Dikkat, Cezası 60 Bin Lira Oldu
İzinsiz İHA ve Dron uçurmanın cezası 60 bin lira oldu
Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yeni kanuna göre, uçuş izni olmadan ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran ve bu durum genel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen kişilere mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin lira idari para cezası verilecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Türk Sivil Havacılık Kanunu ve ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan bu kanuna göre, sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere aykırı davranışlarda uygulanacak idari para cezaları artırılacak.
Ticari hava işletmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından izin ve işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi, Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi, sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması ve uçakta işlenen suçları pilotun yetkili makamlara bildirmemesi gibi durumlarda 1000 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezaları 20 bin liradan 500 bin liraya kadar yükseltilecek. Ayrıca, sivil uçak sicilinde ve tescil belgesi ile ilgili işlemlere aykırı davranışlarda bulunanlara verilen para cezaları 500 liradan 10 bin liraya kadar olan ceza 10 bin liradan 500 bin liraya çıkarılacak.
İzinsiz İHA uçuranlara verilecek ceza 60 bin lira olacak. İnsansız hava aracı satan şirketlerin, satılan araç bilgileri ile satın alanların kimlik bilgilerini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kaydettirmemeleri halinde ve yurt dışından bireysel olarak getirilen veya yurt içinde devralınan aracı en geç 3 gün içinde sisteme kaydettirmeyenlere verilecek para cezası 5 bin liradan 50 bin liraya, kayıt esnasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya veri girişi yapanlara verilecek ceza ise 10 bin liradan 100 bin liraya yükseltilecek.
Ayrıca, devlet ormanları kapsamındaki alanlarda havaalanı ve havalimanı projeleri çerçevesinde, bu sınırlar içerisinde yapılacak tesis alanları ile yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binaları için verilen izinlerden herhangi bir bedel alınmayacak.