Devlet Hastanesi'nde bir başarı daha

Göğüs ağrısı nedeniyle Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne başvuran hasta Ç.K.'ya kalp krizi teşhisi konması üzerine tıkanmış olan dört damarı Koroner By-pass ameliyatıyla değiştirildi. Ameliyatta sık yapılan uygulamaların aksine, ülkemizde çok az merkezde uygulanan bir yöntem tercih edildi. Hasta için yedek damar seçiminde arteriyel damarlar yani atardamarlar kullanıldı. Riskli olmasına karşın başarıyla sonuçlanan ameliyat,  Kalp ve Damar [&hellip]

Göğüs ağrısı nedeniyle Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne başvuran hasta Ç.K.’ya kalp krizi teşhisi konması üzerine tıkanmış olan dört damarı Koroner By-pass ameliyatıyla değiştirildi. Ameliyatta sık yapılan uygulamaların aksine, ülkemizde çok az merkezde uygulanan bir yöntem tercih edildi. Hasta için yedek damar seçiminde arteriyel damarlar yani atardamarlar kullanıldı. Riskli olmasına karşın başarıyla sonuçlanan ameliyat,  Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.İlker Alat başkanlığında, Op.Dr.Ahmet Turhan Kılıç, Op.Dr.Ersin Çelik ve çok sayıda yetkin hemşire, teknisyen ve personel kadrosu ile gerçekleşti.
Doç.Dr.İlker Alat; “Koroner Bypass ameliyatlarında vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlar yedek damar olarak seçilerek kalpteki hastalıklı damarın Bypasslanmasında  yani değiştirilmesinde kullanılırlar. Halkımızın da bildiği üzere çoğunlukla kullanılan yedek damarlar bacaklardan alınan toplardamarlardır. Ancak bu toplardamarların 10 sene gibi uzun bir dönemde açık kalım oranları maalesef düşüktür. Bu yüzden hastalar ikinci hatta üçüncü kez ameliyat olabilmektedir. Bununla birlikte atardamarlar içinden seçilen yedek damarların ise 10 senelik açık kalım oranları tatmin edici seviyede yüksektir. Biz de bu yüzden hastamız için uygun olan yöntemi tercih ettik ve Arteriyel Revaskülarizasyon adı verilen yöntemle ameliyat sırasında atardamarı kullandık. Yine de bu damar seçimi her hasta için farklılık göstermekle birlikte amacımız hasta için en doğruyu en güveniliri tercih etmektir” dedi.

Bakmadan Geçme