Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

DERDE DEVA, HASTAYA ŞİFA GEREK

Aşk derdiyle hôşem el çek ilacımdan tabip
Kılma derman kim helakim zehri dermânundadur
Kendini ilahi aşka kaptıran şair Fuzuli, inancını ibadetle, zikirle geçirdiği için halinden memnun. Ey tabip aşk derdi beni mutlu ediyor, ilaç verip de derdime derman olma. Beni yaşatan, derdime derman olan çektiğim aşk acısıdır.
Her dert onu çekmekle şifa bulmuyor. Teşhisi konan derde ilaç kullanmak gerekiyor.
Geleneksel Tedavi yolları: Hacamat, Kupa Çekme, Müzik Terapi, Sülük çok eskiden beri halkımızın kullandığı tedavi türleridir.
Eskiden; şimdiki gibi ne bu kadar hastalık vardı ne de bu kadar ilaç. Afyon’da Meşhur: “Kokulu Hacı Ali” ismiyle bilinen kişi; Büyük, küçük hastaların ilacını o düzerdi. İyi hatırlarım Ahırsuyu Mevkiinde bağı vardı. Yazın ve baharın çevreden topladığı otlarla, değişik yerlerden getirdiği bitkilerle pek çok hastanın derdine deva bulurdu. Eskisi gibi olmasa da aynı mekânda torununun torunu işletmeyi sürdürüyor.
Zamanımızda Türkiye çapında bitkiler üzerinde araştırma yaparak Doğal Bitkisel yöntemle fazla masrafa gerek kalmadan, kolay yolla hastalıkları tedavi eden: Prof. Dr. İbrahim Saracoğlu, Prof. Dr. Ahmet Maranki gibi Aydın Bilim Adamları var. Sundukları ilacın ham maddesi, Anadolu’nun bitki örtüsü içinde bulunabilen, Çeşidi, Kalitesi, Florası, Avrupa’dan çok daha üstün, insan sağlığına uygun bitki türleri olduğu halde Modern tıpta bu tür çalışmalar; Doktorlarımız tarafından hafife alınıyor:“ -Ot –Çöple tedavi mi? olurmuş.” diye sıcak bakılmıyor. Türk toplumunun çoğu ilaçkolik oldu. Hastalıklar çoğaldıkça; İlaca olan talep de arttı, Modern tıbbın kullandığı ilaçların çoğu dışarıdan geliyor. Sağlığın vazgeçilmezi arasına giren ilaç talebi yabancıların iştahını kabarttı. Türkiye’nin ilaç sektörü patenti yabancıların elinde, 100 ilacın 95’i ithal.
Çok şükür; Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve alternatif tamamlayıcı tıp uygulamalarını yaygınlaştırarak hastanelerde uygulamayı hedefliyor. Bitkisel ilaç ve geleneksel tedavi yollarını SGK kapsamına alınacağı ön görülüyor. Yerliliği, temini ve ucuzluğu bakımdan tercih edilir olması döviz kaybını da önleyecektir.
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki Eczacılık Fakültesi’ne ayrı bir önem verdiklerini ve “İlaç yapan eczacı” yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, “İlaç üretim tesisimizin inşaatına başladık. “İlaç yapan eczacı yetiştireceğiz.” Üniversitenin sadece devlet yatırımı ile ayakta kalması mümkün değil. ARGE faaliyetleri yapmak zorundayız. Dünya Biyoteknolojik ilaçlara doğru ilerliyor. Gen Teknolojisi gibi, artık size özel ilaçlar üretiliyor. Tek dozu 5 Milyon dolar olan ilaçlar var. Biz klasik eczacı yetiştirmek istemiyoruz. Benim eczacım okulda dersini alsın, laboratuarında ar-ge’sini yapsın ve fabrikasında çalışsın, sahaya ilaç yapan eczacı olarak çıksın istiyoruz. Raftan ilaç alıp satan eczacı yetiştirme niyetinde değiliz. Desteği bulduk, üretim tesisimizin dün itibariyle (4 Kasım 2019) inşaatına başladık. 8 Üniteden oluşacak, Türkiye’de tek olacak bir uygulamadan bahsediyoruz.” Ayrıca: Konaklamalı fizik tedavi iyileştirme, yaşlı bakım ve kaplıca yurt içi ve yurt dışına hizmet sunması Sağlık Turizmine büyük fayda ve gelir sağlayacaktır. Adınız gibi yolunuz aydınlık olsun Hocam.
Böyle hayati bir girişimde bulunan Rektörümüzü kutlarım. Afyon’da ilaç üreten Alkoloid Fabrikası, ilaç ham maddesi bitkisel ve hayvani ham maddesi mevcut. Yani Un, Yağ, Şeker var. Şimdi Helva yapacak usta da var. Ne Mutlu. Yurt ekonomisine katkısından dolayı hocamızı tebrik ederim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti