Deprem her an kapımızı çalabilir

Afyonkarahisar’da birinci derece deprem bölgesinde Başmakçı, Evciler, Dazkırı, Dinar, Kızılören, Sandıklı’nın bir kısmı, Şuhut, Çay, Bolvadin’in bir kısmı, Sultandağı, Çobanlar’ın bir kısmınının bulunduğunu belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Hocalar, İhsaniye, Sinanpaşa, İscehisar, Bayat ve merkez ilçenin ikinci derece deprem kuşağında olduğunu kaydetti. Emirdağ ilçesinin 3. derece deprem kuşağında bulunduğunu bildiren Buldan, depremin her saniye [&hellip]

Deprem her an kapımızı çalabilir

Afyonkarahisar’da birinci derece deprem bölgesinde; Başmakçı, Evciler, Dazkırı, Dinar, Kızılören, Sandıklı’nın bir kısmı, Şuhut, Çay, Bolvadin’in bir kısmı, Sultandağı, Çobanlar’ın bir kısmınının bulunduğunu belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Hocalar, İhsaniye, Sinanpaşa, İscehisar, Bayat ve merkez ilçenin ikinci derece deprem kuşağında olduğunu kaydetti.

Emirdağ ilçesinin 3. derece deprem kuşağında bulunduğunu bildiren Buldan, depremin her saniye herkesin kapısını çalacağı gerçeğinin unutulmamasını afet toplanma yerlerinin muhtarlar tarafından mahalle sakinlerine bildirilmesi gerektiğni açıkladı.
Aktif fay hattı üzerinde ki 55 köyün yapı tarzlarının tespit edildiğini aktaran AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar bölgesinde resmi kayıtlara göre 1924 yılında 6,8 aletsel büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini belirtti. En sağlıklı verinin 1 Ekim 1995 yılında 6,1 büyüklüğünde ki Dinar depremi ile elde edildiğini aktaran Buldan, 250 yaralı 94 ölünün bu depremde ortaya çıktğını söyledi. Mehmet Buldan, 2000 yılında 5,8 şidddetinde meydana gelen Sultandağı ilçesinde ki depremin ardından 3 Şubat 2002 tarihinde aynı ilçede 39 kişinin can verdiği 6,4 şiddetinde bir depremin gerçekleşteğini ifade etti.
23 Kasım’da ki tatbikat ertelendi
İl Afet Acil Durum Müdürü (AFAD) Mehmet Buldan, olası bir depremde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın üç genel müdürlüğü birleştirerek Sivil Savunma, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüklerinin birleştirilip taşra teşkilatlarının kapatıldığını dile getiren Buldan, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’nün kurulduğunu söyledi. Bu müdürlüğün kurumların afet durumlarında ki koordinasyonlarını, iş birliğini sağlamakla görevli olduğunu aktaran Mehmet Buldan; “Kurumumuzun elinde ki aletler sivil savunma açısından araç, ekipmanla müdahaledir. Bununla beraber afetten sonra iyileştirme çalışmalarında görev yapmak üzere ön hasar tespit ve geçici iskanlara bakan bir şube müdürlüğü vardır. Bu müdürlüklerde görevlerini ifa edeceklerdir. Mesela yıkıntıları kaldırmakla görevli kurum İl Özel İdaresi’dir. Buna destek olup ikame olan kuruluşlar Belediyeler, DSİ ve Karayolları’dır. Ulaşım hizmetlerinde Karayolları ana koordinatör olarak görev yapar. Bu plan kapsamında konuşursak bunlar kendilerine tebliğ edilmiştir. Ne yapacaklarını biliyorlar. 23 Kasım 2011 tarihinde bunun ilimizde genel bir tatbikatını yapmayı düşünüyoruz. Bunun idari emrini yayınladık. Fakat Van depremi nedeniyle bu ileri bir tarihe ertelenecek. Burada mesela satın alma, kiralama, el koyma hizmetleri, dağıtım hizmetleri grubu vardır. Bu da afet ve acil durumlarda halkın ihtiyacı olan çadırların dağıtımından iaşesi ile ilgili çalışmaları yapar. Harcamaları gerekiyorsa gurup yapar. Bu guruba Defterdarlık başta olmak üzere bir Vali Yardımcısı başkanlığında müdürlüğümüz bünyesinde ki Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü vardır. Bu müdürlük, İl Özel İdaresi, Belediye, Milli Eğitim gibi kurumların saymanlıklarından oluşan bir hizmet grubudur.” dedi.
Birlik 11 ilde var
Olası bir afette haberleşme hizmetleri gurubunun 7269 sayılı kanun kapsamında özelleşse dahi Türk Telekom Müdürlüğü olduğunu kaydeden AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Telekom’un bu hizmeti vermekle yükümlü olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar’da bir afet durumunda haberleşmeyi sağlayacak GSM operatörünün vodafon olarak görevlendirildiğini anlatan Buldan, firmanın zaman zaman denemelerini yaptığını söyledi. Osmangazi Edaş’ın elektrik dağıtım görevini ifa edeceğinden söz eden AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan; “Kanalizasyon, içme suyu, AFJET, doğal gaz gibi hizmet gruplarıyla ilgili Afet Acil Yardım planımızda görevleri verilmiştir. Hangi ekipmanla hangi malzeme ile ne kadar sürede bu hizmetleri göreceklerine dair kendilerinden taahhüt alınmıştır. Ekiplerin listeleri hazır vaziyette bizim elimizde mevcuttur. Bununla beraber güvenlik hizmetlerinde; Emniyet Müdürlüğü görev alanında ki yerlere Emniyet Müdürlüğü, Jandarma bölgesinde ki trafik ve güvenlik hizmetlerini de Jandarma Komutanlığı yürütmekle mükelleftir. Arama Kurtarma konusunda görevli olan, bizim bünyemizde olup, emrimizde çalışan Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği’dir. Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği de 11 ilden kurulu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ilimizdedir. Bu bağlamda müdürlüğümüz arama kurtarma faaliyetlerini diğer müdürlükler veya özel kurum kuruluşların arama kurtarma faaliyetleriyle bu müdürlüğün koordinesi ile yürütülecek. Elimizde teknik donanıma sahip perso-nelden tutun ekipmana, köpeklere kadar bu hizmeti verecek personelimiz, araç ve gerecimiz vardır.” diye konuştu.
Kriz merkezi
24 saat çalışıyor
Herhangi bir afet durumunda Milli Eğitim bünyesinde eğitimin devamı, Müftülüklerin milli birlik ve beraberliği sağlamaları ile ilgili görevlerinin Afet Acil Yardım Planı içinde bulunduğunu aktaran AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün çocuklar ve kimsesiz kişilerin barınma ihtiyacı ve kayıt altına alınıp, korunmaları, rehabilitasyonunu yapmakla mükellef olduğunu dile getirdi. Bu planlama içerisinde Kızılay’ın iaşe sağlama ve çadır ihtiyacını karşılamakla görevli olduğnu belirten Buldan; “Kızılay Van depreminde de görüldüğü üzere çadır ihtiyacını karşıla-yacak bir kuruluştur. Bunun kurulum ve dağılımını bizim ekiplerimizin desteğiyle yine bu kurum yapacaktır. Van depreminde Valiliğimiz depremin olduğu gün genelge yayınlandı. Kuruluşumuz yeni olduğu için diğer kurum ve kuruluşlar bunun bilincinde değiller. Bu noktada yayınlanan genelge de 5902 sayılı yasamız kapsamında afet ve acil durum hizmetleri yürütmek ve afet acil duruma yönelik il düzeyinde kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlama görevi Valilik İl Afet Acil Durum Müdürlüğüne verilmiştir. İlimiz ve diğer illerde meydana gelen afet ve acil durumlara ilişkin hizmetlerde görevlendirilecek personel, araç, ekipman ve diğer yardım malzemeleri tespiti, sevk edilmesiyle ilgili koordinasyon İl Afet Acil Durum Yönetim Merkezi işbirliğiyle yapılacaktır. Burası bizim kriz merkezimizdir ve 24 saat çalışan bir bi-rimimizdir.” şeklinde konuştu.
Bir saat içinde
42 personel yola çıktı
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Van depremi ile ilgili olarak depremin meydana geldiği23 Ekim Pazar günü bir saat içerisinde ekiplerin toparlanarak personel intikal planına uygun şekilde 42 personel, 7 aracın deprem bölgesine gittiğini aktardı. Afyonkarahisar’da ki koordinasyon görevinin kendi bünyelerinde olması nedeniyle kurumları arayarak, gönderecekleri malzemeler, yardım kampanyası başlatılıp başlatılmadığı, ekipman gönderip gönderilmediğini araştırdıklarını aktaran Buldan şunları söyledi: “Van ilinde meydana gelen deprem sonrası ilimizden yapılan her türlü destek ve yardım bilgilerinin Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığına doğru ve sağlıklı iletimi için internet adresimizde ki formun ivedi doldurulup 25 Ekim 2011 tarihi mesai sonuna kadar elektronik ortamda ve faksla bildirilmesini istedik. Bundan sonra genel hayatı etkileyen herhangi bir afet ve acil duruma ilişkin yapılan yardım ve destekleri İl Afet Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonu ve işbirliğiyle yapılması hususunda valililk makamının oluruyla ili-mizde ki tüm ilgili yerlere yayınladık. Bu bağlamda da kurumlar, kuruluşlar yaptıkları, Van’a intikal ettirdikleri personel, ekipman, araçla ilgili bilgilerini verdiler. Bizde bunu Sayın Valimizin ve Başbakanlık makamının bilgisine sunduk.”
Toplanma yeri sorumluluğu
muhtarlarda
Olası bir depremde halkın neler yapması gerektiğini hatırlatan AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, normal zamanlarda afet olmadığında en büyük görev ve önceliğin afetlere karşı eğitim olduğunun altını çizdi. Bir deprem bir sel olduğunda olası bir afet durumunda neler yapılması gerektiğini verdikleri eğitimlerle anlattıklarını belirten Buldan şöyle konuştu: “Van depremini televizyonlarda izlediğimde enkaz altından çıkarılanların genelde söylediği söz ‘Ben masanın kenarındaydım, altına girmiştim. Orada bir hayat boşluğu oluştu ve ben orada rahat bir şekilde nefes alarak çıkarıldım.’ diyorlar. Bizimde eğitimlerde daha önce çokça vurguladığımız noktada beni sevindiren kendimizi teyit etmiş olmamızdır. Afetin, depremin bir kuralı yok. Kitabi bir durumu yok tecrübe ile kazanılan bir durum. İlimizde her yıl il dışından gelenler il içinde olsun, okullar olsun, halkımız olsun eğitiyor gönüllüler oluşturuyoruz. Vatandaşlarımızın olası afetlerde toplanma merkezlerini mahalle muhtarlarının bilhassa yapmaları gerekiyor. Toplanma merkezinin oluşturulup bu konuda bilgi verilmesi mahalle muhtarlarının sorumluluğundadır. Sivil savunma uzmanlarına ve mahalle muhtarlarına yönelik bizim bir eğitim projemiz vardır. Biz bunu genellikle 2007 yılında benim eğitim sorumluluğumda mahalle muhtarlarına aktarmıştım. Sorumluluk bilhassa mahalle muhtarlarında ve ekabir dediğimiz kişilerdedir. Biz muhtara deriz ki mahallesinde ki en uygun güvenli alanı tesipt edip 80 mahallemizin nerede toplanacağı kayıt altındadır. Koordinatları alınmış harita üzerinde yerleri bellidir. Bize gelerek toplanma alanımız burası diyerek mahallede ki vatandaşa da muhtar gerekli bilgiyi verecektir.”
Afet toplanma yeri bilinmeli
Deprem ve afet durumlarında vatandaşların telefonlarını çok fazla kullanmamaları gerekitğini kaydeden AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, böylesi durumlarda iletişimin kitlenmesi ve kesilmesi gibi sorunların ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Yukarı katlarda bilhassa merdivenlere koşulmamasını isteyen Buldan; “Merdivenler kolon desteği az sağlam olmayan yerlerdir. En fazla ölümlerin rast geldiği yerler oralardır. Asansörü bir deprem ve afet anında kullanmak kişinin intihar etmesi anlamına gelir. Buralardan uzak durmamız gerekir. Evimizde ki kanepeler en güvenli yerlerdir. İki kanapeyi yan yana getirdiğimizde büyük bir salondaysak dar alanlara kaçmadan o salonda ki kanapelerin kenarına ana karnı pozisyonu şeklinde yatılması gerekir. Camlardan uzak durulması gerekir. O anki durumlarda şoka girmek, korkmak, tedirgin olmak tabidir. Ama o durumda soğukkanlı olmak önemli. Ne yapılması gerektiği ancak eğitim sayesinde bilinir. Bilinç altına yerleştirilen bilgi ve beceriler refleks haline getirilmelidir. Dışarı çıktığı zaman herkes kafasına göre bir yere gitmemeli. Bilhassa kişilerin çocuğu okulda, eşi işinde olanların buluşma noktalarının mahalle de tayin edilmesi gerekiyor. Böylece kişilerin arama sıkıntısı ortadan kalkmış oluyor. Her mahallenin olası bir afette toplanma alanı var. Bunlar güncelleniyor. Muhtarlar bunları mahalle sakinlerine duyurmakla görevlidir. Biz önümüzde ki günlerde ilimizde yaptığımız gibi kasaba ve köylerin geçici iskan sahalarının nereye kurulacağının, çadırların nereye kurulacağına dair krokileri çıkarmış durumdayız. Zemininden tutun, içme suyuna, elektiriğe yakınlıklarını çıkardık. Köy ve kasabalarda muhtalar, Belediye Başkanları ilgili alanlarının nereleri olduğunu gelip bizden alabilirler. Elimizde kayıtlarımızda var.
AFYON MAHALLELERİ AFET GEÇİCİ İSKAN (ÇADIR) SAHALARI
NOKTA MAHALLE MEVKİ
1 HOCA AHMET YESEVİ TELSİZ RADAR İSTASYONU
2 HOCA AHMET YESEVİ 75.YIL İ.OKULU
3 KARŞIYAKA ÇADIRKENT
4 MEVLANA TÜRBE CAMİ
5 MEVLANA İL KONTROL LAB. MD.LÜĞÜ
6 ALİ ÇETİNKAYA STADYUM
7 MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK AKÜ KARAHİSAR KAMPUSU
8 BADEMLİ PARK ALANI
9 BADEMLİ ÖZLEM ÖZYURT İ. OK.
10 BATTAL GAZİ OKUL ALANI
11 BATTAL GAZİ OKUL ALANI
12 ÇAVUŞBAŞ MEHMET AKİF ERSOY İ.OK.
13 CAMİKEBİR NAMIK KEMAL İ.OK.
14 BEYAZIT BEYAZIT İ.OK.
15 DUMLUPINAR İMAM HATİP LİSESİ
16 DUMLUPINAR ŞEMSETTİN KARAHİSAR İ.OK.
17 CUMHURİYET CUMHURİYET VE TİCARET LİSESİ
18 ÇAVUŞOĞLU 1 NOLU SAĞLIK OCAĞI
19 DERVİŞPAŞA DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ
20 DERVİŞPAŞA HOCA AHMET YESEVİ İ.OK.
21 DUMLUPINAR AFYON LİSESİ
22 KARAMAN ATATÜRK LİSESİ
23 DUMLUPINAR ATATÜRK İ.OK.
24 DUMLUPINAR VEREM DİSPANSERİ
25 ESENTEPE HACI HAYRİYE ÖZSOY İ.OK.
26 ESENTEPE FATİH LİSESİ
27 MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK YAVUZ SELİM İ.OK.
28 SAHİPATA SPOR TESİSLERİ VE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ PARKI
29 EŞREFPAŞA HÜSEYİN TİRYAKİ PARKI
30 FATİH HAKAN EVLERİ PARKI
31 FATİH YEŞİL ALAN
32 GAZİ FATİH İ.OK.
33 GAZİ YEŞİL ALAN
34 GÜVENEVLER OTOGAR
35 GÜVENEVLER ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİ
36 GÜVENEVLER KOCATEPE ANADOLU LİSESİ
37 HACI NASUH ENDÜSTRİ MES.LİSESİ
38 HACI AFTAL YENİ CAMİ
39 HACI MAHMUT ANIT PARK
40 HASAN KARAAĞAÇ KÖY HİZMETLERİ MAKİNA İKMAL ŞUBESİ
41 HATTAT KARAHİSAR TİCARET BORSASI İ.OK.
42 HATTAT KARAHİSAR YEŞİL ALAN
43 İSTİKLAL DSİ
44 MEVLANA CUMHURİYET İ.OK.
45 ZAFER HIDIRL1K
46 ZAFER HIDIRLIK YEŞİL ALAN
47 DUMLUPINAR KADINANA İ.OK.
48 HACI CAFER KASIMPAŞA İ.OK.
49 KOCATEPE KAZIM ÖZER İ.OK.
50 MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK NURİ DEMİRAYAK PARKI
51 MARULCU GEDİK AHMET PAŞA İ.OK.
52 MECİDİYE SAHİPATA İ.OK.
53 NAZMİ SAATÇİ HACI AHMET ÖZSOY İ.OK.
54 NAZMİ SAATÇİ YEŞİL ALAN
55 OLUCAK HÜRRİYET İ.OK.
56 ORHANGAZİ ALİ ÇETİNKAYA İ.OK.
57 YEŞİLYURT MİLLİ PİYANGO ANADOLU LİSESİ
58 YEŞİLYURT KÜLTÜR PARK
59 ÖRNEKEVLER KOCATEPE PARKI
60 ÖRNEKEVLER KOCATEPE İ.OK.
61 ÖRNEKEVLER YEŞİL ALAN
62 SAHİPATA SPOR TESİSİ
63 SAHİPATA SALİM PANCAR İ.OK.
64 HOCA AHMET YESEVİ HAYVAN PAZARI
65 SELÇUKLU FEN LİSESİ
66 SELÇUKLU ASIM KOCABIYIK ANAOKULU
67 SÜMER HÜSEYİN SÜMER İ.OK.
68 SÜMER DEVRANE
69 SÜMER YEŞİL ALAN
70 TAŞPINAR YEŞİL ALAN
71 YARENLER PAZAR YERİ
72 YARENLER PAZAR YERİ
73 YENİCE FUAR ALANI
74 YENİCE SANİYE SAYIOĞLU İ.OK.
75 YENİCE MÜSELLES OKUL ALANI
76 YUNUS EMRE YEŞİL ALAN
77 ZAFER SAMİ ÖZNUR PARKI
78 ZAFER ZÜBEYDE HANIM KIZ MES.LİSESİ
79 YUNUS EMRE ULUKÜLLÜK PARKI
80 DOĞANCI TAŞPINAR PARKI

Bakmadan Geçme