Dilek: 1. Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alınmalı
Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, yerel seçimler öncesi Belediye Başkan adaylarına yaklaşık 50 yıl hizmet veren 1. Küçük Sanayi Sitesi'nin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını önerdi.
Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, yaklaşan yerel seçimler öncesi projeleri peş peşe açıklamaya başlayan belediye başkan adaylarının şehrin çarpık yapılaşması konusuna girmekten çekindiklerini belirtti. Hakan Dilek, başkan adaylarına çağrıda bulunarak, konut alanlarının ortasında kalan ve ekonomik ömrünü tamamlamış durumdaki 1. Küçük Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşüm kapsamına alınması için proje geliştirilmesini önerdi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KOLAYCA SAĞLANABİLİR”
Sanayi sitelerinin kent içinde başlayan şimdiki yerlerine giden süreçteki tarihi gelişimlerinden de bahseden Başkan Dilek, “Dünün Afyonkarahisar’ına baktığımızda ilk sanayi dükkânları 2. Dumlupınar Caddesi’ndeydi. Daha sonra ‘marul tarlası’ dediğimiz alanlara taşınmaya başlandı ve 1. Küçük Sanayi Sitesi inşaatına 1960’ların sonunda başlanmış ve belli bir yılda bitmiştir. Bu sanayi sitemiz günümüzde konutların arasında kalmış, çarpık yapılaşma bu bölgede de kendini göstermiştir. 1. Küçük Sanayi Sitesi alanında modern inşaat tekniklerinin katkısıyla kat yüksekliği kolayca attırılabilir. Bu durum burada yapılacak ‘dönüşümü’ kolaylaştırır. Modern bir kentsel dönüşüm sağlanması hem dükkan sahiplerini hem de varsa mirasçılarını memnun edecektir. Buradaki konut yapılaşması kentin modernleşmesine ve konut arzına olumlu katı sağlayacaktır.” dedi.
“AFYON’DA PLANLAR HEP GÜNÜ KURTARMAK ADINA YAPILDI”
Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, şehirde çarpık yapılaşmadan kurtulunması gerektiğini belirtti. Başkan Dilek, “Gelişen kent merkezindeki sanayi sitelerimizin gerek küçük gerekse büyük yerleşim alanları içerisinde kalmıştır. Hiçbir zaman Afyon’un yapılaşması orta ve uzun vadeli düşünülmemiştir. Genellikle günü kurtarmak, hatırlı insanların arsasını zayi etmemek ve rant sağlamak için düşünülmüş projelerdir. OSB büyük kasabaların arasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi arsasına bitişik kalmıştır. Bu durumda ne kasabalar ne üniversite ne de Organize Sanayi Bölgesi gelişebilmiştir.” ifadelerini kullandı.
“MODERN SANAYİ NASIL KURULDU VE BAŞARILI OLUNDU ORTADADIR”
Hakan Dilek, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi siteleri kent yapı stoğunun içinde kalmıştır. Bu durumu biraz olsun bertaraf etmek amacıyla önceki dönem Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın da destekleriyle Konya yolu üzerinde, Karaaslan Çayırı diye tanımlanan 1 milyon metrekarelik alan önce köy kapsamından çıkarıldı, daha sonra Ali İhsan Paşa Mahallesi kapsamına alınarak, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi’ne dâhil edilmiştir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından sanayi bölgesi alanı ilan edildi. Burada dükkân inşa etmek üzere Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kurulmuş ve başarılı olunduğu ortadadır.”
“KOOPERATİF OLARAK 382 ADET DÜKKÂNI HAZIR HALE GETİRDİK
Bu alanda kurulan ve 382 hak sahibine dükkânlarının teslim edilme aşamasına getirildiği Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi hakkında da bilgiler aktaran Başkan Dilek, şöyle devam etti: “Yaptığımız çalışmalarda küçük esnafın kendi dükkânı olması hasebiyle modern bir dükkan inşa etmek üzere hareket geçtik. Kurduğumuz Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile bölgede ilk defa ve pek çok ile örnek olacak şekilde yüksekliği 9, derinliği 12,5, cephesi 8 metre, kaldırım kullanım alanı 76 metrekare olan, iki blok arası yolları yaklaşık 40, tali yolları en az 12 en çok da 25 metre olan bir sanayi sitesinin ilk etabını inşa ederek, 382 adet dükkanı hazır hale getirdik.”
“BAŞKAN ZEYBEK, ARSAYI ADALET BAKANLIĞINA VERDİ”
“Burhanettin Çoban’ın 2 dönem başkanlık yaptığı sırada, çarpık kentleşmenin giderilmesi için yapılan çalışmalar çok başarılı olmuştur.” diyen Başkan Dilek, şunları kaydetti: “Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin kurulduğu 1 milyon metrekarelik alan küçük, orta ve büyük sanayi alanı edildi. Ayrıca, yük taşımacılığında önemli bir arter olan Konya karayolunda kamyon garajının yapılması için proje oluşturuldu. Sanayimizin arsasının arta kalan 450 bin metrekarelik alanı da o dönemki Vali Gökmen Çiçek’in girişimleriyle seramik fabrikası yapılması kararlaştırılmıştı. Yapacak firma da bulunmuştu. Daha sonra bu girişimler 2023 yılında havada kaldı. Afyon’da var olan ve bir türlü kurtulamadığımız çarpık yapılaşma bu bölgede de ortaya çıktı ve bir kompleks haline dönüştürme hayali kurduğumuz cezaevi ve bağlı lojmanlar yapıldı. Daha sonra Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in yönettiği oturumda bu alan sanayi alanından çıkarılıp, Adalet Bakanlığın bölgede yapacağı faaliyetlere tahsis edildi. Ve o çarpık yapılaşma günümüzde de sürmüş oldu.”
“HİÇBİR ADAYIN PROJESİNDE SANAYİ SİTELERİ YOK”
Açıklamasının sonunda, Afyonkarahisar Belediye Başkan adaylarına çağrıda bulunan Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, şunları ifade etti: “Mevcut projelerin çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracak şekilde eski haliyle yeniden düzenlenmesi ve sanayileşmenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için proje geliştirmelerini bekliyoruz. Bu kapsamda hiçbir adayın projesinde sanayi siteleri olmamıştır. Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olarak belediye başkan adaylarına ve seçilecek belediye başkanına şu öneriyi getiriyoruz: Öncelikle kent içinde 1. Küçük Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşüme alınmasını gerektiğin düşünüyoruz. Ancak burada yapılacak kentsel dönüşümün dükkân sahiplerini mağdur etmeyecek şekilde yapılması gerekir görüşünün altını çiziyoruz. Buradaki çözüm kat yüksekliğinin artırılmasından geçmektedir. Bununla beraber metrekaresine göre, 48 metrekarelik bir işyerine 3+0 bazı alınarak modern bir kentsel dönüşüm sağlanması hem dükkân sahiplerini ve varsa mirasçılarını memnun edecektir. Buradaki konut yapılaşması kentin modernleşmesine ve konut arzına olumlu katı sağlayacaktır.”