Devlet'ten ucuza alınan et ucuza satılıyor mu?
Et ve Süt Kurumu'nun piyasada dengeyi sağlayabilmek amacıyla piyasa fyatlarının çok altında ürün satışı yaptığını belirten sektör temsilcileri, 'Devlet kurumlarınca satışı yapılan karkas etlerde belli firmaların tercih edildiği tartışılıyor. Karkas et satışı neden adaletsiz yapılıyor? Karkas satışların nerelere gittiği takip ediliyor mu? Uygun fiyata ürünü alan firmalar ürünlerinde indirime gidiyor mu? Devletten ucuza alınan etlerin marketler üzerinden piyasaya normal fiyattan girmesi sağlanıyor mu? Afyonkarahisar'ın bu uygulamalarla ilgili bir özelliği var mı?' sorularının yanıtını arıyor.
Et fiyatlarında yaşanan spekülasyon hem vatandaşın hem de et ve süt üretimi ile uğraşan üreticilerin tepkisine neden oluyor. Sektörde faaliyet gösteren birçok besici, et üreticisi ve süt üreticisi duruma tepki gösterirken sektörün temsilcisi olduğunu belirten kesimlerden ses çıkmıyor.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Et Üreticileri Birliği, Kasaplar Odası, Afyonkarahisar Esnaf Odaları Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının et ve süt ürünlerinde yaşanan spekülasyonları sessiz bir şekilde izlemekle yetiniyorlar.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu, ete yüzde 25 oranında zam yaptı. Buna göre, kıymanın kilosu 229 liradan 279 liraya yükseldi. Türkiye et enflasyonunda Avrupa birincisi olurken yurt dışından yapılan bir milyar dolarlık ithalatın fiyat artışlarına neden çözüm olamadığı tartışılıyor.
Et ve Süt Kurumu (ESK), 18 Nisan tarihi itibarıyla ete yüzde 25 oranında zam yaptı. ESK’da kuşbaşının kilosu 259 liradan 319 liraya, kıymanın kilosu ise 229 liradan 279 lira oldu. Et ve Süt Kurumu’nun yeni zamlı tarifesi şöyle:
Sığır biftek: 325 TL’den 405 TL’ye,
Tavuk kanat 110 TL’den 138 TL’ye,
Tavuk but 67 TL’den 74 TL’ye,
Tavuk göğüs 68 TL’den 85 TL’ye,
Tavuk pirzola 90 TL’den 113 TL’ye,
Pirzola 380 TL’den 450 TL’ye,
Bonfile 540 TL’den 600 TL’ye yükseltildi.
DEVLET KURUMLARINDAN UCUZA ALINAN ET, PİYASAYA NASIL SÜRÜLÜYOR. FİYATLAR NEDEN DÜŞMÜYOR?
Türkiye genelinde özel sektör ve devlet kurumlarının yurt dışından yaptığı toplam et ithalatı 1 milyar doları aştı. Yapılan bu yoğun ithalata rağmen, vatandaş rahat rahat et tüketemiyor.
Vatandaş ucuza et yiyemezken bir milyar dolarlık ithalatın fiyatlara etki etmemesi tartışılıyor.
Afyonkarahisar et ve süt piyasasında ise yurt dışından et ithalatını hangi firmaların yaptığı, buna ilaveten ülkeye giren et ve canlı hayvanların hangi yollarla piyasaya dağıtıldığı tartışılıyor.
“2015-2017 yılları arası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik zamanında yaklaşık 3,60 sente ithal edilen besilik hayvan şimdi neden yaklaşık altı dolara ithal ediliyor?” sorusuna yanıt arayan sektör, “Dünyada fiyatlar dolar bazında yüzde 15 artarken Türkiye’deki artış neden yüzde 80’e yakın?” sorusuna da yanıt bulamıyor.
Afyonkarahisar’da siyasetle bağlantısı bulunan birkaç firmanın ithal etin kaymağını yediğini belirten sektör temsilcileri “Otomobili yurt dışından getiren bilinir, akaryakıtı yurt dışından getiren bilinir, demiri yurt dışından getiren bilinir. Ama eti yut dışından kim getirir bilinmiyor” diyerek konunun ciddiyetine işaret ediyorlar.
Et ve Süt Kurumu’nun piyasada dengeyi sağlayabilmek amacıyla piyasa fyatlarının çok altında ürün satışı yaptığını belirten sektör temsilcileri, “Devlet kurumlarınca satışı yapılan karkas etlerde belli firmaların tercih edildiği tartışılıyor. Karkas et satışı neden adaletsiz yapılıyor? Karkas satışların nerelere gittiği takip ediliyor mu? Uygun fiyata ürünü alan firmalar ürünlerinde indirime gidiyor mu? Devletten ucuza alınan etlerin marketler üzerinden piyasaya normal fiyattan girmesi sağlanıyor mu? Afyonkarahisar’ın bu uygulamalarla ilgili bir özelliği var mı?” sorularının yanıtını arıyor.