ciddi üniversiteler arasına girdi. Ülkemize böyle bir üniversite kazandıran TOBB Başkanımız ve kuruluşundan bu yana TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı olan Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Odamız tarafından sürdürülen, AB destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin yaygınlaştırma faaliyeti kapsamında, ünlü gazeteci Cüneyt Özdemir’in İstanbul’daki stüdyosuna konuk olduk. Projemizi ve mermer sektörümüzü anlattığımız program, duayen gazeteci Cüneyt Özdemir’in ciddi bir takipçi sayısına sahip olan Youtube kanalında, 30 Temmuz 2022, Cumartesi günü saat 11.00’de yayınlanacak.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi