Deprem Tırı’na 4 bin ziyaretçi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK), deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası bilincini artırmaya yönelik yeni projesi Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ı etkinliklerine Afyonkarahisar ve Dinar'da devam etti. Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ının il ve ilçelerdeki üç günlük uygulamalı deprem eğitimine ve eğitim seminerlerine yaklaşık 4 bin kişi katıldı DASK Gönüllüsü uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, [&hellip]
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası bilincini artırmaya yönelik yeni projesi Batı Anadolu Fay Hatları TIR’ı etkinliklerine Afyonkarahisar ve Dinar’da devam etti. Batı Anadolu Fay Hatları TIR’ının il ve ilçelerdeki üç günlük uygulamalı deprem eğitimine ve eğitim seminerlerine yaklaşık 4 bin kişi katıldı
DASK Gönüllüsü uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, proje kapsamında Afyonkarahisar’da verdiği seminerde deprem tehdidi altındaki bir ülkede erteleme psikolojisinin yaratacağı kaotik sonuçları ve bunlarla baş etme yöntemlerini anlattı. Afyonkarahisarlıların yoğun ilgi gösterdiği seminer ve TIR etkinliklerinin organizas-yonuna Valilik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile ilçede Kaymakamlık ve Belediye destek verdi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle ikinci kez ha-yata geçirilen proje kapsamında 54 gün boyunca Batı Anadolu Fay Hatları üzerindeki 24 merkez ziyaret edi-lerek 50 bin kişi deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilinçlendirilecek. Deprem simülasyon TIR’ı Bursa’dan İstanbul’a Batı Anadolu Fay Hatları üzerinde 3 bin 500 km’den fazla yol yapacak.
Afyon’da konutların yüzde 16’sı sigortalı
İkinci derece deprem risk bölgesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar’da Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren 137 binden fazla konuttan 22 bini, yani yüzde 16’sı güvence altına alındı. DASK ve KRDAE işbirliğiyle Türkiye’de deprem bilincini geliştirmek için yola çıkan Batı Anadolu Fay Hatları TIR’ı Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlaştırılmasını da amaçlıyor.
Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan 3,3 milyonunun (yüzde 25) poliçesi bulunuyor. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahibi konutların sayısının 3–4 yıllık bir dönemde 5,5 milyona çıkarılması hedefleniyor.
Boğaziçili uzmanlardan deprem eğitimi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eğitmenlerinden oluşan ekip ziyaret edilen illerde kamu görevlileri, öğrenciler ve halka depremi, depremden korunma yollarını ve Zorunlu Deprem Sigortası’nı anlatıyor. TIR’ı ziyaret eden herkese “Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek” temalı Depreme Hazırlık Eğitim Seti verilirken seminerler sırasında sorulacak sorulara doğru cevap veren katılımcılara deprem çantası hediye ediliyor.
Batı Anadolu Fay Hatları TIR’ı projesiyle ziyaret edilecek iller arasında Bursa, Bandırma, Biga, Edremit, Balıkesir, Bergama, İzmir, Manisa, Akhisar, Salihli, Simav, Afyonkarahisar, Dinar, Burdur, Denizli, Nazilli, Aydın, Kuşadası, Milas, Bodrum, Muğla, Marmaris, Fethiye, İstanbul yer alıyor. Batı Anadolu Fay Hatları turu 12 Kasım’da sona erecek.
DASK ve Zorunlu
Deprem Sigortası nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmüyor.
Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye’deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor.
Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasındaki gelişmeler yurtdışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.