• Haberler
  • Genel
  • 'Devlet sektörü zorlamaya devam ederse yakalanan kalite kaybedilebilir'

'Devlet sektörü zorlamaya devam ederse yakalanan kalite kaybedilebilir'

Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Enis Arabacı, hastanenin faaliyetlerini, basın toplantısıyla anlattı. Park Hastanesi'nin Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun değerlendirmesinde 1000 puan üzerinden 839 puan aldığını belirten Arabacı, bu sonuçla, bölgeye örnek olduklarını aktardı. Vizyoner bakışla atılım çabalarının sürdüğünü belirten Arabacı devletin özel sağlık sektöründeki uygulamalarının büyük sıkıntılar doğurduğuna işaret etti Özel [&hellip]

“Devlet sektörü zorlamaya devam ederse yakalanan kalite kaybedilebilir”

Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Enis Arabacı, hastanenin faaliyetlerini, basın toplantısıyla anlattı.

Park Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun değerlendirmesinde 1000 puan üzerinden 839 puan aldığını belirten Arabacı, bu sonuçla, bölgeye örnek olduklarını aktardı. Vizyoner bakışla atılım çabalarının sürdüğünü belirten Arabacı devletin özel sağlık sektöründeki uygulamalarının büyük sıkıntılar doğurduğuna işaret etti

Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Enis Arabacı, hastanenin 2012 faaliyetleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Arabacı, hastanenin en üst katında düzenlediği basın toplantısına, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başladı.
1000 ÜZERİNDEN
839 PUAN ALDI
Özel Park Hastanesi’nin Afyonkarahisar ve bölgede önemli işlere imza attığını belirten Arabacı, “Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ortaklaşa yapmış olduğu; hizmet kalite standartları, hasta hakları, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar, kapasite ve hizmet dilim endeksi ana başlıkları üzerinden yapılan puanlamaya göre; hastanemiz 1000 puan üzerinden 839 puan aldı. Bu sonuçla tahminen hastaneler arasında ilk 50 hastane içine girmiş durumdayız. Özel Park Hastanesi Afyon, Isparta, Kütahya’daki 800 puan üzerindeki tek hastane özelliğini taşıyor. 601- 1000 arası puan alan hastanelerin yüzde 90’a kadar ilave ücret alma imkanları bulunuyor” dedi.
ZORDA KALAN SEKTÖR KALİTEYİ BOZABİLİR
Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Enis Arabacı özel sağlık sektöründe yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti.
Özel sağlık sektöründe maliyetlerin sürekli artarken hizmet bedellerinin 6 yıldır aynı noktada olduğunu belirten, Arabacı, “Aynı süreçte asgari ücret 2 katına, bir hemşire ücreti ise 3-4 katına kadar artış gösterdi” dedi.
Hastanelerdeki yolsuzluk haberlerinden son derece sıkıtıntılı olduklarını, bu tür haberlerin sektöre ve işini düzgün yapmaya çalışanlara büyük zarar verdiğini belirten Arabacı, “Tüm bu sebepler alt alta konduğunda özel hastanelerle birlikte sağlık alanında yaşanan gelişmelerin kaybedileceği endişesini taşıyoruz. Zorda kalan hastanelerin kaliteyi bozacağından endişe ediyoruz” dedi.
DEVLET SEKTÖRE ÇOK YÜKLENİYOR
Özel sağlık sektöründe kamu kaynaklarının optimum düzeyde kullanılamadığını belirten Dr. Arabacı, “İşlerin yüzde 54’ünü özel hastaneler yapıyor. Vergisini veriyor. Binasını kendisi yapıyor. Elektrik su parası ödüyor. Yani özel hastaneler devlet için çok ucuz hizmet üretiyor. Devlet özel hastanelerin vatandaştan fark alarak maliyetini çıkarmasını bekliyor ama bu nasıl olacak? Pek mümkün görünmüyor” dedi. SGK birim fiyatlarının gözden geçirilmesi gerektiğini, hastaneleri vatandaşa yüklenme zorunda bırakmamak gerektiğinin vurgulayan Arabacı, “Sağlık Bakanlığı sektörde hem kural koyucu, hem oyuncu hem de denetleyici pozisyonunda. Oysa sadece denetleyici olması gerekmektedir” dedi.
2 AY İÇİNDE YENİ ATILIMLAR
Önümüzdeki Pazartesi’den itibaren elektronik ortamda randevu sistemine geçileceğini belirten Arabacı, hastanenin yapmayı planladığı faaliyetleri de aktardı. Arabacı, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki iki ay içinde Medikal Onkoloji Ünitesi, 10 Yataklı Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi, 8 Yataklı Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, Plastik Cerrahi Ünitesi hizmete açılacaktır. Ayrıca Zafer Havaalanı’nın açılmasıyla sağlık turizmi de önem kazanacak. Bu çerçevede Fizik Tedavi, Göz Ameliyatları, Saç Ekimi ve Estetik işlemler, Ağız ve Diş Sağlığı, Açık Kalp Ameliyatları ve Ortopedik Ameliyatlar konusunda paket programlar hazırlandı. Altyapı ve personel çalışması yapacağız. Avrupa’da irtibat ofisi yapmayı düşünüyoruz. Öncelikle Afyonluların yoğun olduğu Brüksel olabilir. Joint Commission International ( JCI ) başvurusu Hastanelerin dünya çapında belgelendirme şirketi var. O belgeyi alırsak sağlık turizminde ciddi bir oyuncu olacağımızı düşünüyorum.”
AYDA EN AZ 400 AMELİYAT
Özel Park Hastanesi olarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını anlatan Arabacı, “Ayda 18 bin–25 bin arası poliklinik hizmeti verdik. Ayda 400-600 ameliyat gerçekleştirdik. 120 yatak, 32 Yoğun Bakım Yatağı, 19 Üniteli Diyaliz ile hizmet veriyoruz. 50 hekimimiz, 135 yardımcı sağlık personeli, 76 halkla ilişkiler tıbbi sekreter, 72 temizlik-hasta bakıcımız var. 77 adet de diğer konulardaki personelimiz bulunuyor. Bu çerçevede Afyon’da en çok personeli olan ve en çok SGK primi ödeyen ilk 10 firmadan birisiyiz” dedi.
Arabacı, Özel Park Hastanesi’nde günlük 1000 ilâ 1400 arasında hastanın hizmet gördüğünü, yıllık hasta sayısında ise 325 bine ulaştıklarını kaydetti. Arabacı, yıllık ameliyat sayısının ise 5 bin 900’ü bulduğunun altını çizdi.
KATILIM PAYLARI BİLGİSİ
Hastaların katılım payları hakkında da bilgi veren Arabacı, “SGK’lı hasta muayene kaydı yaptıracağında; Özel Hastane ve Tıp Merkezlerinde 12 lira katılım payı ödenir. (Çalışansa nakit, Emekliyse maaşından kesilir.) Ay sonunda nakit alınan katılım payını SGK özel sağlık kuruluşunun hesabından keser. Aile hekimliklerinde katılım payı alınmaz. Devlet ve Üniversite Hastanelerinde 5 lira katılım payı ödenir. (Çalışansa eczanede tahsil edilir, Emekliyse maaşından kesilir.) Katılım payı tahsil edilmesi sırasında kişilere herhangi bir mal satışı veya hizmet yapılmadığından, tahsilatı yapanlarca (özel hastane, eczane) belge düzenlenmez” dedi.
Özel hastanelerin sıkıntı içinde olduklarını da hatırlatan Arabacı, bu konuda devletin standart bir politika yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme