• Haberler
  • Genel
  • 'Dernekte aile ortamı sağladık' – Kocatepe Gazetesi

'Dernekte aile ortamı sağladık' – Kocatepe Gazetesi

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, dernekte aile ortamının oluştuğunu söyledi. Kumartaşlı'nın bundan sonraki hedefi ise derneğin sabit bir gelire sahip olmasını başarmak Murat ARISOY Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Afyonkarahisar'da nasıl örnek gösterilen bir dernek hâline geldiklerini [&hellip]

“Dernekte aile ortamı sağladık”

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, dernekte aile ortamının oluştuğunu söyledi. Kumartaşlı’nın bundan sonraki hedefi ise derneğin sabit bir gelire sahip olmasını başarmak

Murat ARISOY

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Afyonkarahisar’da nasıl örnek gösterilen bir dernek hâline geldiklerini anlattı. Kumartaşlı, “Evlerin çocuğu gibi olduk. Samimi bir aile ortamı yakaladık” dedi. Kumartaşlı, “Dernek başkanı olduktan sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tedavilerimiz devam ediyordu. İlk etapta doktorum ‘Sen derneğe gitme’ dedi. Derneğin bendeki ruh hâlini tetikleyeceğini düşündü. Sonraki izlemelerinde ‘Sen derneğe git’ dedi. Ben buraya geldiğimde ruhen ve bedenen rahatlıyorum. Başka bir mesaiye bu kadar dikkat etmezken, derneğe girdiğimde saatleri unutuyorum. Bazen evden arıyorlar ‘Gelmiyor musun’ diye” ifadelerini kullandı.
“HER KARIŞTA EMEĞİMİZ VAR”
Zaman zaman dernek binasının temizliğini de üstlendiğini aktaran Kumartaşlı, “Çoğu zaman ben buranın temizliğini de yapmaktan sevinç duyuyorum. Burasının yapımında da her karışında emeğimiz var. Gerekirse eski elbiselerimizi giyip boya için de yardım ettik, elektrikçiye yardım ettik. Evimizle eşdeğer burası. Ben şehir dışına gittiğimde bu derneği özlüyorum. Sağolsun ailelerimiz de bizim çalışmamızı görüyorlar, takdir ediyorlar. 300-400 kişilik bir aile olduk. Biz ailelerimizin çocuğu olduk. Evlerine girip çıkar olduk. Biz aynı zamanda beldelerde, köylerdeki tanıdıklarımıza çağrı yapıyoruz. ‘Askerde iken hayatını kaybetmiş birisini tanıyorsanız, ailesini bize yönlendirin’ diyoruz. 2014 yılı içinde 10 kişiye böyle hak kazandırdık” dedi.
TEK İSTEDİKLERİ
HÜRMET VE GÜLERYÜZ
Dernek binasına gelenlerin güleryüzle karşılandıklarını aktaran Kumartaşlı, “Buraya gelenleri güleryüzle kapıda karşıla, onunla ilgilen, giderken de elini öp; senden iyisi yok. Bizim en büyük kazancımız bu. Yaptığımız işler, zaten sırasıyla arkasından geliyor. Buradaki arkadaşlarımıza da talimatım budur. Şehit aileleri ve gaziler geldiğinde, daha oturmadan önüne çay koyalım derim. Halini, hatrını soruyoruz ziyaretçilerimizin. Bizden çok büyük bir faaliyet beklemiyorlar. Buraya geldiklerinde önce ailesinden kim varsa onun fotoğraflarına bakıyor. Buraya gelenler, işlemlerinin yapılmasından eminler” diye konuştu.
“HERKESİN İŞİNİ
ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Şehit yakınları ve gazilerin işlemlerinde yardımcı olduklarını hatırlatan Kumartaşlı, “Bizim tüzüğümüzdeki görevimiz bu. Biz Afyonkarahisar Şubesi olarak üyelerimizin sorunları çözmek için çalışıyoruz. Afyonkarahisar genelinde bizim bu işi ciddiyetle yaptığımızın farkında. Valimiz, Belediye Başkanımız ve diğer amirlerimiz, bize kapılarını sonuna kadar açıyorlar. Hiçbir sorun yaşamıyoruz. Herkesin işini çözmeye çalışıyoruz” dedi.
RESMİ KURUMLAR DA
YARDIMCI OLUYOR
Dernek olarak, sıkıntıları da sorunları da yakından takip ettiklerini, sorunların çözüme kavuşması için gayret sarf ettiklerini belirten Kumartaşlı, şöyle devam etti:
“Dernek başkanı olarak, amirlerden düzenlemelerle ilgili bilgiler alıyoruz. Gerekli belgeleri topluyoruz, ardından da müracaat ediyoruz. Bu da daire müdürlerinin işlerini kolaylaştırıyor. Bankalarla yapılacak işlemlerde de aynı uygulamayı yürütüyoruz. Bütün dairelerimiz için bu yöntemi sürdürüyoruz. İlimize gelen siyasi yetkililere de derdimizi ve sorunlarımızı aktarıyoruz. Biz şube başkanlığı olarak şehit annelerinin, şehit babalarının, şehit ailelerinin ve gazi ailelerinin yaşadığı sıkıntılara, çözemediği sorunları doğrudan şahit oluyoruz. Biz gördüklerimizi, bildiklerimizi rapor hâline getiriyor, Dernek Genel Merkezi’ne gönderiyoruz. Dernek Genel Merkezi de yetkililerle temas kurarak düzenleme yapılmasını talep ediyor.”
AFYON’A YAKIŞAN BİR DERNEK
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Afyonkarahisar Şubesi’nin binasının kötü şartlardan bugünlere getirildiğini aktaran İsmail Kumartaşlı, Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklarla özdeşleşen bir dernek binasına sahip olduklarını belirtti. Kumartaşlı, “Dernek binası en büyük sıkıntımızdı. Rahmetli Bekir Amcalar dernek şubesini kurmuştu. O derneği kurup tabelayı takmak amaçtı. Yer bulamadıkları için Anıtpark’ta toplantı yaptıklarını anlatırlardı. Sonra 15 metrekarelik bir işhanının beşinci katında yere taşındılar. Biz de genç olarak derneğe girince önce, İl Özel İdaresi İşhanı’nda 70 metrekarelik yere çıktık. Arşivi orada oluşturduk. Ailemizle, arkadaşlarımızla birlikte çalıştık. Afyonkarahisar, Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar. ‘Afyonkarahisar’ deyince akıllara şehitler geliyor. Afyonkarahisar’a yakışan bir dernek olması gerekirdi” şeklinde konuştu
GALİP ŞANLI’YA
ÖZEL TEŞEKKÜR
Şanlı Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı’ya teşekkür eden Kumartaşlı, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Maalesef işadamlarımızdan, Afyonkarahisar merkezden pek bir destek yok bu derneğe. Seviyorlar ama lâfta seviyorlar. Biz eski Vali İrfan Balkanlıoğlu’ndan burayı talep edince, hiç ikiletmedi. Burayı Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edeceklermiş. Burayı kiralamayı önerdiler. Tadilat için çok ciddi bir meblağ gerekiyordu. Burada da devreye Galip Şanlı girdi. Biz işadamlarımıza da durumu anlattık. Dernek olarak tahsisi aldığımızda tıkandık. Gücümüz yok, destek de olmadı. Tıkandığımız anda Galip Şanlı devreye girdi. ‘Eski dernekten bir tane bile sandalye gelmeyecek’ dedi. Belediye Başkanlığı’ndan destek aldık. Parke, boya ve televizyonu Belediye Başkanımız sağladı. Valiliğimiz bu yeri kiraladı. Biz de bize destek olan kurum ve kuruluşları duvarımıza yazdık.”

YENİ ÜÇ HEDEF

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Toplu Konut İdaresi ile şehit aileleri ve gaziler için konut noktasında görüştüklerini söyledi
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, 28 Şubat 2015’te gerçekleştirilecek Genel Kurul’dan sonra gerçekleştirmeyi istediği icraatları da anlattı. Kumartaşlı, “5 sene içinde derneği güzelleştirdik. Dernek için bir hizmet aracı aldık. Hiç borcu yok. Bir stajyerimiz var. 15 çocuğumuza burs alıyoruz. 2015’ten sonraki hedefimiz bu derneği daha güzel bir yere taşıyabilmek. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ile Şehit Ailesi ve Gazi Evi yapma projemiz var. Zaten seçim vaatleri arasında da bu yer alıyordu. 3-4 katlı bir bina üzerinde çalışılacak. Bir kısmı eğitim için de kullanılacak. Aynı zamanda misafirhane olarak kullanılacak bölümü de yapılacak” dedi.
TOPLU KONUT VE DERNEK’E AİT DAİRE
Kumartaşlı, şöyle devam etti:
“Derneğimiz üyesi şehit aileleri ve gazilerin katılabildiği bir TOKİ projemiz var. 120 metrekarelik 3+1 konut projesi yapmak için hazırlık içindeyiz. Şu ana kadar 83 başvuru var. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’la görüştük, yerin de nerede olduğu belirlendi gibi. 5 blok apartman olacak. Girişinde bir güvenliği olacak, ortasında sosyal site olacak. Böyle bir site hayal ediyorum. Dernek binasını bitirdik, aracımızı satın aldık. Diğer hedefim ise il merkezinde bir daire almak olacak. Böylece derneğimizin sabit geliri olacak.”

“ŞEHİTLİK YAPILMASININ ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, bedelli askerlik dolayısıyla toplanan paralarla şehitlik yapılması için girişimde bulunduklarını söyledi. Kumartaşlı, “Bedelli askerlikten çok önemli bir para toplanmıştı. Bu paranın şehitlik yapımında kullanılacağı söylenmişti. Biz, 3-4 dilekçe yazdık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu dilekçemizi dikkate alırsa, biz şehitliklerin yapılması ve tadilatının önünü açacağız” dedi.

SOYKIRIM YALANINA KARŞI MÜCADELE

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, 2015’te Ermeni Lobileri’nin “Soykırım” iddiasıyla faaliyet yüreteceklerini, böylece Türkiye’nin zor durumda bırakılacağını belirtti. Kumartaşlı, “Olmamış bir soykırım hakkında birçok toplantı yapılacağı görülüyor. Biz de soykırım yalanına karşı Afyonkarahisar’dan sesimizi yükselteceğiz. Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçerek Türkiye’nin soykırım yapmadığını ispatlayan bir konferans düzenleyeceğiz” dedi.

DERNEK’İN 100’ÜNCÜ YILI

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Dernek’in 2015’te 100’üncü yılına eriştiğini söyledi. Kumartaşlı, şu bilgileri verdi:
“Bu yıl bizim 100’üncü yılımız. Kökleri 1915 yılında kurulan Malulini Guzata Muavenet Heyeti’ne dayanan derneğimiz, daha sonra çıkarılan bir tüzükle Malulini Askeriyeye Muavenet Heyeti adını almıştır. Bu dönemde, heyet gelir oluşturmak için bazı ticari etkinliklerde bulunmuştur. Bir süre Malul Gaziler Heyeti adını da kullanan topluluğun hesapları 1929 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan 1485 sayılı yasayla tasfiye edilmiş ve mal varlığı paraya çevrilerek, gazilere dağıtılmıştır.Heyet olarak kurulan dernek 1931’de Ordu Malulleri Cemiyeti, 1940’da Ordu Malulleri Birliği, 1945’de Malul Gaziler Birliği, 1959’da Harp Malulü Gaziler Cemiyeti, 1961’de ise Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adıyla etkinlik göstermiştir.”

Bakmadan Geçme