'Deprem mağdurları, müteahhit mağduru oldu'

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde söz aldı. Akcan, konuşmasında Afyonkarahisar'daki depremzede konutlarının durumunu ele aldı Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada '3 Şubat 2002'de yaşanmış Afyon depremi. Afyon depremi yaşandığında bundan kısa bir süre önce Marmara depremine bağlı olarak çıkartılmış, 'Bir daha [&hellip]

“Deprem mağdurları, müteahhit mağduru oldu”

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz aldı. Akcan, konuşmasında Afyonkarahisar’daki depremzede konutlarının durumunu ele aldı

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada “3 Şubat 2002’de yaşanmış Afyon depremi. Afyon depremi yaşandığında bundan kısa bir süre önce Marmara depremine bağlı olarak çıkartılmış, ‘Bir daha devlet bu depremin sorumluluğunu üstlenmesin, bu sorumluluğa devlet kadar bir miktar da afete maruz kalma ihtimalî olan insanlar ortak olsun’ mantığıyla Doğal Afet Sigorta Kanunu çıkarılmıştı. Bu Sigorta Kanunu uyarınca devlet artık depremzedeye, afetzedeye konut yapmayacaktı ancak DASK uygulamaya geçmiş fakat etkin uygulama şansı sağlanamamış olduğundan Türkiye’de konutların ancak yüzde 8’i doğal afet sigorta poliçesi satın alabilmişti. İşte, bu olumsuzluğu kamuoyunun yüzde 92’si yaşarken Türkiye Büyük Millet Meclisi o gün, 28 Haziran 2002’de bütün gruplar, hiçbir parti farkı gözetmeden Afyon depremzedesine sahip çıkmak için Afyon depremzedesine kredi olarak verilmek üzere, sonra da geri tahsil edilmek üzere bir konut yapım kredisi çıkarmıştı ancak bu kredinin kullanımı depremin yaşandığı yerleşim biriminde, belediye yerleşim alanlarında depremzede olan vatandaşların kuracağı kooperatif eliyle, devlet olarak bu parayı kullandıracak olan kamunun Toplu Konut İdaresi ve Bayındırlık İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğünün ortak sorumluluğu altında bu konutlar yapılacaktı” dedi.
70 trilyon harcanacaktı
Akcan, “Konutların yapımı için kurulan kooperatifler konutu yapacak müteahhidi ihale yoluyla kendisi belirleyecekti. Bu yolla Afyon’da pek çok belediye yerleşim alanındaki konutlar yapılabilmiş olmasına karşılık Afyon merkezde yaklaşık 800 afetzede kooperatif kurarak konut edinmek istemiş, ihale yapılmış, ihaleyi alan müteahhit -kelimenin tam anlamıyla, kooperatifi dolandırarak, burada bir miktar kamu görevlisinin ihmali de söz konusu olmak üzere- işi terk etmiş gitmişti. Bu arada biz işin peşine düştük, ama Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı kurularak afet işleri lağvedildi. Sayın Bakana ben şunu buradan ifade etmek istiyorum: Sayın Bakan, altyapıyı yol olarak Karayolları yapacaktı, altyapıyı kanalizasyon ve içme suyu olarak İller Bankası yapacaktı, depremzedeye teslim edecekti. Sadece üst yapı olarak konutları yapmak için o gün kanunla 70 trilyon Toplu Konut İdaresi’yle Afet İşler Genel Müdürlüğünün ortak kullanımında harcanacaktı ve bunlar pek çok yerleşim alanında böyle yapıldı. Ancak, Afyon Merkez Depremzede Kooperatifi gerçek anlamda depremden mağdurdu ama bir de müteahhit mağduru oldu, müteahhit afetzedesi oldu, şu anda konuta başlayamıyor” ifadelerini kullandı.
Yedi yıldır konutların yarısı yapılamadı
Akcan, şöyle devam etti: “Bakınız, 2002’de yaşanmış depremden sonra 2003 yılında Afyon merkez hariç bütün ilçe ve beldelerdeki yapı kooperatifleri aracılığıyla konutlar yapıldı, teslim edildi. 2003’ün üzerinden tam yedi yıl geçtiği hâlde konutların daha yarısı yapılmadığına göre, bunun için de bir yapım süresi gerektiğine göre sekiz seneden beri Afyon merkeze bağlı depremzede yapı kooperatifi üyeleri ciddi anlamda mağdurdur. Kooperatif olarak bu kanunun çıkmasından sonra sizin sorumluluğunuza giriyor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme