• Haberler
  • Genel
  • Depremsellik gerçeğine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Depremsellik gerçeğine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

İGM üyelerini bilgilendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, Afyonkarahisar’ın deprem bölgesinde bir yöre olduğunu hatırlattı. Okumuşer, 54 köyde 7 bin 442 binanın yapı denetimini yaptıklarını, 3 bin 753 binanın risk taşıdığını bildirdi İl Genel Meclisi (İGM) Aralık ayının ikinci birleşimi tamamlandı. Toplantının yarısında ayrılmak zorunda kalan İGM Başkanı Salih Sel’in yerine Meclis [&hellip]

Depremsellik gerçeğine dikkat!

İGM üyelerini bilgilendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, Afyonkarahisar’ın deprem bölgesinde bir yöre olduğunu hatırlattı. Okumuşer, 54 köyde 7 bin 442 binanın yapı denetimini yaptıklarını, 3 bin 753 binanın risk taşıdığını bildirdi

İl Genel Meclisi (İGM) Aralık ayının ikinci birleşimi tamamlandı. Toplantının yarısında ayrılmak zorunda kalan İGM Başkanı Salih Sel’in yerine Meclis 1. Başkan Vekili Selçuk Çirkin başkanlık etti.
Norm kadro 219
İGM’nin ikinci birleşiminde ilk olarak Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun meclise gönderdiği gündem dışı konu görüşüldü. İGM tarafından 270 olarak belirlenen sürekli işçi kadrosunda bulunan 51 kişinin emeklilik ve 6111 sayılı kanunun 166. bendine istinaden Karayolları 3. Bölge Müdürlüğüne kendi istekleri doğrultusunda atamalarının yapıldığı ifade edildi. 5302 Sayılı İl Özel İdare Kanunu’nun 10. maddesinin 1. bendi ile İl Özel İdareler Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmenliğin 13. maddesinin 2. bendi gereğince emeklilik ve naklen atamalardan boşalan 51 adet kadronun iptal edilerek norm kadronun 219 olarak belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi.
3 bin 753 Bina riskli
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Vahit Okumuşer, meclis üyelerine müdürlük çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Okumuşer, göreve geldiği tarih itibariyle 54 köyde 7 bin 442 binanın yapı denetimini yaptıklarını ve 3 bin 753 binanın risk taşıdığı tespitini aktardı. İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, konu ile ilgili envanterin İl Afet ve Koordinasyon Müdürlüğüne rapor olarak sunulduğunu açıkladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, yapılan çalışmalar kapsamında ilde bulunan yapı denetim firmaları, büro ve şantiyeler, hazır beton firmaları, tuğla fabrikaları, yalıtım malzemesi üreticileri ve mermer ocaklarını denetlediklerini kaydetti. Okumuşer, 352 adet beton kırımı, 26 adet karot alımı yaptıklarını, bina yapımında kullanılan yapı malzemelerinin üretimini yapan tüm kurumların denetleneceğini ifade etti.
Envanter AFAD’a gönderildi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, herhangi bir binadan, sadece karot almanın, o binanın depreme karşı dayanıklılığını ispat eden bir kriter olmadığına işaret etti. Okumuşer; “Bir binanın depreme karşı dayanıklılığını tespiti için çok sayıda etüdün yapılması gerekir. Bir binanın öncelikle elimizde projesinin olması gerekir. Projesi yoksa yapacak hiçbir şey yok. Zemin etüdü yapmamız lazım, karot almamız lazım, simülasyon dediğimiz, binayı belli bir titreşime tabi tutmamız lazım. Karot tek başına binanın sağlamlığını bize ispatlayacak kriter değil. Afyonkarahisar geneli birinci derece deprem kuşağında bir ildir. Vatandaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Kamu binaları envanterlerini hazırladık. Bunların dışında da Afyonkarahisar’da küçük bir çalışma yaptık. 54 Adet köyde 7 bin 442 bina tek tek gezildi. Olası depremde zarar görebilecek 3 bin 753 adet kerpiç, taş ve yığma binanın tespitini yaptık. Bu binalarla ilgili yapı envanteri oluşturarak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’ne gönderdik.” dedi.
Geçici ustalık belgesi veriliyor
Binaların deprem dayanıklılığı ile ilgili yürüttükleri çalışmanın yeterli olmadığını söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H. Vahit Okumuşer, ilde ki binaların yapı envanterinin çıkarılması için çok güçlü bir ekip ve çok güçlü mekanik cihazların olması zorunluluğuna dikkat çekti. Okumuşer, müdürlük olarak sadece bir karot makinesi ile test çekicine sahip olduklarını bu aletlerin yeterli olmadığını, artırılması için bütçeye ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Yürürlüğe girecek olan yeni yasa ile inşaatlarda çalışacak olan ustaların ustalık belgesi olması gerektiği yönündeki madde ile ilgili yaptıkları çalışmaları açıklayan Okumuşer şöyle konuştu:
“Geçmiş dönemlerde müteahhit firma bünyesinde sigortalı olarak çalışan işçilere veya SGK’dan sigorta primleri ile ilgili olarak doküman getirmeleri halinde geçici ustalık belgesi vermeye başladık. 2012 Yılından itibaren yürürlüğe girecek olan yasa gereği denetimler artacak. Geçici ustalık belgesi almak isteyenler evrakları ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürlüğü’ne müracaatta bulunabilirler.” Meclisin Aralık ayı 3. toplantısı bugün yapılacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme