• Haberler
  • Genel
  • 'Devlet dairelerinde sigara yasağına uyulmuyor'

'Devlet dairelerinde sigara yasağına uyulmuyor'

Karahisar Tv'deki Yerel Gündem programına katılan Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Lütfi Akgün, sigara yasağı konusuna değindi. Akgün, denetimlerin aralıksız sürdüğünü söyleyerek devlet dairelerinde bu kuralın çiğnendiğini, topluma örnek olmak için önce bu dairelerin kurala uyması gerektiğini kaydetti Karahisar Tv ekranlarında yayınlanan Yerel Gündem programına ilimiz sağlık sektörüne yön veren üç isim katıldı. Kamu Hastaneleri Birliği [&hellip]

“Devlet dairelerinde sigara yasağına uyulmuyor”

Karahisar Tv’deki Yerel Gündem programına katılan Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Lütfi Akgün, sigara yasağı konusuna değindi. Akgün, denetimlerin aralıksız sürdüğünü söyleyerek devlet dairelerinde bu kuralın çiğnendiğini, topluma örnek olmak için önce bu dairelerin kurala uyması gerektiğini kaydetti

Karahisar Tv ekranlarında yayınlanan Yerel Gündem programına ilimiz sağlık sektörüne yön veren üç isim katıldı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici ve Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün programının konuğu oldu. Programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan konuklar, sağlık alanında yapılan tüm çalışmaları masaya yatırdı. Programda konuşan Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, sigara konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akgün, sigara yasağı konusunda tüm denetimlerin devam ettiğini, ancak başta devlet dairelerinde olmak üzere birçok yerde kurala uyulmadığını söyledi. Akgün, konuşmasına bakın nasıl devam etti hep birlikte kulak kesilelim; “Biliyorsunuz tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasına ilişkin bir yasak var. Bu kanunda yer alıyor. Biz buna uymak zorundayız. Bunun sekretaryası bize verildi. Sigaranın kansere neden olduğunu bugün bilmeyen yok. Biz sigara içenlere bir şey demiyoruz. Biz ceza kesmek gibi insanları korkutmak için bu işi yapmıyoruz. Sigara içenleri seviyoruz ama içmeyenler bu ortamlardan daha çok etkileniyorlar. Kadınlarımız, çocuklarımız, yetişkin gençlerimiz, hamile kadınlarımız herkes bu ortamlardan olumsuz yönde etkileniyor. Biz bu konuda denetimlerimizi sürdürüyoruz. Ama üzüldüğümüz bir nokta var. Özellikle devlet dairelerimizde bu yasağa uyulmuyor. Buradan özellikle bunu söylemek istiyorum. Kurala uyulmuyor. İş hanlarında özellikle kurala uyulmuyor. Devlet dairelerinde bizler bu yasağa mutlaka uymalıyız ve insanlara örnek olmak zorundayız”dedi.
“POZİTİF ANLAMDA SAVAŞTIK”
Program gazetecilerin soru cevaplarıyla devam etti. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği kurulmasından sonra ilimize atanan Dr. Ayhan Erenoğlu, Genel Sekreterlik hakkında bilgi verdi.
Kamuoyunda çok fazla dile getirilen Devlet Hastanesinin alt yapı sorunları hakkında da konuşan Erenoğlu, sorunların ana nedeninin plan da ve programda olmadığını ana sorunun uygulamada olduğunu belirtti. Erenoğlu, “Taşındıktan sonra bir de baktık ki 15 gün içerisinde maalesef hastane binamızın alt yapısında sıkıntılar ortaya çıktı. Biz ne yapabiliriz diyerek ilgili firmayla oturduk sıkıntıyı tespit ettik. TOKİ ile ilgili firmayla bu sıkıntının giderilmesi için hızlı bir adım attık. Onlarla bir çeşit pozitif anlamda savaş verdik. Sonuç aldık mı evet aldık. 7 ila 8 günde sonuç aldık. Şimdi ben Afyonkarahisar ilimizin halkına şu müjdeyi veriyorum. Bundan sonra inşallah olağan üstü bir sorun olmadıktan sonra sıkıntı yaşamayacağız. Ama ekstra bir açıklama yapmak istiyorum. Burada ki sıkıntı bazılarının dediği gibi devletimizin burada bir kusuru yoktur. İnanın herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Plan program hepsi çok güzel yapılmış. Ama uygulamada bir sıkıntı vardı. Bunu denetleyen TOKİ’de farkında değildi. İşin kötü yanı ise diğer firmanın da haberi yoktu. Biz ikinci sıkıntı olduğunda lagarları su bastığında sorunları tek tek tespit ettik. Bunu biz yaptığımız zaman yanlış yapmış olsaydık ne olacaktı. 80 -100 milyar lira civarında bir ücret ödememiz lazımdı. Yapmamızda mümkün değildi. Çünkü kesin kabulünü almamıştık. Ama yaptırmamız lazımdı. İlgili firmanın ortağıyla biz vesile ile üç Genel Sekreter Ankara’daki otelde gittik dedik ki bu rezaleti temizlememiz lazım. Neticesinde ikna edebildik. Kendileri de kabul ettiler. Ve bu sıkıntıyı giderdik” dedi.
“İŞLER DAHA HIZLI İLERLİYOR”
İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici ise, sağlık dönüşüm projesi kapsamında Sağlık Müdürlüğünün üç parçalı hale geldiğini, oluşan yeni yönetimlerle işlerin daha hızlı ve koordineli ilerlediğini söyledi. Yemenici; “663 sayılı kararname ile bildiğiniz gibi sağlık müdürlüğü 3 parçalı hale geldi. Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü. Bu çalışmalar daha önce planlanmış. Ben olgunlaştıktan sonra artık kanun halinde yayınlanmış çalışmalardı. Ülkemizde 2003’ten beri sağlıkta dönüş programı uygulanıyor. Bu sağlıkta dönüşüm programını ülkemize sağlık alanda neler kattığını çok iyi biliyorsunuz. İşte kararname sağlıkta dönüşüm son ayaklarında biri. Yani Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü. Şimdi diyorsunuz ki buna ne gerek vardı? Tüm bu çalışmaların hepsine bizim bir anda yetişmemiz oraya bir anda hâkimiyet kurmamız zor oluyordu. Dolayısıyla kanunun çıkış amaçlarından biri artık işler bir yerlerde odaklansın, o işler başına getirilen kişiler o işlerle yoğun bir şekilde uğraşılsın istendi ki bunun meyveleri alınmaya başlıyor. Sağlık Müdürlüğüne şuanda tabi olan 112 Acil Hizmetleri bağlı, Özel Hastaneler bağlı, Özel muayeneler bağlı bunlar da bizim sorumluluk alanlarımızda. Artık biz 112 Sağlık Hizmetlerine daha detaylı daha yoğun bir şekilde çalışma yapıyoruz. Hepiniz görüyorsunuz şimdi bakın Köroğlu Belinde kar yağıyor. Bizim arkadaşlarımız ora da nöbet bekliyor. Kar şartlarına uygun ambulansımız ve diğer ambulanslarımız orda. Ekiplerimiz orada. Şimdi ilimizde 11 tane hastane birliğine bağlı hastane var. Biz bunların toplu alımlarını yapıyorduk. Sorunları ile ilgileniyorduk. Ama tabi ki ilgilenme sırasında tabi ki gözden kaçan istemediğimiz olaylar oldu. Şimdi 2 tane değerli arkadaşımız atandı. Bu üçlünün başında olan ve koordinasyon görevi ile sorumlu olan bir kişi olarak ben çok şanslıyım. Değerli arkadaşımız Dr. Lütfi bey ve Dr. Ayhan bey atandı. Onlarla çok güzel çalışma ve koordine ile bu işleri yürütüyoruz.”ifadelerini kaydetti.
GENÇ NÜFUS ÇOK ÖNEMLİ
Genç nüfus hakkında konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kaliteli ve sağlıklı bir nüfus artışı konusunun çok önemli olduğunu söyledi. Akgün, “Başbakanımızın çocuk sahibi olma yolundaki telkinlerinin altında yatan aslında önemli bir sır burada. Bizim bunu mutlaka fark etmemiz kaliteli ve sağlıklı bir nüfusun artışına sebep olacak önlemleri almamız gerekiyor. Nüfusumuz yaşlanıyor biliyorsunuz. Genç nüfusun sağlık parametrelerine baktığımızda çok fazla sıkıntı görmüyorsunuz. Ama yaşlandıkça nüfus daha çok sorun daha çok sağlık harcamaları ortaya çıkıyor. Yaşlı nüfusların getirmiş oldukları ekonomik kayıp çok büyük. Biz nüfus artışını telkin ederken amacımız yaşayacağımız yaşlı nüfusun yaşlı insanlara da hizmet edecek genç insanlardır. Çevre sağlığı yaşanabilir bir çevre ortaya koyabilmek için çevre sağlığı yine halk sağlığı müdürlüğümüzün bünyesinde onun dışında entegre hastanelerle halk sağlığı olarak hizmetini vermekteyiz” ifadelerini kullandı.
İŞ AYRI, İNTERNET AYRI
Devlet Hastanesi ve diğer kamu hastanelerinde yöneticilerin dışında hastane personelinin sosyal paylaşım siteleri olan Facebook ve Twitter gibi sitelere girmelerinin yasaklandığını belirten Ayhan Erenoğlu, bu konuda vatandaşlara seslenerek personelin bu tür sitelere girdiklerini gördükleri an idaricilere bildirmelerini istedi. Erenoğlu, “Hastanemizin hiçbir personeli yöneticiler dışında ne Twitter’da ne Facebook’ta bulunamaz. Yöneticiler harici kesinlikle yasaklanmıştır. Hem oyun programları hem sosyal ortamlarda bulunmaları yasaklanmıştır. Eğer ki vatandaşlarımız böyle sitelere girildiğini görürlerse bize bildirsinler lütfen gerekli işlem yapılacaktır. ”dedi.
BAHÇELİ’NİN ÇIKIŞI ÜZDÜ
Tabipler Odası Başkanı Türker Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamada kendilerini çok üzdüğünü söyleyen Erenoğlu, “Bizler Tabip Odası Başkanımızdan doktorlarımızın özlük hakları olan sorunlarını çözmelerini isteriz. Eski Sağlık Bakanı’na ben bunu bizzat söyledim. Bizim isteğimiz emekli olduğumuzda en azından hakim ve savcılar kadar emekli maaşı almak. Bizler emekli olduğumuzda tıp merkezlerinde olmak istemiyoruz. Evimizde torunlarımızı sevmek istiyoruz. Aldığımız paradan memnuniyetsizliğimiz yok yanlış anlaşılmasın bugün askeri ücretli kişiler 800 lira maaş alıyor. Devlet sektöründe birçok çalışan var onları da göz önüne alarak söylüyorum. Sayına başkanımız bizi çok üzdü. Bizi eleştiriler alçaltmaz. Ama ben şuna karşıyım. Hekim olarak bizi rencide etmesi önemli değil bu düşünceye sahipse bu bir üzücü problem. Biz eskisi gibi değiliz bizler halkın hizmetindeyiz. Ben kamu hastaneleri genel sekreteri olarak söylüyorum ben Afyon halkının hizmetkârıyım.”ifadelerini kaydetti.
“DEMİRKIRKAN’LA ÇOK İSTİŞARE ETTİK”
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan ile Tabipler Odası Başkanı olduğu sırada, birlikte çalıştığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Kemal Demirkırkan’ın halkının takibini yaptığını, aile hekimliği konusunda bir çok görüşünü dile getirdiğini bir görüşünden yararlandıklarını söyledi. Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Sivil toplum kuruluşları demokrasinin temel direkleridir. Bizim ülkemizde de sivil toplum örgütlerinin çoğalması gereklidir. Kemal Bey bir nörolog değerli bir hekim arkadaşımızdır. Şu an özel hastanededir. Bir siyasi partinin de temsilcisidir. İkinci dönem çalıştım kendisiyle saygı duyuyorum. Aile hekimliği uygulaması başlamadan önce hem avantajlarını hem dezavantajlarını bildirdi. Halkının takibini yapıyordu. Örneğin aile hekimi doktorların maaşlarının yüksek olmasının yanındaydı. Her zaman yol göstericiydi. Poliklinikler şurada olsa daha iyi olur dedi taşıdık, taşınırken bizlere yardımcı oldu yol gösterdi. Tabipler odası da bizim savunucumuzdur. Bizi teşvik edecek kurumdur, tanıtacak kurumdur. Örneğin Afyon bebek ölümlerini azlığıyla Türkiye’nin ilk sıralarında gelir. ”dedi. (Kocatepe)

Tabipler Odası’nda “istifa” sesleri

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu programa katılmadan önce iki arkadaşının kendisini aradığını ve Türker Bahçeli’yi pazartesi günü istifaya davet edeceklerini kendisine ifade ettiklerini belirtti. Erenoğlu, “Bu akşam buraya gelmeden önce Berna Bozca ve Oktay Özer adında iki arkadaşım beni arada ve dediler ki ‘Hocam, Tabip Odası yönetiminden yapılan açıklama bizim açıklamamız değil özür dileriz. Tabip Odası Başkanı dahi olsa bunu kabullenmek durumunda değiliz. Bizler pazartesi günü biz başkanı istifaya davet edeceğiz. Eğer istifa etmezse biz kendimiz oradan ayrılacağız. Topluluklarda tek başına hareket etmek yanlıştır. Özür dilemesi gerekirdi.’dediler.” şeklinde konuştu.

“Bir hastanın devlete maliyeti 120 Dolar”

Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, hastaneye ve aile hekimlerine giden hastaların maliyetlerine değinerek, “Halk Sağlığı hekimine giden bir hastanın maliyeti devlete 21 dolar kadar iken, hastanede bu ilk aşamalarda 120 dolar civarında oluyor. Önceden büyük bir hastalığı vardır. Onun devamıdır o zaman ilk gidilecek kurum değişebilir. Acil müdahale gerekiyorsa yaşamı tehdit eden bir durum varsa 112’yi aramalı. Doktor ve hemşire hastayı alıyor ilgili uzmanlara teslim ediyor. Aile Hekimi gerekli görürse aldığı kanın değerlerini ve ya çektiği röntgeni bilgisayarından görebiliyor. Biz artık diyelim ki röntgen için uzman bir hekim tarafından hazırlanmış raporunu aile hekimine göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gazetecilerden
çok şey öğrendim”

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, gazetecilerden çok şey öğrendiğini, söyleyerek; ”Biz gazetecilerden bilgiyi belgeyi paylaşın istiyoruz. Verem Savaş’tan ben sorumluydum. Siz dediniz ki Verem Savaş da kurşunlama yok dediniz. Hemen durdurdum teşekkür ettim sizlere. Sonra yetkilileri çağırdık Türkiye Atom Enerjisi Kurumunu gereken kurşunlamayı yapıp lisansımızı aldık. Haberler bizler bilmeden bilgilenmeden yayınlamayın öncelikle bilgi verin yapalım düzeltelim siz yine haber yapın eleştirin. Sizlerden ben çok şey öğrendim” dedi.

Bakmadan Geçme