“Deprem kapımızda. Hamaseti bırakıp gerçekçi olalım”
Belediye Meclisi Toplantısına kentsel dönüşüm projesi damgasını vurdu. Deprem gerçeğinin altını çizen ve yakında çıkarılacak tapu kayıtları ile kimlerin orada rant sahibi olmak için gayrimenkul edindiğini ortaya koyacaklarını söyleyen Zeybek, 'Mehmet Zeybek'in bir metrekare yeri varsa Mehmet Zeybek'in burnundan getirin. Allah muhafaza bir deprem vurursa yok hapazlamacılar v.s diyen arkadaşlar çıkıp devlet nerede diye dövünmeyecekler. [&hellip]
Belediye Meclisi Toplantısına kentsel dönüşüm projesi damgasını vurdu. Deprem gerçeğinin altını çizen ve yakında çıkarılacak tapu kayıtları ile kimlerin orada rant sahibi olmak için gayrimenkul edindiğini ortaya koyacaklarını söyleyen Zeybek, “Mehmet Zeybek’in bir metrekare yeri varsa Mehmet Zeybek’in burnundan getirin. Allah muhafaza bir deprem vurursa yok hapazlamacılar v.s diyen arkadaşlar çıkıp devlet nerede diye dövünmeyecekler. Hamasi nutuk atmak yerine meclis olarak gerçekleri konuşalım. Burada rant var diyen her kimse buyursun o rantı ona devredelim, bu işi çözsün” dedi
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı akabinde Millet İttifakının Belediye Meclis Üyelerince Kentsel Dönüşüm çalışmasına yönelik sıcak gündem masaya yatırıldı. Meclis Üyeleri düşünce ve önerilerini dile getirirken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ile Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner konu hakkında detaylı bilgi verdi.
ÖNER: SON TOPLANTIDA OLAY BİRAZCIK PROVEKE OLDU
Millet İttifakının CHP’li Belediye Meclis Üyesi H. Hüsnü Taşer, hassas bir konu olan kentsel dönüşümle ilgili bir komisyon kurulması gerektiğini belirterek konuyu gündeme getirdi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ilgili birimlerin Ocak ayı toplantısı ardından tapu kayıtlarını da çıkararak ciddi bir çalışma yapıldığını söyledi. Zeybek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerini buraya davet ettik. Önümüzdeki günlerde kendileri ilimize gelecekler.” dedi.
Konu hakkında Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner slayt eşliğinde bilgiler aktardı. 2013 yılında Mısri Cami bölgesi ile İmaret Cami çevresi için alınmış bir karar olduğunu belirten Öner, “Bu karar gereğince söz konusu alanlar kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra bizim seçim tarihlerimizin içerisinde bu alanlarla ilgili talepler vardı. Bizler seçim ofisimizde bakanlık takipli olarak seçim öncesi çalıştık. İş başına geldikten sonra işin hızlandırılıp projenin hayata geçirilmesi için bakanlıktan talepte bulunduk. Bakanlıkta çalışmalar son aşamaya geldi. En son toplantıda revize edilmeyen fiyatların açıklanmasıyla olay birazcık proveke oldu.” dedi.
“ÇOK FAZLA SORUNLU PARSEL VAR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile son yapılan çalışmalar ışığında arsa fiyatlarının günün rayicine uyarlanarak belli bir aşamaya geldiğini söyleyen Öner, “Fiyat açıklama yetkisi bizlere verilmedi. Bakanlık onayı çıktıktan sonra açıklamayı kendileri yapacaklar. Özellikle biz şunu belirtmek istiyoruz; bu alanla ilgili olarak daha önceki toplantılarda gerek H. Hüsnü Taşer gerekse Alaaddin Nakilcioğlu müteahhit aracılığıyla yapın bu alanda 18 uygulaması yapılmasını teklif ettiler. Sorunlu parseller listesi hazırladık. Kişi başı metrekare hesabında çok fazla sorunlu parsel var. Her adada yaklaşık yüzde 30 oranda sorunlu parselimiz var. Sorunlu parselle mülkiyeti bugüne kadar çözülemeyen ve çözülmesi mümkün görülmemesidir. Mesela bir parselde baba adı yok, soyadı yok. Dolayısıyla böyle bir alanda 18 uygulaması yaptığımızda oluşacak imar parsellerine her bir parsele o vatandaşlardan vermek zorundasınız. Sorun ya izaleyi şuyu ile çözülecek veya bu mülkiyetler hepsini toplayıp bir kişinin 5 veya 10 metrekare yeri kaldığında adam ayak diretecek. Bununla ilgili olarak bazı hissedarların vekâlet bedelini dahi karşılamayan ücretler karşımıza çıkacak. 0,10 santimetrekare, 0,05 milimetrekareye kadar düşen hissedarlarımız var.” diye konuştu.
“EN BÜYÜK FAYDA BÖLGENİN
TEK ELE ALINMASI”
Afyonkarahisar Belediye Meclis üyelerinin tamamı için Kentsel Dönüşüm Projesini sonuçlandırmanın büyük bir başarı olacağını söyleyen Öner, “Bunu bizim hakikaten başarabilmemiz için önce içimizde özümsememiz lazımdır.” sözleri akabinde Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Yoksa kendi haline terk mi edelim?” dedi. 7 bin 280 metrekarelik bir alan hesapladığını aktaran Murat Öner, “Örneğin 400 metrekarelik yerin 2 metrelik yola cephesi var. Sorunlu derecesi belirlenen parsellerin yanında sorunluluk derecesi henüz belirlenmemiş parsellerde mevcuttur. Mesela adı soyadı varda sağ mı ölü mü, üzerinde tedbir var mıdır, akıl zayıflığından vasi tayinine kadar sorunlar var. Burada devletin bize sunduğu en büyük fayda bu bölgenin tek ele alınması, Maliye Hazinesi olarak tescillenip, sıraladığım tüm problemlerin yok sayılması, bu problemlerin tamamını devletin üstlenmesi ve akabinde vatandaşımıza hak edişi kadar işyeri veya dairenin verilmesidir.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞ KARAMAN
MAHALLESİ ÖRNEĞİNİ VERİYOR”
Bu çalışmada hiçbir vatandaş mağduriyetine mahal verilmeyeceğini vurgulayan Öner şöyle konuştu: “Belediye Başkanımızın da özellikle savunduğu şu; Değer konusunda sorun varsa bunu bakanlık nezdinde görüşerek çözelim. Ama bu işin müteahhit eliyle çözülmesi mümkün gözükmüyor. Ayrıca burada alt yapı bedellerinin alınıp alınmayacağı, Cumhurbaşkanlığının indirim oranları gibi böylesi şeyleri bir müteahitin yapması mümkün değildir. Müteahhit konuya bırakın başabaş iş yapmayı kar etme mantığıyla işe girecektir. Bu bölgenin eksik alanlarıyla ilgili genelde vatandaşlar hemen karşısındaki Karaman Mahallesini örnek vererek hak ediş talep ediliyor. 1994’lü yıllarda burada imar çalışması başlatılmış 1996 yılı Şubat ayında tapuları imarlı olarak çıkmış. 400-450 metrekare gibi.” ifadelerini kullandı. Öner, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı gerektiren yerler nedeniyle Mısri Mahallesi çevresinin Karaman Mahallesine göre çözüme kavuşturulmasının daha zor bir alan olduğunu kaydetti.
“BİRLİKTE SAVUNULACAK
VEYA SAVUNULMAYACAK”
Bölgede yüz metrekarelik yeri olan hak sahibine devletin aynı ölçüde muhatap kabul ettiğini belirten Öner şöyle konuştu: “Karaman Mahallesi gibi olsun denilirse; Birincisi yüzde 45’i karşılayıp karşılamayacağını bilmiyoruz. Büyük ihtimalle karşılamayacak korunması gerekli tabiat varlıkları ve korunacak taşınmazlardan dolayı. İkincisi ise bu alanda mülkiyet Karaman Mahallesinden daha sıkıntılı bir haldedir. Karaman Mahallesinde hazine arazisi fazlaydı. Hazine arazisi fazla olunca müstakil parseller fazla çıktı. Hazineden bire bir muvafakat alımı daha kolay olduğundan mülkiyet sorunu hızlı çözülmesine rağmen Karaman Mahallesi ortalama 13-14 yılda çözümlenildi. Hususlardan bir tanesi budur. Bunları tüm meclis üyelerimiz bilmeli ki biz bakanlığa gittiğimizde sadece AK Partililer değil hepimiz ya savunacağız ya da eğer sizin söyledikleriniz doğru ise bizi ikna edin bizde savunmayalım demek istiyorum ben.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN
BAŞKA ÇÖZÜM DAYANAĞI YOK”
Kentsel dönüşümün en büyük yararının mülkiyet çözümü olduğuna dikkat çeken Öner sözlerini şöyle sürdürdü: “İçimizde hem hukukçular hem de mühendisler var. On metrekarenin altında yeri olan 330 kişi vardır. Kentsel dönüşümde en kötü ihtimalle bir metrekarelik yeri olan vatandaş bedelini alacak. Aslında burada bedeli ödenmeyecek hiçbir şey yoktur. 288 tane yüz metrekarenin altında alan var. Karaman Mahallesinde 60 metrekarelik yere bir daire verilmesiyle iş başladı. Sonradan tek malikler kalınca iş 30-35 metrekareye kadar düştü. Biz içerisinde durulan daireleri ve iş yerlerini önemsiyoruz. Öncelikle ve öncelikle buraların hak edişlerinin karşılanması bunun sağlanmasıdır. Başkanımızın bakanlıktan isteyeceği konulardan birisi budur. 727 kişi burada el birliği mülkiyetinde. Bize bir yöntem sunun kentsel dönüşüm yasası dışında çözebileceksek inanın bu işi öyle çözelim. İnanın bundan başka bizim dayanağımız yoktur. Hüsnü bey, Alaaddin ağbaey bu sorunu hep birlikte çözmek zorundayız. Sayın Genel Başkanınızın ifade ettiği üzere burada rantı kim yiyor? Bunu sabahlara kadar burada konuşalım. Mülkiyet hakkı kutsal haktır.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜLKİYET HAKKI SORUNUNU ÇÖZMEZ”
Millet İttifakı Meclis Üyesi Av. Murat Çelikbaş, anayasal bir mülkiyet hakkı olduğunu, kentsel dönüşüm projesindeki birinci amacın mülkiyet hakkında düzenleme yapmak olmadığını vurguladı. Çelikbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapacağı kentsel dönüşüm projesinde mülkiyet sorunu çözümünün olmayacağının altını çizdi. Çelikbaş, konu hakkında hemen herkesin ciddi manada bilgi eksikliği bulunduğunu, vatandaşların bilgilendirilmediğini bu konuda dernek kurulduğunu, bu bölgedeki insanların barınma haklarının sıkıntı duyulmadan sürmesi olduğunu sözlerine ekledi. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner vatandaş gibi duygusal düşündüklerini bilye çelik çomak oynanılan mekânlarda oturulabilmesi için fazla daire üretilmesi peşinde olduklarını söyledi.
“YARIN DEPREM VURURSA HAPAZLAMACILAR VS.
DİYENLER DÜŞÜNSÜN”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, birilerinin kentsel dönüşüm hakkında havanda su dövdüğünü kaydetti. Zeybek şöyle konuştu: “Birileri çıkıyor havanda su dövüyor. Yok efendim hapazlamacılar varmış, rantı götürecekler varmış. Ortada bir rant varsa bunu söyleyen arkadaşlara o rantı takdim edelim diyoruz. Hamasi nutuklar atmakla hiçbir yere varılmaz. Biz belediye olarak vatandaşların bire bir yanındayız. Vatandaş zarar görmesin, vatandaşlarımız ne hak ediyor ve neyi istiyorsa onların haklarını korumak için son dakikaya kadar mücadelesini vereceğiz. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceği gerçeğini ifade ediyor. Herkes biliyor ki birinci derece de deprem bölgesiyiz. İzmir’de şiddeti 5’in üzerinde deprem oldu. Bir deprem mühendisi yazlıktakileri merkeze dönmemeleri konusunda uyardıklarını açıkladı. İzmir’de neredeyse 6,5-7 şiddetinde deprem her an beklenebiliyor. Bizim Afyon’da deprem olmayacak diye bir kural yok. 26 Ocak 2021’de merkez üssü Sülün, Sarık, Büyükkalecik olmak üzere 1,9 ile 3,5 şiddetinde 5 ayrı deprem oldu. Yarın Allah muhafaza bir deprem vurursa yok hapazlamacılar vs. diyen arkadaşlar çıkıp devlet nerede diye dövünmeyecekler. O zaman vatandaşa kusura bakmayın sizi bu hale getiren biziz diyecekler. Bunu söyleyecek yürekleri yok zaten. Hamasi nutuk atmak yerine meclis olarak gerçekleri konuşalım. Biz sonuna kadar buradayız hemşehrilerimizin hakkını savunmakla mükellefiz.”
“BİR METREKARE YER VARSA ZEYBEK’İN BURNUNDAN GETİRİN”
1968-1973 yılları arasında Mısri Mahallesinde ikamet ettiğini belirten Zeybek şunları kaydetti: “Geçtiğimiz Cumartesi günü hanımımı yanıma alıp o yıllarda oturduğum evimi görmeye gittim. Allah sizi inandırsın 5-5,5 şiddetinde merkez üssü Afyon olan bir deprem olsa vallahi billahi birçok bina yerle bir olur tuz olur. Bunu da göz ardı etmeyelim. Olsa ne olmasa ne? Baktık olmuyor bizde bırakırız illa olacak diye bir kaide yok. 2013 yılında burası riskli bölge ilan edilmiş. Tapu kayıtlarını da çıkarttıracağız. Burada o tarihten bu tarihe kim orada rant sağlamak için gayrimenkul edindi o zaman çıkarıp ortaya koyacağız. Mehmet Zeybek’in bir metrekare yeri varsa Mehmet Zeybek’in burnundan getirin arkadaşlar. Kulaktan dolma da olsa bu rayiç değerler daha önce söylenildi. Belediye’de ki arsa rayiç bedellerini de çıkarttırdım. Söylenenin neredeyse iki katına çıkacak şekilde Bakan Bey’e özellikle götüreceğim. Hiç kimsenin mağdur olmaması için elimden gelen gayreti sarf edeceğim. Bakanlığa gittiğimde 4 kat olan yeri Demiryalayan Türbesi karşısında Kayadibi Mahallesine doğru Mecidiye’ye doğru giden yerde cadde genişliği 20 metre orayı 4-5’e çıkarabilir miyiz? Üç katlıları dört kata çıkarabilir miyiz? Burada bir artı birin sayısını biraz daha arttırabilir miyiz? İşin açıkçası bunları söyleyeceğim. Bunları yaptığımız zaman zaten sayıyı da tamamlarız diye düşünüyorum.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi
YASAL UYARI
Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.