• Haberler
  • Genel
  • Deprem bilinci eşittir tedbir alıp rahat yaşamak

Deprem bilinci eşittir tedbir alıp rahat yaşamak

Vali İrfan Balkanlıoğlu, afet bilincini hiç afet, deprem olmayacakmış gibi rahat yaşayıp ancak yarın deprem olacakmış gibi tedbir almak olarak özetledi AFAD toplantı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında Acil Durum Yönetim Merkezi Yönergesi kapsamında hazırlanan plan ve yönerge hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.MEDYUMLAR BİLE DEPREM TAHMİNİ YAPIYORToplantının açılış konuşmasını AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan yaptı. Buldan [&hellip]

Deprem bilinci eşittir tedbir alıp rahat yaşamak

Vali İrfan Balkanlıoğlu, afet bilincini hiç afet, deprem olmayacakmış gibi rahat yaşayıp ancak yarın deprem olacakmış gibi tedbir almak olarak özetledi

AFAD toplantı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında Acil Durum Yönetim Merkezi Yönergesi kapsamında hazırlanan plan ve yönerge hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
MEDYUMLAR BİLE DEPREM TAHMİNİ YAPIYOR
Toplantının açılış konuşmasını AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan yaptı. Buldan Acil Durum Yönetim Merkezi Yönergesi kapsamında hazırlanan plan ve yönergesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Buldan’ın sunumunun ardından İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, AFAD İl Müdürlüğü’nde şehrin tüm mahallelerinin, sokaklarının, evlerin kimlere ait olduğuna dair veri olup olmadığını sordu. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Kent Bilgi Sisteminde ihtiyaç duyulan bilgilere yer verildiğini ifade etti. Toplantının son konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu gerçekleştirdi. Konunun sıkıcı hale geldiğini, AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan’ın anlatımının konuyu sıkıcı hale getirdiğini ifade eden Balkanlıoğlu; “Aslında esas konu şu. Maalesef Türkiye içinde bulunduğu coğrafi konum itibariyle afetlere maruz bir coğrafi konumda yerleşmiştir. Birçok fay hatlarımız var. Doğu Anadolu fay hattı, Kuzey Doğu Anadolu fay hattı, Batı Anadolu fay hattı gibi birçok fay hatları var. Bunlar yer yer kesişiyor. Maalesef bugünkü teknoloji ile de afetin ne zaman olacağını kestirmek mümkün değil. Konu üzerinde uzman olan olmayan herkes birşeyler söylüyor. Hatta medyumlara kadar tahminlerde bulunanlar var. Yakında İstanbul’u büyük bir deprem bekliyor. Türkiye’de çok korkunç depremler olacak gibi korkutucu yorumlar yapılıyor. Kimiside hiçbir şey olmayacağını belirtiyor.” dedi.
GÖREVLİLER İŞİN BİLİNCİNDE DEĞİL
Vali İrfan Balkanlıoğlu, hiç afet, deprem olmayacakmış gibi rahat yaşayıp ancak yarın deprem olacakmış gibi tedbir almanın işin özünü oluşturduğunu söyledi. Toplantıda konuların evrak üzerinde görevlilerin kimler olduğunun aktarıldığı şekilde yansıtıldığını kaydeden Balkanlıoğlu; “Görevliler belli ama birçok müdürümüz kendisinin burada bir görevi olduğunu, isminin burada geçtiğini ve bir afet olduğunda da kendiliğinden hiç davet edilmeden derhal gelip duruma vaziyet edeceğinin bilincinde değil. Bunların bir defa yazıya dökülüp kendilerine sefer görev emri gibi tebliğ edilmesi lazım. Kent Bilgi Sistemi ile her evde kaç kişi yaşıyor, özürlü, yaşlı var mı gibi bunların kayıt altına alınmaları lazım. Birçok acılar yaşadık. Bunlar zamanla unutuluyor çokda ders almamışız. Türk ekonomisini büyük sıkıntıya sokan binlerce insanımızın ölümüyle hepimizi üzüntüye boğan Gölcük depremi çok uzak değil. Ondan önce 1992 yılında Erzincan’da bir deprem oldu. Yaklaşık 500 insanımız rahmetli olmuştu. Başta kamu yapıları olmak üzere bir çok konutlar yıkılmıştı. Peşinden Kocaeli, Sakarya depremi yaşandı. İstanbul’da bile bu depremin etkileri görüldü. O dönem Bağcılar kaymakamı idim yüzün üzerince ilçemde ölü vardı.” diye konuştu.
DEPREM KAÇINILMAZ GERÇEK
Kocaeli-İzmit depreminin büyük bir deprem olduğunu, bir daha yaşanmamasını dileyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, dönemin Başbakan’ın deprem üzerinden saatler geçmesine rağmen deprem bölgesinden haber alamadığı açıklamasını hatırlattı. Kendisinin o dönemde Balıkesir’in Sındırgı kaymakamı olduğunu söyleyen Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Ayrıca Bigadiç ilçesinede vekalet ediyordum. Yola çıkanlar depremzede yakınlarına ulaşmak için benden görevli kağıdı düzenlememi istediler. Bunun olamayacağını, nedenlerini anlattım. Ama sonrasında pişman oldum. Çünkü depremden kurtulan bir vatandaş 3 gün boyunca bağırıp sesini kimseye duyuramadığını, Erzurum’dan gelen yakınlarının kendisini kurtardığını söylemişti. Depremin olup olmayacağı bilinemiyor. Ama ölüm gibi kaçınılmaz bir gerçek. Zamanı gelince yokluyor. Bir zamanlar Dinar’da çok sallantılar olunca halk sokaklara dökülmüş, korku içindeler. Dönemin Valisi Yahya Gür, benim Balıkesir’de de valimdi. Çok değerli bir devlet adamıydı. Vatandaşın halini perişan görünce Sayın Valimiz, ‘Tehlike geçti herkes evine girsin.’ deyince ilçe hudutlarını terk etmeden 97 kişi deprem şehidi olmuşlar. Valimizde merkeze alınmıştı. Buda bir çözüm değil keşke hiç kimsenin burnu kanamasaydı.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme