“Dershaneleri bir gecede kapattım demekle olmaz”
Afyonkarahisar’da “dershanelerin kapatılması” ile ilgili görüş beyan eden milletvekilleri ve sivil toplum temsilcileri, oldu-bitti ile dershanelerin kapatılamayacağını belirtti Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin kapatılmasını öngören taslak her kesimin tepkisini çekti. Afyonkarahisar’daki sendikalar, siyasiler ve eğitim camiası eğitimin bir hesaplaşmaya kurban gitmemesi için uyarıda bulundu.MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, dershanelerin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ve bunu hükümetin [&hellip]
Afyonkarahisar’da “dershanelerin kapatılması” ile ilgili görüş beyan eden milletvekilleri ve sivil toplum temsilcileri, oldu-bitti ile dershanelerin kapatılamayacağını belirtti
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin kapatılmasını öngören taslak her kesimin tepkisini çekti. Afyonkarahisar’daki sendikalar, siyasiler ve eğitim camiası eğitimin bir hesaplaşmaya kurban gitmemesi için uyarıda bulundu.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, dershanelerin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ve bunu hükümetin Hizmet hareketine karşı bir hesaplaşması, gözdağı vermesi olarak gördüğünü söyledi. Yılmaz, “Günümüzde terör olmak üzere pek çok suça bulaşma riski olan gençlerimizi cumartesi pazar günleri nasıl meşgul edeceksiniz. Zaten dersleri boş geçen okullar var. Öğretmen açığı var, derslik açığı var. Hükümetin pek çok icraatı uygun değildir. Dershanelerle tedirgin etmek, istismar etmek zaman zaman gündeme getirmek bilinçli ve sistemli yaklaşmak demokrasiden öte ‘ben yaptım’ oldu anlayışıyla hareket ediliyor. Zulüm ediliyor, kabul edilebilir değildir. Binlerce illegal dershanelerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.” diye konuştu.
ANAYASA’YA AYKIRI
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise dershanelerin eşitsizliğin, sistemsizliğin, bozukluğun bir neticesi olduğunu ifade etti. “Eğitim sistemini düzeltme, güçlendirme yerine bir hesaplaşma süreci yaşanıyor.” diyen Toptaş şunları söyledi: “Bugün ihtiyaçsa veliler gönderiyorsa, eğitimden yararlandırıyorsa eksiklikleri buradan tamamlıyorlarsa ‘bunu kaldırarak toplumsal yararı sağlıyoruz’ diyemezsiniz. Bunun altında başka bir şey aramak gerekiyor. Binlerce öğrenci burada yararlanıyor. İnsanlar, milyonlarca dolarlık yatırım yapmışlar. Bunlar yasayla kurulmuş eğitim kurumlarıdır. Yeni yasada yapsanız da Anayasa’ya aykırı olarak yasal düzenleme yapamazsınız. Bir gecede torba yasayla ekleyecek madde ile ‘kaldırıyoruz demek’ bunu hukuki hale getirmez.”
OLDU-BİTTİ ÇOK CİDDİ
SIKINTILARA YOL AÇAR
Memur-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, “Şu anda dershaneler varsa ve vatandaşlar da gönderiyorsa bunun bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.” açıklamasını yaptı. ‘Kapatıyoruz’ lafından ziyade okulu güçlendirerek, eğitim sistemini güçlendirerek, sınav sistemini dershaneye muhtaç bırakmayacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz demenin daha doğru olacağını kaydeden Çelik, “Bir anda kapatmak bir sürü çalışan ve öğrencinin mağduriyeti anlamına gelir” dedi.
Türk-İş Afyonkarahisar İl Temsilcisi Demiryol İş Sendikası Başkanı Muharrem Uslu da dershanelerin verimli olduğunu büyük bir eksikliği kapattığını söyledi. Uslu, “Yeterince tartışmadan ani bir kararla oldu bittiye getirilmek istenmesinin ileride çok ciddi sancıları ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.
ORTAK AKILLA HAREKET EDİLMELİ
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD) Başkanı Mehmet Abdioğulları ise, “Eğitimin yazboz tahtasına döndüğü bir dönemde, bu kargaşa da taraflarca tartışılmadan ortak akılla hareket etmeden yapılacak bir hamlenin yıllar boyu sürecek bir aksaklığa neden olmasından endişe duyuyorum. Bıçak keser gibi ‘kapattım’ demenin vicdani, sosyal yaralara neden olacağını düşüyorum. Dershanelerin ne denli önemli bir işleve sahip olduğu ortadadır. Asıl sorun varken, eğitim sisteminde bir boşluğu dolduran dershanelerle uğraşmanın iyi bir çözüm olmadığını düşünüyorum. Bu durum daha çok fakir ailelerin çocuklarını vuracak. Durumu iyi olan bir şekilde çocuğuna ders aldıracak. Köyde kasabada zeki olup gelecek vadeden ancak fakirlikten okuyamayan çocukların elinden kim tutacak? Bu bir yaradır, ancak yaranın iyileşmesi bu şekilde toplumu endişeye sevk ederek, kamplara ayırarak olmamalı. Sonuçta bu dershaneler yasalarla açılmıştır. Varsa yanlışı denetle kardeşim, eksiği varsa tamamla. ‘Ben kapatırım’, ‘Ben yaparım’ anlayışı ancak darbe ortamında yapılır” dedi.
EĞİTİM SİSTEMİ
SIK SIK DEĞİŞTİRİLDİ
Türk Tarım Orman Sendikası Afyonkarahisar 10 Nolu Şube Başkanı Abdullah Umurhan: Eğitimde sık sık bakanın değişmesi durumu ortaya koymaktadır.
Eğitim sistemi sık sık değiştirildi. Kamuoyuyla tartışılmadan milli eğitim şuurlarında tartışılmadan ucube sayılabilecek torba yasalarla bu kanunun çıkartılmak istenmesini karşıyız. Çok önemli bir konunun kamuoyunda tartışılarak çıkartılmasından yanayız. ‘Biz yaptık oldular’ eğitim sisteminde her zaman kaosa neden olmuştur. Bunun örnekleri göstermek mümkündür. Alternatifi oluşturmadan kapatılması sıkıntılı bir durumdur. Birçok aile özel okul yerine gücü yetmediğinden dershaneleri tercih etmektedir.
“BİZLERİ ENDİŞELENDİRİYOR”
Afyonkarahisar Memur Yardımlaşma ve Derneği (AFMEYAD) Başkanı İsmail Barut, “MEB’nin hazırladığı dershaneleri, etüt merkezlerini ve okuma salonlarını kapatma taslağını endişeyle karşılıyoruz. Hiçbir hukuki alt yapı olmayan böyle bir konunun gündeme gelmesi bizleri endişeye sevk ediyor. Birçok veli çocuklarının geleceği konusunda endişe duyuyor. Eğitim sisteminde eşitliğin olmadığı, herkese aynı fırsatın verilmediği bir yapıda iyi eğitim almış bir öğrenciyle köydeki bir çocuğa ‘yarış’ diyorsunuz. Dershaneler işte burada rol üstleniyor. Kapatırsanız bu boşluğu nasıl dolduracaksınız? Bunun izahı yok. Bu tasarı oldu bittiyle çıkarılmak isteniyor ancak neden? Faydaları, sonuçları ortaydayken kapatılmak istenmesi üstelik bunun tartışılmadan masaya yatırılmadan yapılması bizleri endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)