Deprem her an kapımızda, tedbirli olalım

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10/G Gazetecilik Alanı öğrencileri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nü ziyaret etti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Uğur Çetinkaya'nın rehberliğinde AFAD Yerleşkesi'ni gezen öğrenciler, Müdürlük'teki araçların nasıl ve hangi zamanlarda kullanıldığını öğrendi. Öğrenciler, arama kurtarma köpeği Hera'nın da gösterisini izleme fırsatı buldu.DEPREME KARŞIHAZIRLIKLI OLUNMALIİl Afet [&hellip]

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10/G Gazetecilik Alanı öğrencileri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü ziyaret etti. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Uğur Çetinkaya’nın rehberliğinde AFAD Yerleşkesi’ni gezen öğrenciler, Müdürlük’teki araçların nasıl ve hangi zamanlarda kullanıldığını öğrendi. Öğrenciler, arama kurtarma köpeği Hera’nın da gösterisini izleme fırsatı buldu.
DEPREME KARŞI
HAZIRLIKLI OLUNMALI
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda öğrencilere doğal afetler ve deprem hakkında sunum yapan Eğitim Uzmanı Uğur Çetinkaya, “Afyonkarahisar’ın yarısı birinci, yarısı ikinci derece deprem bölgesi. Biz bu nedenle Afyonkarahisar’ın hepsini deprem kuşağında olarak yorumluyoruz. Geçmiş yıllarda Afyonkarahisar’da çok sayıda deprem olmuş. Ayrıca fay hattının da bu bölgeden geçtiği saptandı. Deprem, yaşamaya hazır olmamız gereken bir afet durumu” ifadelerini kullandı.
BİNALAR, EŞYALAR
VE BİREYLER
Depremin, yaşanması muhtemel afetler arasında birinci sırada yer aldığını kaydeden Çetinkaya, depreme karşı esas olarak 3 tedbir alınabileceğini kaydetti. Çetinkaya, “Binalar sağlam zeminde yapılmalı, sağlam zemin bulunamıyorsa zeminin taşıyabileceği sağlamlıkta binalar inşa edilmeli. Evde, deprem sırasında yıkılabilecek ya da düşebilecek eşyalar duvarlara iyi bir şekilde sabitlenmeli ya da yerleri değiştirilmeli. Bir de birey, deprem anında kendisini nasıl koruyacağını bilmeli” dedi.
MUTFAK DEPREMDE
GÜVENLİ DEĞİL
“Deprem sırasında kaçılır mı, saklanılır mı” diye sorun Çetinkaya, “Apartmana yeni girdiyseniz ve çıkış kapısına yakınsanız, binadan çıkmalısınız. Ama diyelim ki evin içinde depreme yakalandınız, o zaman rahat yatabildiğiniz ya da oturabildiğiniz eşyaların yanına, eşyalardan küçük olacak şekilde, başınızı koruyarak oturmalısınız. Bir elinizle başınızı korurken, bir elinizle yanına saklandığınız eşyanın ayağını tutmalısınız. Mutfak, güvenli bir saklanma yeri değildir. Mutfakta hem çok sayıda küçük eşya bulunur, deprem sırasında bu eşyaların savrulma riski vardır; hem de mutfaktaki fayanslar deprem sırasında kırılabilir ve kesik cam etkisi bırakabilir. Güvenli saklanma yeri, bir cephesi dışarıya bakan salon, oturma odası, yatak odası, çocuk odasıdır” diye konuştu.
SIRALARIN KORİDOR
KISIMLARINI KULLANIN
Öğrenciler okuldayken depremin olması hâlinde neler yapılacağını da anlatan Çetinkaya, “Okulda depremi yaşarsak, duvarlara ya da pencerelere yakın sıraların yanında saklanmamalıyız. Kendimizi, sıraların koridor kısmındaki bölümlerinin yanında depremin etkisinden korumalıyız” dedi. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme