Dev yatırım geliyor – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar’da 700 bin metrekarelik alana inşa edilecek termal kentte, günde yaklaşık 4 bin kişi hizmet alacak. Söz konusu yatırım Afyonkarahisar-İzmir yolu girişinde Akrones Otel ile Yeni Müze inşaatı arasında kalan Hazine arazisinde hayata geçirilecek. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Kahramankazan Belediyesinin iş birliğiyle uluslararası standartlarda hizmet verecek termal sağlık ve kongre kümelenmesi kurulması [&hellip]
Afyonkarahisar’da 700 bin metrekarelik alana inşa edilecek termal kentte, günde yaklaşık 4 bin kişi hizmet alacak. Söz konusu yatırım Afyonkarahisar-İzmir yolu girişinde Akrones Otel ile Yeni Müze inşaatı arasında kalan Hazine arazisinde hayata geçirilecek. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Kahramankazan Belediyesinin iş birliğiyle uluslararası standartlarda hizmet verecek termal sağlık ve kongre kümelenmesi kurulması için çalışma başlatıldı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, gaziler başta olmak üzere, gaziler ve şehit yakınlarının yanı sıra yaşlıların bakım ve rehabilitasyonlarının yapılabileceği merkezlerin oluşturulması için çalışmalar başlatıldığını söyledi. Bu kapsamdaki merkezlerden birinin Kahramankazan’da oluşturulacağını belirten Erdöl, projeye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesinin de teknik ve bilimsel destek vereceğini aktardı.
Söz konusu termal kentte, tıbbi uygulamaların yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının da yapılacağını anlatan Erdöl, merkezde termal havuzların, sosyal faaliyetlerin yapılabileceği yerlerin de bulunacağını ifade etti. Erdöl, akupunktur, çamur ve sülükle tedavi gibi yöntemlerin de kullanılacağını belirtti.
Prof. Dr. Erdöl, termal kentlerden bir diğerinin ise Afyonkarahisar’da kurulacağını dile getirerek, buranın Türkiye’nin en büyük termal kenti olacağını bildirdi. Erdöl, söz konusu termal kentlerin bir merkezden ziyade şehir konseptinde olacağını belirterek, “Tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yapılacak, alışveriş yerleri bulunacak, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıların yapılabileceği konferans salonları olacak. Türkiye, termal kentler ile dünyaya örnek bir projeye imza atacak. Burası, yurt içi ve yurt dışı sağlık turizmine büyük katkı sağlayacak.” dedi.
“GÜNLÜK 4 BİN KİŞİYE
HİZMET VERİLECEK”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da Türkiye’de sağlıkla ilgili balneoterapi ile kongre ve toplantıların küçük merkezlerde yapıldığını ve bu hizmetlerin istenilen düzeyde olmadığını belirtti.
Türkiye’nin termal su kaynakları açısından zengin olduğunu vurgulayan Solak, “Termal suyun bulunduğu bir ortamda bu farklı hizmetleri entegre olarak yeni bir anlayışla binlerce insana sunabilmek, büyük ölçekli toplantıları yapabilmek, dinlenmek için yeni bir kent örneği olarak ‘Termal Kentler ve Talassoterapi Merkezi’ kurulacak.” dedi.
Solak, termal kentlerin, termal suyun kullanıldığı, çeşitli hizmetlerinin birlikte sunulduğu, büyük ölçekli kongre ve toplantıların yapıldığı, dinlenme ve zindelik yönünden hoşça vaktin geçirildiği, alışveriş merkezlerinin de bulunduğu geniş ölçekli hizmet mekanları olacağını anlattı. Afyonkarahisar’ın Ege Bölgesi’nin ortasında kavşak noktasında yer aldığını, zengin bir tarihinin ve termal sağlık turizmi açısından alt yapısının güçlü olduğunu vurgulayan Solak, “Güçlü bir tıp fakültesine sahip olan kent, bu özellikleriyle termal şehir yapılanmasına çok uygun.” diye konuştu.
Prof. Dr. Solak, termal kent projesinin 700 bin metrekarelik geniş bir alana uygulanacağı bilgisini vererek şunları kaydetti:
“Burası, Türkiye’nin en büyük termal kenti olacak. Kentte günde 3 bin 500-4 bin kişiye, balneoterapi ve hidroterapi sağlık hizmetleri, kür hizmetleri, SPA ve Wellness hizmetleri, ergoterapi ile yaşlı bakım hizmetleri üst düzeyde ve geniş ölçekte sunulacak. Toplum hayatına uyum gösteremeyen kişi ve grupların tedavi edici yaklaşımlarla kendine bakım, iş ve uğraşı aktivitelerine katılımı sağlanarak, sağlık, iyi olma hali ve yaşam kaliteleri artırılacak. Öte yandan, yerel ürünler çarşıs��nda termal kentte kalanlara ve günübirlik ziyaretçilere ilimizin yerel ürünleri satışa sunulacak. Kongre merkezinde her türlü toplantıya ev sahipliği yapılacak. Bölgenin özelliğini taşıyan restoranlarda bölgenin mutfak kültürü, damak lezzeti sunulacak. Termal kentte, bir taraftan rehabilite edici çeşitli termal ve sağlık hizmetleri sunulurken, diğer taraftan dinlenme, zinde kalma, termal imkanlar, hobi ve eğlence imkanları ile alışveriş hizmetleri aynı kent ortamında verilecek.”
Solak, termal kentin aynı zamanda binlerce kişiye iş imkanı da sağlayacağının altını çizdi. Afyonkarahisar ve Kahramankazan’da inşa edilecek termal kentlerin bünyesinde yer alacak termal villalarda yerli ve yabancı turistlerle yaşlı ziyaretçilerin 12 ay boyunca arzu ettikleri kadar kalabileceğini belirten Solak, ziyaretçilerin bu süre içinde kentteki hobi bahçelerinde de streslerini atabileceklerini söyledi.
Prof. Dr. Solak, “Termal kentler, ülkemizde yeni bir yaşam alanı, yeni bir konsept olarak günlük hayatımızda yerini alacak, bu kentlerde binlerce termal ve sağlık turisti hijyenik ve sağlıklı ortamlarda termal suyun imkanlarından faydalanacak, büyük organizasyon ve toplantılara ev sahipliği yapacak, bölgesel ürünler yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.” açıklamasında bulundu.
Kahramankazan’daki termal kentte öncelikli olarak şehit yakınları ve gazilere rehabilitasyon hizmetleri sağlanacak, günlük en az 2 bin kişiye her gün balneoterapi, hidroterapi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, kür hizmetleri, Ergoterapi, Yaşlı Bakım, Wellness & SPA gibi termal sağlık hizmetleri sunulacak.
Jeotermal su; bir taraftan kür/tedavi edici yönde kullanılırken, diğer taraftan hizmetten faydalananlara eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanılarak dinlenme ve zindeleşme imkanı verilecek, başvurucuların yaşam kaliteleri artırılacak. (AA)