Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Destekler artırılmalı

Pandemi sürecinin getirdiği sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Son günlerde korona virüs vakalarıyla ilgili hem ülkemizden, hem de dünyadan kamuoyuna yansıyan rakamlara baktığımızda önümüzdeki günlerin daha sıkıntılı geçeceğini görmek mümkün.

Bu süreçte toplumun tüm kesimleri büyük sıkıntı yaşadığı gibi, en büyük sıkıntıyı esnaf, tüccar, çiftçi ve sanayici kesimi, yani ekonomimizin belkemiği kesimler yaşıyor hiç şüphesiz.

Ücretli olarak yaşamını idame ettirenlerin diğer kesimlere nazaran daha az sıkıntı çektiği görüşünde herkes hemfikir. Ancak elinden emekli, üretim yapan, alım-satımla uğraşıp ekmeğini çıkaran kesim büyük sıkıntı içerisinde. Afyonkarahisar başta olmak üzere ekonominin en büyük yükü bu bahsettiğimiz kesimlerin sırtında.

Esnaf, tüccar, sanayici ve çiftçi olarak adlandırılan kesimlerin 2020 yılı başından bu yana yaşadıkları sıkıntılar günümüzde ne yazık ki had safhaya ulaşmış durumda.

***

Devlet tarafından pandemi sürecinde bir çok tedbir ardı ardına uygulamaya alındı. Bu tedbirler olmasaydı belki bugünkü durumumuzdan çok daha kötü olacaktık. Ama ne yazık ki, alınan tedbirler bir çok kişinin işini, sanatını, düzenini, üretimini sürdürmesine yeterli gelemedi.

Kısa çalışma ödeneği ile işletmelere destek verildi. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 1000’er TL gibi direk para yardımı yapıldı. İşsizliği önlemek için işten çıkartmalar yasaklandı. Vergi borcunu ödeyememiş, sigorta primini yatıramamış, devlete borçlarını ödemekte zorlananların borçlarını yapılandırmak için önemli adımlar atıldı. Ancak yeterli gelemedi bu alınan tedbirler.

***

İlimize bakalım; binlerce kişiye istihdam sağlayan, aynı zamanda kendisi ve yakın çevresinin de geçimini temin eden “Esnaf”, “KOBİ”, “tüccar”, vs. ismi her ne olursa olsun ekonominin bel kemiği niteliğindeki iş sahipleri belki de tarihlerinin en zor dönemlerini geçiriyorlar.

Trilyonlarca lira yatırımla kurulan, şehrin ticari düzenini değiştiren ve bu arada en büyük darbeyi orta kesime vuran AVM’ler bomboş.

Mahalle esnafı diye adlandırabileceğimiz hemşehrilerimiz zincir marketlerin karşısında adeta çaresiz.

Ticari taksiciden tutun, toplu taşımacıdan, servisçilere kadar şoför esnafı dediğimiz kesimin sıkıntısı had safhada.

Saydığımız, daha da sayabileceğimiz tüm kesimlerin bir çok masrafı 9 aydır durmadığı gibi, gelirleri neredeyse durma noktasında.

Mutlaka gerekli çözümler düşünülüyor, yeni tedbirler planlanıyordur ama bu süreç geciktirilmemelidir. Başta esnaflarımız olmak üzere işletmelerin çalıştırdığı kişi sayısına, işinin büyüklüğüne göre, mesela esnafın kirasına göre bir değerlendirme yapılmalı, toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde destekler sağlanmalıdır.

***

“Ağzı büyük olana kepçe kaşık gibi gelir” demiş atalarımız. Eğer önlemler ve destekler zamanında devreye girmezse, gelecek günlerde bizleri büyük sıkıntılar beklemektedir.

Kan kusana, altın leğenin faydası olmaz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER