• Haberler
  • Genel
  • 'Devlet, organ bağışı konusunda düzenleme yapmalı'

'Devlet, organ bağışı konusunda düzenleme yapmalı'

Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada 'Organ bağışı, insanlar vefat ettikten sonra da devam eden bir hayırdır. Devlet bu konuda yasal düzenleme yapmalı' dedi Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, 31 Ekim-6 Kasım tarihlerini arasında duyarlılığın artırılması için belirlenen Organ Bağış Haftası dolayısıyla bir açıklama [&hellip]

“Devlet, organ bağışı konusunda düzenleme yapmalı”

Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada “Organ bağışı, insanlar vefat ettikten sonra da devam eden bir hayırdır. Devlet bu konuda yasal düzenleme yapmalı” dedi

Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, 31 Ekim-6 Kasım tarihlerini arasında duyarlılığın artırılması için belirlenen Organ Bağış Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Tüm etkinliklerde organ bağışının önemine dikkat çektiklerini belirten Öztürk, “Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği’nin en önemli amacı sağlıklı insanların diyaliz hastası olmamasını sağlamak. Hasta olmuşlarsa da yaşam kalitesini bir nebze yükseltmek, derneğimizin amaçları arasında yer alı-yor” şeklinde konuştu.
Diyanet, fetva verdi
Gelişmiş ülkelerde olduğu kadar gelişmekte olan ülkelerde de beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının devlet tarafından alındığını, bu nedenle o ülkelerde organ bağış kampanyalarının bulunmadığını vurgulayan Öztürk, “Organ nakli konusunda belirli ilerlemeler var. Sağlık Bakanlığı, son dönemde organ nakli ile ilgili ameliyatların masrafları ile ilgili düzenleme yaptı. Hükümetin en başarılı bakanları arasında Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı var bana göre. Bu doğrultuda bilinç de arttı. Ama organa ihtiyaç duyan hastaların ihtiyaçlarının gideril-mesi için yasal düzenleme gerekiyor. Organ bağışının İslam dini açısından bir sakıncası olmadığıyla ilgili Diyanet İşleri Bakanlığı’nın fetvaları mevcut. Organ bağışı, kişinin öldükten sonra devam ettirdiği hayır olarak da sayılabilir” diye konuştu.
“Empati yaptık, organlarımızı bağışladık”
Öztürk, şöyle devam etti:
“Dernek yönetim kurulu üyelerimizin hiçbiri diyaliz hastası değil. Ama diyaliz hastasının neler çektiğini biliyoruz. Diyaliz makineleri bir çözüm değil. Hastanın yaşam kalitesini bir nebze olsun iyileştiriyor. Organ nakli ve bağışına önem verdik. Biz empatik olarak neler çektiklerini gördüklerimiz için organlarımızı bağışladık dernek yönetimi olarak. Diyaliz hastalarına da organ bağışlaması konusunu anlattık. Onların böbrekleri dışında diğer organları sağlam. Onlar da organ bağışına destek olursa sonuç alırız diye düşünüyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme