• Haberler
  • Genel
  • Dikkat siz de fazla ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz

Dikkat siz de fazla ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz

Mahkemeden kayıp-kaçak müjdesi Elektrik faturalarında gelen kayıp-kaçak bedelini ödemek istemeyen Afyonkarahisarlı Mehmet Abdurrahman Fidan, geçmiş faturaları incelediğinde Afyonkarahisar'da 2010 yılından itibaren kayıp kaçak bedeli alındığını fark etti. Kayıp kaçak bedelleriyle ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bir dilekçe ile başvurdu. Heyet yaptığı incelemede, Fidan'ı haklı bularak OEDAŞ'ın kayıp kaçak bedellerini iade etmesini istedi. Enerji Piyasası Denetleme [&hellip]

Dikkat siz de fazla ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz

Mahkemeden kayıp-kaçak müjdesi

Elektrik faturalarında gelen kayıp-kaçak bedelini ödemek istemeyen Afyonkarahisarlı Mehmet Abdurrahman Fidan, geçmiş faturaları incelediğinde Afyonkarahisar’da 2010 yılından itibaren kayıp kaçak bedeli alındığını fark etti. Kayıp kaçak bedelleriyle ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bir dilekçe ile başvurdu. Heyet yaptığı incelemede, Fidan’ı haklı bularak OEDAŞ’ın kayıp kaçak bedellerini iade etmesini istedi. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) kararları gereği parayı geri ödeyemeyeceklerini ifade eden OEDAŞ yönetimi ise, konuyu mahkemeye taşımaya karar verdi. Tüketici hakem heyetine 15 günlük itiraz süreci içinde itiraz etmeyen OEDAŞ, mahkemeden heyet kararının kaldırılmasını talep etti.
TÜKETİCİ HEYETİ BU KONUDA YETKİSİZ
Afyonkarahisar 2’inci Asliye Mahkemesi’nde görülen davaya, davacı olarak katılan OEDAŞ avukatları, hakem heyeti kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu iddia ettiler. Faturayı oluşturan bileşenler ile bu bileşenlerin birim fiyatlarının 4628 sayılı yasa hükümlerine göre kamu otoritelerince belirlendiğini vurgulayan OEDAŞ avukatları mahkemeye sundukları dilekçede, EPDK’nın 07/12/2001 tarihli duyurusunda tarifelerin uygulanmasının lisans sahibi şirketler bakımından bir zorunluluk olduğu, kayıp-kaçak bedelinin tahsil edip etmeme gibi bir inisiyatifin bulunmadığı belirtildi. OEDAŞ avukatları aynı yasanın 12’inci maddesi uyarınca da konuyla ilgili uyuşmazlıkların Danıştay’da görüleceğinin düzenlendiği ve hakem heyetinin bu konuda bir yetkisi olmadığını iddia ettiler.
MAHKEME
TÜKETİCİ HEYETİNİN YETKİSİNİ ONAYLADI
Mahkemeye bir avukatı olmadan katılan Mehmet Abdurrahman Fidan ise, davanın reddini talep etti. Fidan’ın hakem heyetine başvurduğu dosyayı getirterek, fatura ve abonelik sözleşmelerini inceleyen Hakim Elvan Kaplan, OEDAŞ’ın kararın kaldırılması talebini reddetti. Kararında taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlem olduğunu belirten Hakim Kaplan, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 23’üncü maddesi uyarınca Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin karar vermeye yetkili olduğuna hükmetti.
SÖZLEŞME TÜKETİCİYE
MÜZAKERE İMKANI VERMİYOR
EPDK ve dağıtım şirketlerinin; yasa ve yönetmelikler uyarınca hizmet ve maliyetlerin yansıtılmasına dair kurallar ile kayıp ve kaçakları asgariye indirecek önlemleri almak, buna ilişkin uygulamaları geliştirmek zorunda olduklarına hükmeden Hakim Kaplan, kararında şu görüşlere yer verdi, “Tüketicilerin güvenilir, kaliteli, kesintisiz ve düşük maliyetli elektrik enerjisi hizmeti verilmesini temin edecek gerekli düzenlemeleri yasa gereği talep edebilirler. Tüketici tek satıcı konumundaki elektrik dağıtım şirketlerinden elektrik temin etmek için sözleşme imzalamakta ise de sözleşmenin matbu olup tüketicinin içeriğine etki edemediği, tüketiciye müzakere imkanı vermeyen tek taraflı sözleşmelerden olması hizmetin sunulmasında zorunlu olan ek maliyetlerin bir kısmının tüketiciye yansımasının hakkaniyetine uygun düşmemekle birlikte tüketim tutarının çok üzerinde tüketiciye ek bir maliyet yüklemesini 4077 sayılı yasının düzenlemelerine ve tüketicinin korunması ilkelerine aykırılık teşkil ettiği gibi dava konusu edilen kayıp kaçak bedelinin elektrik tüketim oranına oranlanarak alınmasının ayrı bir haksızlık oluşturduğu, bunun tüketiciye aşırı bir külfet yüklediğinden itirazın reddine karar verilmiştir”
HERKES BAŞVURABİLİR
Mahkemenin aldığı kararla yargılama giderlerini de OEDAŞ’ın ödeyeceğini ifade eden Fidan, kararın kesin olduğunu ve temyiz edilemeyeceğini söyledi. Kendisinin kayıp kaçak bedelini geri alacağını vurgulayan Fidan, “Herkes gidip hakkını tüketici heyetinde arayabilir. Ellerinde faturası olmayanlar gidip OEDAŞ’tan fatura suretlerini de isteme hakkına sahipler. Fatura ve dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme