Devlet adamı böyle olunur

En büyük Afyonlu Ali Çetinkaya'nın 1929 Dünya Ekonomik Buhranı sırasında bir kanun teklifi vererek milletvekili maaşlarının 500 liradan 350 liraya düşürülmesine önderlik ettiği belirlendi   Cumhuriyetin kurulup güçlendiği yıllarda Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan ve gerek bayındırlık, gerekse ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemlerde pek çok yabancı şirketin millileştirilmesini sağlayan Afyonkarahisar Milletvekili Ali Çetinkaya'nın 1929 [&hellip]

En büyük Afyonlu Ali Çetinkaya’nın 1929 Dünya Ekonomik Buhranı sırasında bir kanun teklifi vererek milletvekili maaşlarının
500 liradan 350 liraya düşürülmesine önderlik ettiği belirlendi

Cumhuriyetin kurulup güçlendiği yıllarda Atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan ve gerek bayındırlık, gerekse ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemlerde pek çok yabancı şirketin millileştirilmesini sağlayan Afyonkarahisar Milletvekili Ali Çetinkaya’nın 1929 Dünya Ekonomik bunalımı sırasında iki arkadaşı ile birlikte verdiği kanun teklifi ile milletvekili maaşlarında indirime gidildiği belirtildi.
Tarihçi Sinan Meydan’ın Sözcü Gazetesi’nde yayımlanan yazısına göre, 1929 yılında patlak veren Dünya Ekonomik Buhranı, emekleme aşamasında olan Türk ekonomisini önemli derecede olumsuz etkiledi. Türkiye’nin 1929 Dünya Ekonomik Buhranı’na karşı gerçek bir ekonomik kurtuluş savaşına girdiğinikaydeden Meydan şunları yazdı:
“Halk yeni vergilerle fedakârlık yapmaya çağrılırken, milletvekilleri de maaşlarında üçte bire yakın indirim yapılmasını kabul ettiler.
5 Mart 1931’de Afyonkarahisar milletvekili Ali (Çetinkaya), Erzincan milletvekili Saffet ve Tekirdağ milletvekili Cemil beyler, meclise milletvekili maaşlarını 500 liradan 350 liraya indiren bir kanun teklifi sundular.
TBMM bu teklifi 5 Mart 1931’de, 1757 sayılı kanun olarak kabul etti. Bu kanun 11 Mart 1931’de Resmi Gazete’de yayınlandı.1 Haziran 1931’de yürürlüğe girdi.
Böylece TBMM, ekonomik buhran koşullarında, milletvekili maaşlarını yüzde 30 azaltarak 500 liradan 350 liraya indirdi. Yolluklar da 25 liradan 10 liraya indirildi. Atatürk, bu kararlar nedeniyle milletvekillerini kutladı.”
Hemşehrilerimiz tarafından “En Büyük Afyonlu” olarak anılan Ali Çetinkaya, Yunanlıların Ayvalık’a asker çıkarmasını önleyen kahraman bir komutan olmasını yanı sıra, devlet adamlığı sırasında dürüstlüğü ile ün yapmış, devlet malına el uzatmaya kalkan hortumcuların, yağmacıların ve hırsızların korkulu rüyası haline gelmişti. >> Kocatepe Haber Merkezi

Bakmadan Geçme