- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Deprem Bölgesi Olmayan İller?
Deprem Bölgesi Olmayan İller?
Deprem bölgesi olmayan iller? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, deprem bölgesi olmayan iller nereler? İşte tüm bu soruların yanıtı haberimizde.
Geçtiğimiz Şubat ayında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan büyük depremler ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sıklıkla sonrası deprem riski olmayan iller ve deprem riski az olan iller çok sık araştırılıyor. Peki, bu iller hangileri?
Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı bulunuyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasına göre; birinci derece deprem bölgesi olan iller şu şekildedir:
Bilecik, Yalova, Kırşehir, Hakkari, İzmir, Bartın, Balıkesir, Çankırı, Muş, Isparta, Aydın, Manisa, Tunceli, Muğla, Osmaniye, Denizli, Uşak, Amasya, Bursa, Sakarya, Karabük, Bolu, Hatay, Çanakkale, Siirt, Düzce, Bingöl, Kocaeli, Tokat, Kırıkkale, Erzincan.
Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasına göre; ikinci derece deprem bölgesi olan iller şu şekildedir:
İstanbul (1 ve 2. Bölge), Afyon, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Antalya, Ardahan, Kahramanmaraş, Eskişehir, Şırnak, Bitlis, Çorum, Kütahya, Tekirdağ, Çankırı, Batman, Zonguldak, Van, Malatya, Tekirdağ, Kars, Samsun, Adana, Iğdır, Ağrı Elazığ, Uşak.
Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasına göre; üçüncü derece deprem bölgesi olan iller şu şekildedir:
Konya, Tekirdağ, Kastamonu, Samsun, Gaziantep, Eskişehir, Antalya, Kilis, Şanlıurfa, Edirne, Gümüşhane, Bayburt, Yozgat, Mersin, Sinop, İstanbul, Kayseri, Adana, Ordu, Mardin, Artvin, Kahramanmaraş, Nevşehir, Sivas, Ankara, Giresun, Çorum.
İşte sorumuzun yanıtına gelelim. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise şu şekildedir:
Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.