Deprem konutlarında alt yapı krizi

S.S Merkez Afyonkarahisar Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Sefa Değirmen, İnaz sıtları mevkiinde yapılan 603 adet afet konutları inşaatlarının alt yapı işlerinin bitirilmemesi sonucu mağduriyet yaşandığını açıkladı.EKSİKLER KUSURLAR VARKooperatif Başkanı Sefa Değirmen, afet konutlarına ilişkin işleyen süreci medya aracılığıyla kamuoyunun bildiğini belirtti. Kooperatifte görev, yetki ve sorumluluklarının 2010 yılında yönetimi devir almaları ile başladığını hatırlatan [&hellip]

S.S Merkez Afyonkarahisar Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Sefa Değirmen, İnaz sıtları mevkiinde yapılan 603 adet afet konutları inşaatlarının alt yapı işlerinin bitirilmemesi sonucu mağduriyet yaşandığını açıkladı.
EKSİKLER KUSURLAR VAR
Kooperatif Başkanı Sefa Değirmen, afet konutlarına ilişkin işleyen süreci medya aracılığıyla kamuoyunun bildiğini belirtti. Kooperatifte görev, yetki ve sorumluluklarının 2010 yılında yönetimi devir almaları ile başladığını hatırlatan Sefa Değirmen, gerekli çalışmaları yapıp bakanlığa başvurduklarını aktardı. On milyon lira ek kredi ile 2011 yılında başladıkları inşaatları 2013 yılında bitirdiklerini söyleyen Değirmen; “Bilindiği üzere üst yapı olarak tamamladığımız inşaatların kura çekimlerini gerçekleştirdik. Daha sonra birinci etap tapuları kooperatif adına toplam 603 adet tapuları çıkardık. Oturma ruhsatları için diğer işlemlere başladık. Karşımıza üç tane engel çıktı. Bunun bir tanesi bizden önce ki yönetimle Afyonkarahisar Belediyesi yerleşim yerlerinde ki inşaat alanı arsalar üzerinde kazık çakımında metruk hatalar yapılmış. Yapı yaklaşım mesafelerinde bir takım eksikler ve kusurlar var. Biz bunları ölçümler sırasında fark ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanında AFAD İl Müdürlüğüne başvru yaptık” dedi.
TAPULAR 1 YIL GECİKMELİ ÇIKTI
Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı, AFAD İl Müdürlüğü’nce ortaklaşa plan tadilatı değişikliğine gidildiğini belirten Sefa Değirmen, değişikliğin yaklaşık bir yıl içerisinde ancak yapıldığını kaydetti. Küçük yazışmaların yapılmaması ve bürokratik engellerin işin önünü tıkadığından yakınan Değirmen; “Plan değişikliği yazısı kooperatif yönetimi olarak bize 19 Ekim 2015 tarihinde geldi. Askı süresi bittikten sonra plan değişikliği onaylandı. Bir kereye mahsus böylesi bir plan değişikliğinin kabul edilmesine karar verildi. İkinci sıkıntımız ise maalesef borçlandırma yazılarıdır. Afet kooperatifi inşaatlarının tamamlanması için kredi kullandık. Kredi 20 yılda ödenecekti. Toplam 36 bin 200 lira borçlanmamız vardı. Borçlandırma işleminin AFAD İl Müdürlüğü ve Ziraat Bankasınca yapılması gerekiyordu. Borçlanma yazısı gelmeden tapuları çıkaramıyoruz. Dolayısıyla oturma ruhsatlarını alamıyoruz. Başvurularımız sonucu 20 Ekim 2015 tarihinde borçlandırma yazılarını aldık. Ancak borçlandırma işlemini de yanlış yaptırdıkları için ilgili Bakanımız Sayın Yalçın Akdoğan’ın Özel Kalem Müdüründen halimizi anlatmak için randevu talep ettik. Bu nedenlerden dolayı tapularımız 1 yıl gecikmeli çıktı” diye konuştu.
ALT YAPI TEMEL SORUN
Geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde toplam 603 adet afet konutunun ferdileşme tapularının çıkarıldığını söyleyen Sefa Değirmen, bir diğer sorunun da devletten alacakları para ve bu para ile bir kaç taşerona ödeme yapma zorunlulukları olduğunu vurguladı. Temel sorunun ciddi alt yapı eksikliği olduğunu, 2 yıldır inşaası biten binaların korunamadığına değinen Değirmen; “Teslimini yapmakla yükümlü olduğumuz binaları iki yıldır koruyamıyoruz. Afet konutlarının alt yapıları tapuları çıkarılmasına rağmen hala hazır değil. İlgili ve yetkili çevrelerden tapuları hak sahiplerine dağıtmadan önce alt yapı eksikliklerinin giderilmesini talep ediyoruz. Alt yapı ihalesi iki kısım olarak yapıldı. İller Bankası ihaleyi bir bütün olarak yapmadı. Birinci ihale AFAD İl Müdürlüğünce yapıldı. İkinci kısım ihalesi ise Afyonkarahisar Merkez İlçe KHGB’nce yapıldı. Birinci ihale sonucu 25 Kasım 2013 tarihinde geçici kabul yapılmış. İkinci ihale KHGB’nce yapılmasına rağmen geçici kabul yapılamadı, iş yarım bırakıldı. Hak sahipleri elektrik ve su aboneliklerini yaptıramıyorlar. Yerleşkeye bir türlü geçilemiyor. Birinci ihale ile ikinci ihale arasında yapılan geçici kabulde yaklaşık 80 ayrı içme suyu patlağı çıktı. Bu işin sorumluluğu, vebali AFAD İl Müdürlüğünde. Eğer gereği yapılmazsa müdürlüğe dava açarak kira talebinde bulunacağız” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme