Depremde En Güvenli İller Hangileri?

Toprak üzerindeki yapıları yıkarak can kayıplarına neden olabilen depremde en güvenli iller hangileri?

Türkiye, Dünya üzerindeki konumu ile bağlantılı olarak bir deprem ülkesi. Yani depremlerin yaşanabileceği bir konumda bulunuyor. Deprem nedir sorusunun yanıtı herkes tarafından aşikar, yer kabuğu içindeki kırılmalara bağlı olarak meydana gelen ani titreşimlerin dalgalar halinde yayılıp sarsıntı meydana getirmesine deprem denir.

DEPREMDE EN GÜVENLİ İLLER HANGİLERİ?

Toprak üzerindeki yapıları yıkarak can kayıplarına neden olabilen depremin meydana geldiği yer kabuğu, taş küre veya litosfer olarak da bilinir. Yerküre’nin en dış katmanıdır. Karasal alanlarda daha kalın, deniz ve okyanus tabanlarında daha ince bir tabakadır. Örneğin Tibet Platosu’nda kalınlığı 70 km’dir. Buna karşın Dünya üzerindeki ortalama kalınlığı 33 km civarıdır. 33 km ortalama kalınlığa sahip bir tabakada meydana gelir depremler.

Peki Türkiye’nin birçok şehrinde kaydedilen ve çeşitli tarihlerde büyük can kayıplarına neden olan depremde en güvenli iller hangileri?

Haber

DEPREM VE FAY HATLARI

Depremde en güvenli iller, uzmanlar tarafından fay hatlarına yakınlık ve uzaklıkla ilintili olarak ifade edilmektedir. Türkiye belirli kesimlerde yoğun fay hatları ve fay zonları bulunan, deprem açısından risk unsurunun yaygın olduğu bir konumdadır. Türkiye’nin özellikle Karadeniz kıyıları ve İç Anadolu Bölgesi, fay hatlarının etki bölgelerine nispeten uzak olmaları nedeniyle güvenli sayılabilir. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a göre en güvenilir iller şu şekildedir: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.

DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLLER HANGİLERİ?

Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Şırnak, Muş, Erzincan, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bolu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Manisa, İzmir, Afyon, Isparta, Aydın, Muğla, Denizli ve yakın çevreleri ise deprem açısından risk unsurlarının daha yüksek olduğu şehirler olarak gösterilmektedir.

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde depremler meydana gelir. Gün içerisinde hissedilen veya hissedilmeyen birçok deprem yaşanır. 2023 yılı Şubat ayında hatırlanacağı üzere son yılların en büyük deprem felaketlerinden biri yaşandı. Can ve mal kayıpları yaşandı, on binlerce vatandaşımız yaralandı.

Görüleceği üzere Türkiye’deki birçok şehir deprem açısından risk altında bulunuyor. Bu da gerek bilinçlenmenin gerekse kentleşme ve yapılaşmada temel ilkelere uyumun önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Bakmadan Geçme