Dertli de var memnun da var

Milli Eğitim Bakanlığı'nın gelecek yılki eğitim öğretim yılında tek tip kıyafet zorunluluğunu kaldırması kimilerini sevindirirken kimilerini üzüyor Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında Lise ve ortaokul öğrencileri için tek tip okul kıyafeti giyme zorunluluğunun kaldırılması, okul kıyafeti satışı yapan küçük ölçekli işletmelere zarar verecek. Büyük ölçekli işletme temsilcileri, değişikliği 'Okul kıyafeti satışının zararının [&hellip]

Dertli de var memnun da var

Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelecek yılki eğitim öğretim yılında tek tip kıyafet zorunluluğunu kaldırması kimilerini sevindirirken kimilerini üzüyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında Lise ve ortaokul öğrencileri için tek tip okul kıyafeti giyme zorunluluğunun kaldırılması, okul kıyafeti satışı yapan küçük ölçekli işletmelere zarar verecek. Büyük ölçekli işletme temsilcileri, değişikliği “Okul kıyafeti satışının zararının olacağını biliyoruz. Biz de çocuk ve genç kıyafetlerinin satışında değişik alanlara yönelmeye çalışacağız” şeklinde yorumluyorlar.
ÖĞRENCİLER, FARKLI
KIYAFETLERE YÖNELECEK
Türkiye’nin hazır giyim mağazalarından bir tanesi olan YKM’nin Afyonkarahisar Şubesi Mağaza Müdürü Metin Ertekin, uygulamanın kendi sektörleri açısından olumsuz yönlerinin fazla olmadığını ve farklı kanallara yönelebileceklerini söyledi. Uygulama kapsamına girecek öğrencilerin okul kıyafetlerinden ziyade günlük hayatta giyilecek kıyafetlere yöneleceğini de ifade eden Ertekin, “Bizim açımızdan okul kıyafeti üretmek ayrı bir kanaldı. Bunun sebebi ise, hem kendi ürettiğimizi geliştirmek hem de okulların farklı tasarımları açısından yürüttüğümüz bir çalışmaydı. YKM olarak biz okul armalarını, tişörtleri ayrı ayrı üreterek okul kıyafetleri ile ilgili ayrı bir kanal olarak satışlarımızı gerçekleştiriyorduk” dedi.
DURUMU İYİ OLAN DA VAR KÖTÜ OLAN DA
Kendi ticaretlerinden ziyade çocuk ve gençlerin keyiflerinin daha önemli olduğunu da belirten Ertekin, “Böyle uygun görülüyor ise, bizde memnuniyetle bu kanalımızdan vazgeçeriz” diye konuştu. 2012-2014 eğitim öğretim yılında uygulanması planlanan yönetmelik ile ilgili her hangi bir fikrinin olmadığını belirten YKM Mağaza Müdürü Metin Ertekin, “Televizyonda hemen hemen herkes aynı şeyi konuşuyor. İmkânı olan için kolay, olmayan için zor olacaktır. Devlet bunu düşünmüş ise belki öbür tarafa da bir çözüm getirmeli, gelir tespit etmeli ona göre aileleri desteklemeli” dedi. Yurt dışında eğitim gören öğrencilerin de serbest kıyafet ile eğitim gördüklerini de belirten Ertekin, yurt dışı eğitim sisteminde belli bir standart olduğunu devlet’in yoksul ailelere her türlü desteği sağladığını söyledi.
ESNAF, DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda tek tip kıyafet zorunluluğunun kaldırılması kararını olumsuz karşıladıklarını belirten esnaf ise, işlerinin azalacağı ve büyük zarara girecekleri görüşünde. Afyonkarahisar Belediye Çarşısı’nda günlük kıyafetlerin yanında okul kıyafetleri de satan Yılmazlar giyim mağazasının sahibi Âdem Yılmaz, “Bunu kabullenmemiz imkânsız. Biz farklı iki lisede okuyan öğrencileri nasıl ayırt edeceğiz? Şu anda tüm okul kıyafetlerimiz depomuzda duruyor. O kadar ürünü ne yapacağız? Bu soruna da bir çözüm bulunmalı” dedi.
Okulların açılmasına yakın işlerinin yükseldiğini ve yoğunluk yaşandığını kaydeden Yılmaz, “Şimdi daha kötü olacak. Bizim için olduğu kadar veliler içinde kötü olacak, zengin-fakir ayırımı ortaya çıkacak. Bu kararı tamamen yanlış buluyoruz” diye konuştu.
SATIŞLARIMIZDA DÜŞÜŞ YAŞANACAK
Onurlar Giyim’in sahibi Bayram Onur da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda tek tip kıyafet uygulamasının kaldırılmasını doğru bulmadığını söyledi. 2013-2014 eğitim öğretim yılı için yaklaşık 300 bin civarında okul kıyafeti siparişi verdiklerini ve yeni yönetmelik hakkında haberlerinin yeni olduğunu söyleyen Bayram Onur, “İster istemez okul kıyafetleri satışlarımızda %100’lük bir oranda düşüş yaşanacak ve okul grubunun satışı duracak. Bizim tek isteğimiz bu uygulamanın kademeli olarak ya da birkaç yıl daha ertelenmesiydi, en azından ürünler elimizde kalmayarak satışı yapılırdı. Bizler de bu durumdan daha fazla etkilenmezdik. Bu kadar ürünü ne yapacağız?” dedi. Okul kıyafetlerinin satışı yönünden etkilendiklerini belirten Bayram Onur, büyük bir sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
KARAR, KAMUOYUNA SUNULMALIYDI
Ömerler Giyim’in Personel Müdürü Nazmiye Şen de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe girecek olan okullarda tek tip kıyafet serbestliğinin kaldırılması hakkındaki görüşlerini bildirdi. Kıyafet serbestliğinin kaldırılmasının ardından satışlarında büyük bir düşüş yaşayacaklarını belirten Şen, “En verimli geçen sezonların okul kıyafeti satışı olduğunu söylemek isterim. Bizlerin isteği, böyle bir kararın kamuoyuna sunulup üretici ve imalatçıların ellerinde bulunan stokları tüketmeleri sağlanabilirdi” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme