• Haberler
  • Genel
  • Destek programı, Ticaret Borsası’nda tanıtıldı

Destek programı, Ticaret Borsası’nda tanıtıldı

Zafer Kalkınma Ajansı bölgesel potansiyelin harekete geçirilmesi başlığı altında sunulan mali destek programı kapsamında projelere 50 TL’den 500 bin TL’ye kadar karşılıksız mali destek sağlayacak Merkezi Kütahya’da bulunan ve Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ile Manisa illerini kapsayan Zafer Kalkınma Ajansı’nın başlattığı 20 milyon liralık mali destek programının bilgilendirme toplantısı Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda gerçekleştirildi. [&hellip]

Destek programı, Ticaret Borsası'nda tanıtıldı

Zafer Kalkınma Ajansı bölgesel potansiyelin harekete geçirilmesi başlığı altında sunulan mali destek programı kapsamında projelere 50 TL’den 500 bin TL’ye kadar karşılıksız mali destek sağlayacak

Merkezi Kütahya’da bulunan ve Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ile Manisa illerini kapsayan Zafer Kalkınma Ajansı’nın başlattığı 20 milyon liralık mali destek programının bilgilendirme toplantısı Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açılışını ATSO Başkanı ve Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Hüsne Serteser yaptı. Serteser, “Kalkınma Ajansımız, özverili bir çalışma ile bir genel sekreter değiştirilmesine rağmen çok hızlı bir adaptasyonla bu sene içerisinde destek programlarının çağrısına başlamış bulunmaktadır” dedi.
500 bin liraya kadar mali destek
Toplantıda konuşan Zafer Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, özel sektör, kamu, yerel yönetimler, üniversite, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, kooperatif ve birlikler tarafından ajansa sunulacak projelere 500 bin TL’ye kadar karşılıksız mali destek sağlayacaklarını bildirdi.
18 Mart 2011, son tarih
Ajansın proje başvurularını 18 Mart 2011 tarihine kadar alacağını aktaran Özmen, bu tarihten sonra objektif ve bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçirilecek projelere, program öncelikleri ile uyumlu ve başarılı görüldükleri takdirde, özel sektörde yüzde 50, kâr amacı gütmeyen kurumlarda da yüzde 90 oranında eş finansman sağlanacağını bildirdi. Özmen, proje tutarının özel sektörde yüzde 50’sini, diğer sektörlerde yüzde 90’ınını ZEKA’nın karşılayacağını söyledi.
Özmen, programın öncelikleri arasında işletme, kurum ve kuruluşların hizmet, üretim ve yönetim süreçlerinin geliştirilmesi, üretimde teknik altyapı ve kapasitenin geliştirilmesi, enerji verimliliği, kurum, kuruluş ve işletmeler arasında işbirliği ağlarının oluşturulması, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin artırılmasının yer aldığını ifade etti.
Bölgenin cazibe merkezi olmasını sağlamak
Özmen şöyle devam etti: “Ajanımız ilerleyen dönemlerde destek programlarını yaygınlaştırdıkça göreceksiniz bölgede işbirliği ortamı artmış, bölgenin tanıtımı, yatırım imkanları artmış katalizör olarak bölgedeki bir sürü kurumlar arasında çok iyi bir diyalog ortamı sağlanacak. Bölgenin potansiyelleri ortaya çıkacak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanmış olacağız. Tabii bunu sağlamaktaki gayemiz; bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesidir.”
Özmen, ajansın yükümlülüklerini hafifletmek adına proje hazırlama yönetmeliklerini yöneterek ve kısaltarak doğrudan faaliyet desteği ve güdümlü proje desteği dedikleri türden finansman desteği de sunacaklarını sözlerine ekledi.
Yatırımcılar, bölgeden olacak
Zafer Kalkınma Ajansı Planlama ve ARGE Birim Başkanı İskender Leblebici ise Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı Bölgesel Plan hakkında bilgi verdi. Ulusal bir Kalkınma Planı’nın hazırlandığını belirten Leblebici, Ulusal Kalkınma Planı’ndaki genellemelerin bölgesel olarak nereye denk düştüğünü saptadıklarını söyledi.
Leblebici’den sonra söz alan Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Başkanı Erce Şengül de mali desteklerden yararlanmak isteyenler için aranan şartları açıkladı. Şengül, Afyonkarahisar’dan örnek vererek “Projenin ana yüklenicisi Afyonkarahisarlı olmak zorunda. Ama çeşitli ortakları, işbirliği yapabileceği kuruluşlar Afyonkarahisar dışından olabilir. Ama Zafer Kalkınma Ajansı’ndaki 4 il dışında hiçbir yatırımcı, bu ajansın mali desteklerinden yararlanarak ana yüklenici olarak proje üretemez. Proje ortaklarında da ana yüklenicide aranan şartlar aranıyor. Ayrıca mali destek programımız 11 Aralık 2010’da açıklandığı için, projeye başvuracak yatırımcıların 11 Aralık 2010 tarihinden en az 3 ay önce kurulmuş olması gerekiyor” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme