• Haberler
  • Genel
  • 'Devlet, şehitlik tazminatını geri ister mi?'

'Devlet, şehitlik tazminatını geri ister mi?'

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, şehit olan kişilerden tazminatların geri alınması uygulamasını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde '1996’da Van Başkale’de şehit olan Kırklareli'li Jandarma Çavuş Tarık Komonovalı’nın ailesine 1997’den itibaren ‘vazife malullüğü’ maaşı bağlanmış. Durumu [&hellip]

“Devlet, şehitlik tazminatını geri ister mi?”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, şehit olan kişilerden tazminatların geri alınması uygulamasını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “1996’da Van Başkale’de şehit olan Kırklareli’li Jandarma Çavuş Tarık Komonovalı’nın ailesine 1997’den itibaren ‘vazife malullüğü’ maaşı bağlanmış. Durumu yıllar sonra Sosyal Güvenlik Kurumu maaşı keserek ödenen maaşların son 5 yılını kapsayacak şekilde geri ödenmesini istemiştir. Avukatının itirazı üzerine 2 Temmuz 2012’de Cumhurbaşkan’ın onayı ile yürürlüğe giren kanunu gerekçe göstererek aileye yeniden maaş bağlayan SGK, aileden son 5 yılda ödenen maaşın iadesi için günlük faiz hariç yaklaşık 60 bin TL istemektedir. 17 Eylül 2012’de Kırklareli İcra Müdürlüğünden Komonova’lı ailesine gönderilen ödeme emrinde 59 bin 549 TL tutarındaki toplam alacağın icra gideri, faiz ile tahsili emridir, denilmiştir” dedi.
Bu konuda bir örnek daha veren Toptaş, “Yine diğer bir şehit ailesine aynı tarihli yazıda, 2009’da Çukurca’da mayın patlaması sonucu şehit olan Ankara’lı Deniz Demirci’nin ailesi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) dava açmıştır. Ailenin önce manevi tazminat sonra ‘karar düzeltme’ talebi reddedilmiştir. AYİM kanuna göre karar düzeltme yoluna giden ve başvuru talepleri reddedilen kişilere 185 TL’lik idari para cezası vermiş. 185 TL’lik idari para cezasını ödemeyen Demirci ailesi hakkında icra takibi başlatılmıştır” ifadelerine yer verdi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, şu soruları yöneltti: “Devletin, şehidi için ödediği tazminatı geri istemesini vicdani buluyor musunuz? Bu tür mağduriyet içerisinde kaç şehit ailesi bulunmaktadır?Kaç şehit ailesi hakkında icra takibi yapılmıştır? Mağdur ailelerin mağduriyetlerini gidermek için herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Veya bulunmayı düşünüyor musunuz? Bakanlığınız Şehit ailelerinin yaşamış olduğu bu tür sorunlar için ilgili Bakanlık’la ortak çalışma yapmayı planlıyor musunuz” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme