'Devletin De Esnafın Da İşi Zor'

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, geçmişte ki Ahilik Teşkilatına bakıldığında günümüzde hem devletin hem de esnafın işinin çok daha zor olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, beraberindeki esnaf temsilcileriyle birlikte 37. Ahilik Haftası kapsamında Bolvadin Belediye Başkanı Derviş Aynacı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ve MHP İl Başkanı Ahmet Kahveci’de katıldılar.

“AHİLİĞİN TOPLUMDA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR”

Ahilik Haftasını kutlayan Bolvadin Belediye Başkanı Derviş Aynacı, Ahiliğin Türk toplumunun değerleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Aynacı, “Ahilik Haftası hayırlı olsun. Toplumumuzun önemli değerlerinden olan Ahilik Haftası kutlu olsun. ESOB Başkanımız nezdin de tüm ziyaretçilerimize saygılarımı sunuyorum.” dedi. 

'Devletin De Esnafın Da İşi Zor'

“AHİLİK HAFTASI HAYIRLARA VESİLE OLSUN”

37. Ahilik Haftası kapsamında yapıla ziyaretlerde konuşan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını diledi. Haftaya özel bir ziyarette memleketi Bolvadin İlçesinde esnaf ve sanatkârların temsilcileriyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Taytak, “ESOB Başkanımız Cengiz Üstün’ün ifade ettiği gibi Ahilik Selçuklular döneminden itibaren kurulmuş bir teşkilattır. Ancak bugün esnaf odalarımızın belirli kanunlar çerçevesinde hizmet verdiği bir dönemdeyiz. Ama o zaman ki esnaf sanatkâr hizmetleri belli bir töre ile yürekle yapılmıştır. Bu şekilde yüzyıllar boyunca yaşatılmaya çalışılmıştır.

Tabi o günün Ahilik Teşkilatı Başkanları günümüzdeki esnaf teşkilatı başkanlarından daha rahatlarmış. Bu bir gerçektir. Çünkü o dönemlerde insanlar daha dürüst daha vicdanlı, Allah’tan korkan, kuldan utanan insanlardı. Günümüzde hem devlet bazında hem de esnaflarımız bazında işlerimiz çok daha zor bir haldedir.

'Devletin De Esnafın Da İşi Zor'

Çok zor şartlarda çalışıyoruz. Özellikle bu noktada Afyonkarahisar ESOB’un Kıymetli Başkanı Cengiz Üstün’ün kendi işyerleriyle, aile hayatıyla, Afyonkarahisar’da bugüne kadar koyduğu tavırlarla Ahiliği yaşayan ve yaşatmaya çalışan bir tavır içerisindedir. Kendisinden Allah razı olsun çok büyük hizmetleri oldu.

Tüm bu nedenlerden dolayı kıymetli Cengiz Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Ahilik Haftası kapsamında Bolvadin Belediye Başkanımıza ziyarette bulunmak üzere aramızda bulunan esnaf teşkilatının kıymetli temsilcilerine de hizmetleri nedeniyle teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

“AHİLİK HACI BEKTAŞ VELİ’NİN ÖNERİLERİYLE KURULDU”

MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Ahmet Kahveci, Ahilik Teşkilatının Ahi Evran tarafından kurulduğunu belirtti. Kahveci, “Ahilik Teşkilatı, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş Veli'nin önerileriyle kurulmuştur. Onun önderliğinde, onun fikirleriyle kurulmuştur. Bu teşkilat toplumda ahlakı ve düzeni,  fazileti diri tutmak, Allah'tan korkan, kuldan utanan bir esnaf teşkilatı kurmak adına oluşturulmuştu. Bu ahi teşkilatı Hacı Bektaş Veli'nin önerileriyle, Ahi Evran tarafından kuruldu.

'Devletin De Esnafın Da İşi Zor'

Ahilik Teşkilatı düzgün esnaf yetiştirmeyi, ahlaklı esnaf yetiştirmeyi, evine helal lokma götürmeye çalışan esnaf yetiştirmeyi ve aynı zamanda da mesleklerle ilgili mesleki bilgilerin gelecek kuşaklara aktarılmasıyla ilgili kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Burada bugün bugünün şartlarında bunu temsil eden esnaf oda başkanlarımızdan Allah razı olsun ki kendi esnaflarımızın evlerine helal lokma götürme aşamasında verdiğiniz destekler yüzyıllar önce kurulmuş olan Ahilik Teşkilatı öğretileri doğrultusunda verdiğiniz hizmetler için ben hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

“HERŞEYİ YASALARLA DÜZELTMEK MÜMKÜN OLMUYOR”

Afyonkarahisar ESOB Başkanı Cengiz Üstün, ziyarette yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Biz mücadelemizi veriyoruz. Sadece ticaret ahlakı üzerine değil gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve her şeyden önce töremizi korumaya çalışıyoruz. Ahilik 12. yüzyılda doğup, Türklerin İslami kabul etmeleriyle beraber İslam anlayışı Türk örfüyle birleşmiş bir felsefedir. Ne yazık ki her şeyi yasalarla düzeltmek mümkün olmuyor.

Biz ne zaman töreden koptuk, ananelerimizden uzaklaştık vahşi kapitalizm dediğimiz unsurlarla da karşı karşıya kaldık. Günümüzde Batı’nın bize dikte ettiği kapitalizm veya serbest piyasa ekonomisiyle kendi ülkelerinde yapamadıkları kuralsızlığı maalesef Türkiye’de yapıyorlar. Sekiz asır önce Ahilik’te görülen fütüvetnamelerle benim ceddim olması gereken kuralları koymuştur. Avrupa’da bu kuralları bizden almıştır. Avrupa bizden aldığı bu kuralları kendi yapmış gibi dünyaya yaymıştır. Toplam 714 tane fütüvetname var ki bunları 124 ana başlık altında topluyoruz. İnşallah bunları söylemlerle bırakmayıp Sayın Milletvekilimiz Mehmet Taytak’ın da ifade ettiği gibi bunlara kendimizde, ailemizde uygulayarak başlayacağız.

Hem bireysel olarak hem de Oda Başkanları olarak bunları yapmaya çalışıyoruz. Belki başarılı olamıyoruz ama mücadele etmeyi de bırakmayacağız. Biz bir ülkü üzerine çalışıyorsak herkes yaptığı işi düzgün yapmalıdır. Covid-19 pandemi döneminde yaşanılan sıkıntılarda mücadelemizi bırakmadık. Sayın Vekilimizle birlikte olduğumuz için ifade etmiyorum sağ olsunlar hep desteklerini gördük. Afyon için yetişemediğimiz ulaşamadığımız yerlerde Sayın Vekilimizi ne zaman aradıysak Allah razı olsun kendisini bir esnaf dostu olarak kendisini hep yanımızda bulduk.”
 

Bakmadan Geçme