• Haberler
  • Gündem
  • 'Devletimiz tüm kurumlarıyla milletimizin yanında yer aldı'

'Devletimiz tüm kurumlarıyla milletimizin yanında yer aldı'

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, salgın döneminde ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu   Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi, Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, salgın döneminde ve öncesinde Afyonkarahisar ilinde Devlet kurum ve kuruluşları tarafından yapılan [&hellip]

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,
salgın döneminde ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi, Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, salgın döneminde ve öncesinde Afyonkarahisar ilinde Devlet kurum ve kuruluşları tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
TOPLAM HARCAMA
233 MİLYONA YAKLAŞTI
Salgın döneminde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında; Kısa çalışma ödeneği, Nakdi ücret desteği, İşsizlik ödeneği, Sosyal destek programı ve BizBizeYeterizTürkiyem bağış dağıtımı olarak Afyonkarahisar’a yapılan toplam harcama tutarının 233 milyon TL’ye yaklaştığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kurumlar ve sektörler bazında ilimize sağlanan katkı hakkında şu bilgileri aktardı:
ÇALIŞMA HAYATI
Afyonkarahisar ilinde 2020 yılı Temmuz ayı istatistiklerine göre; 88.259 işçi bulunmakta, işçilerin 10.346’sı sendikalıdır. Sendikalaşma oranı %11,73’tür. Afyonkarahisar ilinde çalışan memur sayısı 23.051’dir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Salgın sürecinde tüm dünyada gerçekleşen ekonomik daralmanın olumsuz etkilerini bertaraf etmek adına ve vatandaşlarımıza, özellikle işverenlerimize bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için birtakım tedbirler alarak destekler sağlanmıştır.
SGK TARAFINDAN 80,2 MİLYONLUK PRİM ERTELENDİ. 45 BİNİ AŞKIN İŞYERİ YAPILANDIRMADAN YARARLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen mücbir hal kapsamında, gelir vergisi mükelleflerine ait işyerleri, İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında kapatılan işyerleri ile bazı sektörlerde 2020/Nisan-Mayıs-Haziran aylarında ödenmesi gereken 4/a ve 4/b prim borçlarını 2020/Ekim-Kasım ve Aralık aylarına faizsiz ertelenmesi sağlanmıştır.
22/3/2020 tarihi ile mücbir sebep döneminin sonuna kadar 65 yaşını doldurmuş olanların veya kronik rahatsızlığı bulunanların mücbir sebep dönemi boyunca tahakkuk edecek sigorta primleri, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15’inci günün sonuna kadar ertelenmiştir.
Afyon İli genelinde ise 80,2 milyon TL tutarında prim ertelemesi yapılmıştır.
• Prim borçlarının taksitler halinde ödenebilmesine imkân sağlayan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci Maddesine Göre Yapılacak Tecil Ve Taksitlendirmelerin usul ve esaslarında değişikliğe gidilerek,
2020 yılı içerisinde işverenlerin 7 taksit tutarını veya 7 cari aya ilişkin prim borçlarını ödememiş olması halinde dahi tecil ve taksitlendirme işlemlerini bozmayarak zor duruma düşmelerinin önüne geçilmiştir.
Yine bu süreçte yapılacak taksitlendirme başvurularında da eşit taksitler halinde ödeyemeyecek olanlar yönünden başlangıçtaki ilk altı taksit, eşit taksitlerin %5 oranında kademeli olarak taksitlendirilmesi ile taksitlendirme taleplerinin olumlu sonuçlandırılması sağlanmıştır.
• Ekonomik ve finansal olarak zor durumda kalan işverenlerimizin ve vatandaşlarımızın üzerindeki bu olumsuz etkiyi derinleştirmemek adına icra takip, haciz ve satış işlemleri ertelenmiştir.
• Henüz icraya intikal ettirilmeyen Kurum alacakları ile ilgili olarak da yine zamanaşımına girme riski bulunanlar hariç borç bildirimi yapılmamıştır.
• Zamanaşımına girme riski bulunanlar hariç olmak üzere yine idari para cezalarına ilişkin işlemler durdurulmuştur.
• Covid-19 salgını nedeniyle, Sağlık Bakanlığı Filyasyon ekipleri tarafından Covid-19 teşhis ve karantina raporu düzenleyebilmeleri için gerekli çalışmalar tamamlanmış ve bu şekilde düzenlenen rapora istinaden iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi sağlanmıştır.
Afyon İli genelinde bu kapsamda 12,3 milyon TL geçici iş göremezlik ödeneği ödenmiştir.
Covid-19 salgını sonrası istihdamda normale dönüşü teşvik etmek amacıyla “Normalleşme Desteği” sağlanmıştır.
Afyon İli genelinde 12,5 bin sigortalı için 11 milyon TL destek sağlanmıştır.
• 2015 yılından bu yana çeşitli tarihlerde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı veya Bakanlar Kurulu Kararı ile borçlu sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile Devlet üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden faydalandırılmaları sağlanmaktadır. 7.1.2020 tarihli ve 2040 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince bu imkân sağlanmış ve süresi 31.12.2020’de sona ermiştir.
• Yapılandırma imkanından faydalanamayan borçlu sigortalılar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler 22.1.2021 tarihli ve 3432 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince sağlık hizmeti almaya devam edecektir.
Afyon İli genelinde prim borcu bulunan 30.662 Bağ-Kur’lu, 15.160 Genel Sağlık Sigortalısı olmak üzere toplam 45.822 kişi bu kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlandırılmıştır.
• SGK prim borçlarını yeniden yapılandırarak, COVID-19 pandemi döneminde vatandaşların üzerlerindeki yüklerin hafifletilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda SGK alacağına yapılandırma imkânı getirilmiştir.
Afyon İli genelinde toplam 1,65 milyar TL (borç aslı+gecikme zammı) prim borcu yapılandırma kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda 45.176 işyeri yapılandırmadan faydalanabilme imkanına sahiptir.
İŞGÜCÜ PİYASASINA 2002’DEN BU YANA BÜYÜK DESTEK VERİLİYOR
TÜRKİYE İŞ KURUMU
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
• İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından günümüze kadar ise toplam 94.489 vatandaşımızın İŞKUR aracılığıyla işe yerleşmesini sağladık.
• İşgücü piyasası araştırmalarımızla işgücü piyasamızın ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Vatandaşlarımızın nitelik kazanarak daha kolay iş bulması için kurs ve programlar düzenliyoruz. 2002 yılından günümüze kadar toplam 33.026 vatandaşımızın mesleki eğitim kursları, işbaşı ve girişimcilik eğitim programlarından yararlanmasını sağladık.
• Mesleği olmayan bireyleri meslek sahibi yapmak, mesleği olmakla birlikte mesleğini değiştirmek ya da mesleki becerilerini geliştirmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik düzenlediğimiz mesleki eğitim kurslarımızdan 2002 yılından günümüze kadar 13.553 vatandaşımız yararlanmıştır.
• Gençlerimiz başta olmak tüm katılımcıların mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve işverenlerimizin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak maksadıyla düzenlediğimiz İşbaşı eğitim programlarımızdan 2009 yılından günümüze kadar 14.757 vatandaşımız yararlanmıştır.
• Kendi işinin patronu olmak isteyen engellilerimize hibe desteği sunuyor ve engellilerimizin hayallerini gerçekleştirmeleri için çalışıyoruz. Bu kapsamda 2014 yılından itibaren 5 engellimize 216 bin TL hibe desteği sağladık.
• Vatandaşlarımıza yönelik danışmanlık hizmetleri kapsamında 2012’den günümüze kadar iş ve meslek danışmanlarımız aracılığıyla 287.971 bireysel görüşme, 36.617 işyeri ziyareti ve 1.288 okul ziyareti gerçekleştirilmiştir.
• 25 Kasım 2019’da açılan İş Kulübünde; kadın, genç, engelli, Roman vatandaşlar, uzun süreli işsizler, madde bağımlıları gibi özel politika gerektiren bireylere, iş arama motivasyonu kazandırmak ve yöntem desteği vermek maksatlı yoğunlaştırılmış iş ve meslek danışmanlığı sunulmaktadır. Bu kapsamda, 508 vatandaşımız bu hizmetten yararlanmıştır.
• Ayrıca 2005’den günümüze kadar 897 vatandaşımızı ücret garanti fonundan yararlandırarak 4 milyon TL ödedik. Aynı dönemde 16.303 vatandaşımızı kısa çalışma ödeneğinden yararlandırarak 104 milyon TL ödeme yaptık.
• Kadınlarımızın istihdamını desteklemek için 2016’dan bugüne kadar 172 vatandaşımızı yarım çalışma ödeneğinden yararlandırarak 453 bin TL ödedik.
MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU
• Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında Afyonkarahisar ilinde sınav ve belgelendirme teşvikiyle sağlanan destek tutarı 1,3 milyon TL’si 2020 yılında olmak üzere toplam 2,9 milyon TL‘yi aşmıştır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
• 2020 yılı Kasım ayı itibarıyla Afyon ilinde az tehlikeli iş yeri sayısı 7.025, tehlikeli işyeri sayısı 3.340, çok tehlikeli işyeri sayısı 2.906’dır.
• 2020 yılı Aralık ayı itibarıyla iş güvenliği uzmanı sayısı 378’dir.
• İşyeri hekimi sayısı 188’dir.
• İSG hizmeti alan işyeri sayısı 2.767’dir.
2003’DEN BU YANA AFYONKARAHİSAR’A
1,9 MİLYAR KAYNAK
AKTARILDI
SOSYAL YARDIMLAR
• 2020 yılında 53.767 hane sosyal yardımlardan faydalanmıştır.
• Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında 2003 yılından bugüne kadar Afyonkarahisar iline toplam 1,9 Milyar TL kaynak aktarılmıştır.
• 2012 yılında bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlatılmıştır. 2020 yılında 52.599 kişiye 97,3 milyon TL prim ödenmiştir.
• Askerlerimizin gözü arkada kalmasın diye asker ailelerine 400 TL maaş bağlanmıştır. 2020 yılında 414 asker ailesine toplam 743 bin TL yardım yapılmıştır.
• Eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlara iki ayda bir olmak üzere 650 TL maaş bağlanmıştır. 2020 yılında 1.230 kadına 4,1 milyon TL yardım yapılmıştır.
• Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarının Kovid-19 salgını nedeniyle geçici olarak yoksulluk riskine giren vatandaşlara ivedilikle müdahale edebilmesini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle SYD Vakıflarına ek periyodik pay gönderilmesi kararı alınmış olup Afyonkarahisar ili SYD Vakıflarına 2020 yılında 10,4 milyon TL ek periyodik pay aktarılmıştır.
• 12 Kasım 2018’de hayata geçirilen Çoklu Doğum Yardımı kapsamında 2019 yılında çoklu doğumun gerçekleştiği 110 muhtaç haneye 216 çocuğun beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesi amacıyla 194.710 TL, 2020 yılında ise 136 haneye 267 çocuk için 287 bin TL yardım yapılmıştır.
• 2022 sayılı Kanun kapsamında 2020 yılında ise 8.510 yaşlımıza 64,6 milyon TL, 5.685 engelli ve engelli yakınımıza 40,7 milyon TL yardım yapılmıştır. (2002 yılında aylık 24 TL olan 2022 maaşı 01 Ocak 2021 itibarıyla yaşlılar için aylık 763,67 TL’ye, engelliler için 914,41 TL’ye yükseltilmiştir.)
• 15.05.2015 ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için ödenen Doğum Yardımı kapsamında 2020 yılında ise 8.700 çocuk için 8.356 anneye 3,7 milyon TL yardım yapılmıştır.
• Muhtaç Asker Çocuğu yardımı kapsamında 2020 yılında ise 46 kişiye 26.800 TL yardım yapılmıştır.
• Anne veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük muhtaç çocuklara verilen Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında 2020 yılında ise 212 kişiye 262 bin TL yardım yapılmıştır.
• 01 Mart 2019’da başlatılan Elektrik Tüketim Desteği ile 150 kw saate kadar elektrik tüketim bedeli için 2020 yılı itibarıyla ise 11.168 haneye 6,5 milyon TL destek sağlanmıştır.

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme