• Haberler
  • Genel
  • Deprem konutlarında hedef 2011 – Kocatepe Gazetesi

Deprem konutlarında hedef 2011 – Kocatepe Gazetesi

Deprem Yapı Kooperatif Başkanı Sefa Değirmen, kooperatif inşaatlarında çalışmaların devam ettiğini belirterek işin seyri hakkında detaylı bilgiler verdi. Değirmen, 2011 yılı içerisinde hak sahiplerine anahtar teslimi yapılacağını bildirdi Tamamlanamayan tek kooperatif S.S. Merkez Afyonkarahisar Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Değirmen, depremzede konutlarında ki süreç hakkında bilgiler vererek yapılan işleri anlattı. 17 Nisan [&hellip]

Deprem konutlarında hedef 2011

Deprem Yapı Kooperatif Başkanı Sefa Değirmen, kooperatif inşaatlarında çalışmaların devam ettiğini belirterek işin seyri hakkında detaylı bilgiler verdi. Değirmen, 2011 yılı içerisinde hak sahiplerine anahtar teslimi yapılacağını bildirdi

Tamamlanamayan tek kooperatif
S.S. Merkez Afyonkarahisar Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Değirmen, depremzede konutlarında ki süreç hakkında bilgiler vererek yapılan işleri anlattı. 17 Nisan 2009 tarihinde yönetim olarak göreve geldiklerini belirten Sefa Değirmen, İnaz sırtlarında yarım kalan kooperatifi tamamlamak için çalıştıklarını söyledi. Söz konusu kooperatifin 3 Şubat 2002 Sultadağı depremi sonrası kurulan 11 kooperatiften bir tanesi olduğunu bildiren Kooperatif Başkanı Değirmen; “On tane kooperatif tamamlanmış. Ama 11. kooperatif olarak merkezde bulunan 741 üyeli kooperatifimizin 138 konutu tamamlanmış, İnaz sırtlarında yer alan 603 konut tamamlanmadan bekliyor. Biz göreve gelinceye kadar bu konutlarla ilgili olarak bir sürü olaylar yaşanarak inşası yarım bırakılmıştır. Müteahhit geçici olarak taşerona görevi devretmiş, taşeron ve müteahhit batmış. Kooperatif yönetimi ilgisiz kalmış. Dolayısıyla 2009 yılına kadar bu kooperatifler atıl durumda kalımıştır. Biz göreve geldikten sonra 2007-2008 yılı mali genel kurulunda bütün ortaklar tarafından mali genel kurulumuz oy birliği ile ret edildi. Yani yönetim kurulunun, denetim kurulunun yapmış olduğu her türlü çalışmalar genel kurulda üyeler tarafından ret edilmiştir.” dedi.
Bilirkişi yerinde inceledi
S.S. Merkez Afyonkarahisar Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak göreve geldikten sonra eski yönetimden evrakları istediklerini aktaran Sefa Değirmen, evrakları alamadıklarını ihtarname çektiklerini belirtti. Evrakları teslim aldıktan sonra kasada para bulamadıklarını kaydeden Kooperatif Başkanı Sefa Değirmen yaklaşık 16 adet icranın kooperatif hesaplarında görüldüğünü ifade etti. Evrakların uzun süre verilmemesinin şaibeli bir durumu ortaya koyduğuna temas eden Değirmen; “Elimizde bulunan tüm belge-lerle beraber bir takım evrakları kooperatifin eski müdüründen, bir takım evrakları da bankalardan tespit ettikten sonra inşaat durumunun çok berbat olduğunu gördük. Çok kusurlar ve ihmaller var. Biz öncelikle inşaatlara bilirkişi vasıtasıyla tespit davası açtık. İlgili mahkeme tespit davasını kabul etti ve bize iki tane resmi kurumdan inşaat ve elektrik mühendisleri, iki tane Mühendisler Odası’ndan iki mühendisle bilir kişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyeti bizim avukatlarımızla beraber 603 konutluk inşaat sahasına giderek inceleme yaptı. Belli bir süre verildi. Bu sürede bilirkişi ödeneklerini yatırarak inşaatların durum tespitini yaptırdık. Sonucunda fiziki ve nakdi gerçekleşmeler arasında çok büyük fark olduğu belirlendi. Bizim tespitlerimize göre inşaatların durumu yüzde 51.10 fakat inşaatlara yüzde 66 oranında para ödemesi yapılmış. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü işi fesh ettiğinde inşaat seviyesini yüzde 55 olarak tespit etmiştir. Yani mahkeme kararı ve müdürlüğün tespit raporlarında bir takım eksik ve kusurların olduğu ortaya çıkmıştır. Yüzde 12 kayıp ve kaçak var. Bunun sebebinin araştırılması lazım.” diye konuştu.
İlk duruşma 15 Mart’ta
Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Değirmen, mahkeme kararıyla yönetim hakkında belgeler toplayıp suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Kooperatif kasasının boşluğu, üye aidatlarının toplanmaması sonucu gerekli işlemleri yaptıklarını bildiren Değirmen, tespit davaları için kendi aralarında para toplayarak 6 bin 500 TL yatırdıklarını aktardı. Tüm bu girişimler sonucu süreci başlattıklarını kaydeden Sefa Değirmen; “Sürecimiz Allah’a şükürler olsun bizim dediğimiz gibi sonuçlandı. Bizim yaptığımız tesptilere, raporlara itiraz ettiler. Bunların itirazı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bilirkişi heyetine gitti. Bilirkişi heyeti 4 madde de eksik ve kusur tespitini açıkladı. Bu dört madde üzerinde eski yönetim ve denetim kurulu üyeleri, hatta kooperatif avukatı hakkında Cumhuriyet Savcısı suç duyurusunda bulunup bunların hakkında dava açtı. Davamızın ilk duruşması 15 Mart 2011 günü saat 9.00’da 2010/316 Esas dosyasında 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Burada önemli olan dikkat çeken 4 ana maddenin bulunmasıdır. Birincisi şüpheli yönetim kurulu üyelerinin sahte olduğu anlaşılan teminat mektubu hakkında işlem yapmadıkları, ihalenin feshi yoluna gitmeyerek görevlerini kötüye kullandıklarıdır. İkincisi şüpheliler için yüzde 55’i bitmesine rağmen yüklenici firmaya yüzde 66 oranında ödenme yapımına izin vererek kooperatifi zarara uğratmalarına neden oldukları. Yani yüzde 11 fazla ödeme var. Zarar miktarının yerinde ve teknik bilirkişiler tarafından tespit edileceği müteala edilmektedir. Biz zaten bunu yaptırdık. Bizim tespitlerimizle Afyon Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tespitine göre inşaatlar yüzde 51.10 oranında. Üçüncü madde de yüklenici firmanın işi süresinde ikmal etmediği, teminatları zamanında nakde çevirmediği, firmaya ödeme yapılmaya devam edilerek bu nedenle görevi kötüye kullanıldığı belirtiliyor. Taşeron teminat senetinin nakde çevrilmesi yoluyla sağlanan 5 yüz bin TL’nin haciz sebebiyle kooperatif hesapları yerine şüpheli avukat adına açılan hesaptan izlenmesinin hukuka uygun olmadığı görüşüne yer verilmektedir.” şeklinde konuştu.
603 Kişi mağdur
Bilirkişi raporları ile beraber kooperatif yönetimi olarak avukat hakkında Afyonkarahisar Baro Başkanlığına suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Sefa Değirmen, Baro’nun avukat lehine karar verdiğini, TBB’ne suç duyurusunda bulunduklarını, birliğin itirazı kabul ederek Adalet Bakanlığına suç duyurusunda bulunduğunu, Kooperatif eski yönetiminde görev alan avukat hakkında soruşturma açılacağını ifade eden Değirmen şöyle konuştu: “Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı konu hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro kararına itiraz ettiğini biliyoruz. Kimse bu parayı alamaz. Bu para depremzedenin 741 kişinin parasıdır. Yazık değil mi? Eski yönetim kurulu üyelerinin 31 Aralık 2006 tarihinde bu işi bitirmeleri gerekiyordu. Ama biti-rilmemiş. 31 Aralık 2006 tarihinden 30 Kasım 2007 tarihine kadar Taşeronla müteahhit ve yönetim adına sözleşme imzalanmıştır. Eski yüklenici, Taşören ve kooperatif yönetimi. Bunun bir maddesinde inşaatların 30 Kasım 2007 tarihinde bitirilmemesi halinde üyelere aylık 150 TL kira bedeli ödenir denilmiştir. Ama bu yönetim bunu da takip etmemiş. Üyeler adına taşeron ve müteahhit hakkında dava açılmamış. Kadük kalmış madde bekliyor. Yönetim kurulu bu görevi de yerine getirememiş. 741 Kişilik kooperatifte 138 kişi evlerini teslim alarak oturuyor. Bir kısmı da kira geliri elde ediyor. 603 Kişi şahsım dahil konutlarımızı teslim alamadığımız gibi aylık 150 TL gelir elde edemediğimiz gibi, inşaat maliyetlerinden, kayıp kaçaklardan dolayı 20 bin TL’ye teslim edilmesi gereken konutlarımız bugün bize 36 bin 2 yüz TL’ye teslim ediliyor. Teslim edilsin biz buna karşı değiliz. Ama biz burada mağdur olduk. Yedi senedir kira da oturan, evi olmayan insanlar var. Biz bu süreci atlattık. Şükürler olsun bizlere destek veren başta Bayındırlık ve İskan Müdürümüz İbrahim Öz, Afet İl Müdürü Mehmet Bey, Afyonkarahisar eski Valisi Haluk İmga, Afet Acil Durum Yönetim Başkanı Mehmet Ersoy’a teşekkür ediyoruz.”
Üç ayda ciddi iş yapıldı
Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve TOKİ Başkanlığı’nın mahkeme kararlarını inceleyip Afyonkarahisar Valiliğine konu ile ilgili yetki verdiğini kaydeden Kooperatif Başkanı Sefa Değirmen, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nde Kontrol Amirliği kurularak işleri emanet komisyon yöntemiyle gerekenlerin yapıldığını bildirdi. Beş mühendisten teşekkül eden Kontrol Ekibi kurulduğunu dile getiren Değirmen şunları söyledi: “22 Kasım 2010 tarihinde biz süreci başlattık. Yaptığımız iş ve işlemler 24 Kasım 2010 tarihinde onaylandı. Onay yazısını Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığınca onaylandı. Biz 3 ay içerisinde ciddi iş yaptık. Şu anda yaklaşık olarak 5 yüz bin TL’lik hem nakdi hem de fiziki gerçekleşme var. Allah nasip ederse hedefimiz biz bizlere ve Bayındırlık İskan Müdürlüğü’nün vermiş olduğu birim fiyat cetveline elimizde ki plan, proje ve pursantaj cetvellerine göre inşaatlarımızı eksiksiz anahtar teslim götürü bedel üzerinden 2011 yılı içerisinde teslim edeceğiz. Alt yapı sorunu var. Bu koo-peratifin il merkezinde kurulma amaçlarından bir tanesi de İnaz sırtlarında olan konutların alt yapılarını Afyonkarahisar Belediyesi borçlanmadan turizm termal bölgesinde ki bütün alt yapıların ödenekleri afet işlerinden karşılanıyordu. Bizim konutlarımız yüzde 85 seviyesine ulaştığında burada ki alt yapı elektrik, kana-lizasyon, su, telefon, yağmur suyu, asfalt, kaldırım gibi düzenleme işlerine başlanması gerekiyor.”
Pazar günü toplantı var
İnşaatlara başladıktan sonra alt yapı ihtiyaçlarının ihale edilebilmesi için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na dosya sunduklarını ifade eden Sefa Değirmen, Bakan Eroğlu’nca 11 milyon 5 yüz bin TL’lik ödeneğin tahsis edildiğini söyledi. 2011 birim fiyatlarına göre yeni talepte bulunduklarını kaydeden Değirmen sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah Nisan ve Mayıs aylarında bir an önce alt yapı çalışmasına başlamak istiyoruz. İnşaat çalışmasına 2 yüz çalışanla başladık. Havalar don gittiği için inşaat mevsimi durdu. Dondan dolayı beton atılamıyor, kalıp çakılamıyor, demir döşenemiyor. Ancak 50 kişi eksik ve kusurlu işlerin tamamlanması için çalışmasını sürdürüyor. Pis su hatları, temiz su hatları ve elektrik tesisatları değişiyor. Çünkü plan ve projelere göre hazırlanmamış. Ahşap doğramalar pvc ile değiştiriliyor. Eski yönetim kurulu bir takım avantajları müteahhit açısından yararlanmak için kendi arasında bazı kararlardan vazgeçmiş. Bizim 20 Şubat Pazar günü Yasemin Düğün Salonu’nda saat 11.00’de tek maddelik olağanüstü genel kurul toplantımız var. 2009 Yılında ki genel kurulda inşaatları emanet usulü ile karar aldık. Emanet komisyonuna isim yazdırmamışız. Emanet komisyonuna; Sefa Değirmen, Selami Karaca, Ali Ambar, Abdülkadir Üneyi, Mesut Yaşkan’ın isimlerini yazdırarak gerekeni tamamlamış olacağız.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme