Dilek: Esnafın sorunlarını biliyorum

Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan adayı Hakan Dilek, projeleriyle esnafın sorunlarına çözüm bulmaya çalışacaklarını vurguladı. Dilek, 'Ailemden dolayı sanayide 80 yıllık geçmişim var. Şahsen 40 yıldır esnafım. Esnafın sorunlarını biliyorum. Turkuaz renkli liste ile katılacağım seçimde üyelerimizin oylarını bekliyorum' dedi Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan adayı Hakan Dilek, seçime 48 saat kala yönetim kurulu [&hellip]

Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan adayı Hakan Dilek, projeleriyle esnafın sorunlarına çözüm bulmaya çalışacaklarını vurguladı. Dilek, “Ailemden dolayı sanayide 80 yıllık geçmişim var. Şahsen 40 yıldır esnafım. Esnafın sorunlarını biliyorum. Turkuaz renkli liste ile katılacağım seçimde üyelerimizin oylarını bekliyorum” dedi

Haber

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan adayı Hakan Dilek, seçime 48 saat kala yönetim kurulu üye adaylarıyla birlikte Anıtpark Kafe’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda; Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt ve cemiyetin yönetim kurulu üyeleri, hazır bulundu.
“USTALIK DÖNEMİNDE
HİSSETİĞİM İÇİN ADAY OLDUM”
Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan adayı Hakan Dilek, basın toplantısında göreve seçilmesi halinde yapmayı planladığı projelerini anlattı. Dilek, “İnşallah seçimi kazandığımız ilk üç gün içinde 1. Sanayi sitemizde bulunan ofisimizi şubeleştirip merkez çarşıya ve esnafına yakın 2. Sanayi Sitesi için irtibat ofisi açacağız. Küçük esnaf devletin temelidir. Küçük esnaf hakikaten devletin temelidir, omurgasıdır, çatısıdır. Küçük esnaf her zaman için mağdur olan kesimimiz olmuştur ama her zaman için de devletin yanında olmuştur. Bilindiği üzere Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası’nın Afyonkarahisar’ın en büyük odalarından biri. Bin 744 tane üyesi olan Madeni Sanatkârlar Esnaf Odasının 26 Şubat 2022 Cumartesi günü Yasemin Düğün Salonu’nda olağan genel kurul toplantısı yapılacaktır. Başkanlık görevine aday olmaktan da oda mensubu olmaktan da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sanayi sitesinde babam ve amcadan kalan 80 yıllık bir geçmişiz var. Kendimin de 40 yıllık bir geçmişim var. 15 yıldır da Madeni Sanatkârlar Esnaf Odasının yönetim kurulu üyeliğini yapmaktayım. Burada da esnaf ve sanatkârlarımıza hizmet etmekten de gurur duyuyorum. Ustalık dönemimin geldiğini hissettiğimiz için aday olduk.” dedi.
“AFYON’DA HEPİMİZİN
YAPACAĞI BİR İŞ VAR”
“Yaklaşık 40 gündür sahalardayız. Esnaf ve sanatkârlarımızı ziyaret ederek girmedik dükkân dokunmadık yürek bırakmadık.” diyen Dilek, “Bizim 81 tane meslek grubumuz var. Ama bizim için Afyon’da bulunan taksicisi, berberi, bakkalı, marketi bunlar da bizim esnafımız. O yüzden Afyonkarahisar’da hepimizin yapacağı bir iş var. O yüzden birlik ve beraberlikte hareket etmek istedik. O yüzden 26 Şubat 2022 Cumartesi günü bu haklı davamız için tüm Afyonkarahisar esnaf ve sanatkârımızı genel kurula bekliyorum. 2. Sanayi sitesinde geçen dönemlerde bir yer açmayı planladık ama oradaki koşulların ve yerlerin elverişli olmadığında dolayı yer açamamıştık. Burada bu dönemimizde inşallah seçimi kazandığımız ilk üç günden sonra 1. Sanayi sitemizde bulunan ofisimizi şubeleştirip çarşı merkezinde ve esnafına yakın 2. Sanayi Sitesi için ofis açacağız. Afyon esnafını dolaştığımızda gördük ki Afyonkarahisar sanayisinin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Onun için projelerimiz içerisinde AR-GE ve inovasyon çalışmalarımıza özen gösterip ilerleteceğiz. Aylık haftalarında malum bizde 81 tane meslek grubumuz var. En büyük ahi teşkilatı da Madeni Sanatkârlar Odasına bağlı esnafımızdır. Burada kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimiz alanında daha çok olduğu için ahilik haftasında da biz daha önceki yıllarda esnaf gecesi adı altında yapıyorduk.” diye konuştu.
“HUKUK DANIŞMANLIK HİZMETİ VERMEYİ PLANLIYORUZ”
Göreve seçilmesi durumunda Ahilik Haftasına ve Afyonkarahisar’ın tarihine yakışır şekilde kutlama hedefinden söz eden Dilek, “Yola çıkarken sloganımız ‘Biz birlikte başaracağız.’ oldu. O yüzden hep beraber ben değil bütün Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı ile beraber taksicisi, minibüsçüsü, bakkalı, marketi bunlarla beraber hareket edeceğimizi düşünüyoruz. Bilindiği üzere her insanın başına bir takım hastalıklar ya da rahatsızlıklar, kazalar geliyor. Başımıza bir olay geldiği zaman insanların o tarihte o saatte gidebileceği yer yok. Onun içinde hukuksal danışmanlık hizmetleri de vermek istiyoruz. Hukuksal danışmanlık hizmetini 24 saat esasına göre dostlarımızla çalışıp, biz birlikte yapacağız. Ben her zaman ‘Küçük esnaf devletin temelidir.’ derim. Hakikaten esnaf devletin temelidir, omurgasıdır, çatısıdır. Küçük esnaf içerisinde belki mağdur olan çok olmuştur. Ama esnafımız her zaman içinde devletinin yanında olmuştur. Her zaman ekonomik krizlerde yapılan bazı desteklerden fayda alamamıştır. Bununla ilgili çalışmalarımızın devam edeceğini düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle fuarlarımıza ara verilmişti. Ama biz bununla ilgili daha önceki yıllarda derneğimiz ve yönetim kurulumunda bulunduğumuz dönemlerde her yıl yaklaşık 8-9 tane fuara gidiyorduk. Bununla beraber bu fuar ve seminerlerimizi biraz daha geliştirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.
“NEDEN AFYON OTOMOTİVİN İHRACAAT ŞEHRİ OLMASIN”
Afyonkarahisar’ın coğrafi konumda büyük bir alana sahip olduğunu pek çok yere iki saatlik mesafede bulunduğunu belirten Dilek şunları kaydetti: Biz termal bölgede bulunuyoruz. İster istemez çok lüks araçlar Afyonkarahisar’da konaklamak için geliyor. Bunlarla ilgili bu işleri hızlandırıp daha teknolojiye yakın davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi esnaf ve sanatkârımızın tatil yapmayada hakkı var. Gittiğimiz her yerde sosyal tesislerimiz yok. Anlaşmalı bulunduğumuz ajanslarla tatil ve konaklamayla ilgili Türkiye’nin her tarafında böyle bir projemiz var. İnşallah bunu da yerine getirmeyi hedefliyoruz. Gelişen Türkiye’mizde de AB fonlarından ülkemizin ve hükümetimizin vermiş olduğu bir takım fonlarla para aktarıyoruz. Bunlarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Verdiğimiz paranın yüzde 10’nu almamız gerekir.’ diyor. AB, Zafer Kalkınma Ajansı, TKDK çağrılarından projeler yayıp esnaf ve sanatkârı kalkındırmak istiyoruz. Sanayide esnafımızın her alanda çok güzel ürettiği ürünler var. Ürün tanıtım günleriyle beraber tanıtım yapmak istiyoruz. CNC makinelerinin olduğunu gördük. Mesela şuanda benim büyük gururla söyleyebileceğim bir şey var. Afyonkarahisar da daha önceki dönemlerde VİP araçlar Ankara – İzmir-İstanbul’da A firmaları tarafından yapılıyor. Şuanda Afyonkarahisar Türkiye ve dünyanın her bulunduğu alanda vip araçları ve karavanları yapmakta olduklarını gördüm. Bu da Afyonumuz için gurur vesilesidir. Bende bir esnaf olduğum için gurur duyuyorum. Neden Afyon otomotivin imalat şehri olmasın diye de düşünüyoruz.”
“ESNAF YARDIMLAŞMA SANDIĞI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ”
Otomotivin ihracat şehri olma konusunda zemin oluşması halinde esnafa destek vereceklerini belirten Dilek şöyle konuştu: “İnşallah böyle bir zemin olursa da biz de küçük esnafımıza destek vereceğiz. En büyük hayallerimden biriside veri tabanına kayıtlı firma tanıtım rehberidir. Gelişen dünya ve Türkiye’ye ayak uyduracağız. Esnaf yardımlaşma sandığıyla ilgili bir çalışmamız olacak. 5362’ye dayalı bir kanuna tabiyiz. Esnaf Yardımlaşma Sandığı ile ilgili inşallah bir fon oluşturacağız. Böylece esnafımıza da küçük bir destek vermeyi düşüyoruz. Ayrıca Esnaf Sanatkâr Rehber Araştırma Merkezimizle beraber esnafımızın yurt dışından gelebilecek, büyük elçiliklerde yapılabilecek aracılık hizmetleri yapmasını planlıyoruz. Çünkü artık Türkiye hakikaten dünyaya açıldı. Bizim oralardan ithalat yapacak büyük esnaflarımızı da gördüğümüzü düşünüyorum. O yüzden böyle bir projeyi de hayata geçireceğiz.”
“MODERN SANAYİ
SİTESİNİ KURDUK”
Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olduğunu söyleyen Hakan Dilek şu ifadeleri kullandı: “Sanayi sitesinin yaklaşık 50 yıl önceki halini biliyorum. Ufak dükkânlarda işletmeler vardı. 1976 yılında 1. Sanayi Sitesi ve 1980’li yıllarda da 2. Sanayi Sitesine geçildi. Afyonkarahisar’ın sanayide eksikliğini hissettik o yüzden Modern Sanayi Sitesini kurduk. Bakanlığına bağlı projelerden Afyonkarahisar’da 2 tane sanayi sitesi projesi vardır. Bununla beraber kendimiz özel projeyle 9 metre yüksekliği olan derinliği 12,5 cephesi 8 metre olan 382 adet 176 metrekarelik bir arsadan bir işletme kurduk. Bu küçük sanayi adı altında ama komi sanayi sitesi diye yaptık. Bununla beraber baktık ki 1. Sanayimizde 450 dükkân var 800 esnaf var, 2. Sanayi de 450 tane boş dükkânımız var. Bununla beraberde yapmış olduğumuz işletmeler 100 metrekare bir oto elektrikçiye büyük ama kamyoncuya küçük geliyordu. Normalde küçük işletmelere de yapmamız gerektiğini düşündük 246 tanede 60 metre kare kapalı alanı 50 metrekare önünde kullanım alanı olan bir arsayı da inşallah önümüzdeki günlerde temel atacağız.”
“İHTİSAS KOLEJİ KURMAYI HEDEFLİYORUM”
Hakan Dilek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda çırak bulamıyoruz. Ben kendim çocuklarımı sanat okullarında okuttum. Vasfı olmayan insanların buralarda okuduğunu gördük. Hükümetten şunu istiyorum; Bu okullarımızın yüksek puana dayandırılarak birazcık daha tercih edilebilir olması sağlanmalıdır. Öğrenciler buralarda olmalıdır çünkü sanayisiz bir ekonomi olmaz. Sanayisiz bir ülke kalkınamaz. Bu nedenle bir ihtisas koleji kurmayı hedefliyorum. Bunu ilin ileri gelen protokolleri ile beraber bunu dile getirip siyasilerden, ana muhalefetten, muhalefetten bir de hükümetten destek alacağız. Her kapıyı çalacağız. Eğer burada olursak savunma sanayisi ile ilgili bir ihtisas koleji ya da yenilenebilir enerji, tarımsalla ilgili okul yapabilirsek inşallah Afyon’un da önünü açılacak. Afyon böyleece sanayi şehrine dönüşecek. 25 odalı bir tanede sosyal tesisi olan düğün salonu olan bir otel projemiz var. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. 2022 yılı Afyon’da Büyük Zaferde 100. yıldönümündür. İnşallah biz 100. yılda sanayi sitesinde 382 dükkânımızı açıp 2023 yılında Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılında da 246 tane dükkânı açmayı hedefliyoruz. Oy pusulamda rengimiz turkuvaz renk mavi renktir. Bizler esnafı tercih ederken bu rengi tercih etmelerini düşünüyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme