- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- DenizBank Sahibi Kim? Denizbank Kimin?
DenizBank Sahibi Kim? Denizbank Kimin?
Türkiye’de faaliyet gösteren büyük bankalardan birisi olan Denizbank, bünyesinde birçok personel de istihdam ediyor. İnternet kullanıcıları tarafından DenizBank kimin? DenizBank sahibi kim? sorularının cevapları araştırılıyor.
Ülkemizde faaliyet gösteren büyük bankaların arasında yer alan DenizBank’ın sahibi kim? Denizbank kimin? gibi soruların cevapları merak ediliyor. Bizde sizin için derledik?
DENİZBANK KİMİN?
Türkiye Denizciler Bankası adı ile 1938 yılında Türk denizcilik sektörüne kaynak sağlamak için kurulan devlet bankasıyken, 1992 yılında hükümetin devlete ait bazı bankaları konsolide (birleştirme, sağlamlaştırma, takviye etme) etmeye karar vermesi ile tüzel kişiliği sona ererek Emlak Bankası ile birleşti. 1997 yılında DenizBank adına bankacılık lisansı yeniden çıkarılarak üç şubesiyle satışa sunuldu. Zorlu Holding, 70 Milyon Dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi’nden lisansı satın almasıyla birlikte aynı yılın Eylül ayı içerisinde işlemler başladı. Yeni şubeler açılırken, başka bankaların şubelerinin de satın alınmasıyla birlikte büyüme hızlı bir şekilde gerçekleşti. 2002 yılında Tarişbank da bünyeye katıldı. DenizBank, Avusturya, Rusya ve KKTC’de bankalar kurarak veya satın alarak uluslararası piyasaya açıldı. 2012 yılında Rus Sberbank’a satılan DenizBank, 2018 yılında ise Emirates NBD’ye satıldı. Türkiye’nin en büyük özel bankalarından birisi olmayı başaran DenizBank, 2023 yılı itibarıyla 707 şubesi ve 12 bin 529 çalışanı bulunmakta. 22 Mayıs 2018’de 3.2 milyar dolara Emirates NBD tarafından satın alındı.
Denizbank Finansal Hizmetler Grubu’nun Kısaca Tarihçesi Şu Şekilde:
1997
Zorlu Holding, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ihalede Denizcilik Bankası’nın lisans hakkını satın alarak aynı yıl içerisinde ismini DenizBank olarak tescil ettirdi. Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Nazif Zorlu, alım sonrasında o dönemde Garanti Bank Moskova’nın Kurucu Genel Müdürü olan Sayın Hakan Ateş’i yeni bankanın başına geçerek yapılandırması ve Kurucu Genel Müdür olması için davet etti. DenizBank İstanbul’da Swissotel’in bir odasında faaliyetlerine başladı. İlk 13 şube açıldı. İstanbul’da hizmete giren 8 şubenin yanı sıra Trabzon, Ankara, Bursa, Denizli ve İzmir’deki şubelerle Anadolu’da da müşteri ile buluşuldu.
1998
DenizYatırım, DenizLeasing ve DenizFaktoring faaliyete geçti.
2001
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Anadolu Kredi Kartları (AKK) satın alındı.
Deniz Yatırım Ortaklığı faaliyete geçti.
2002
DenizBank’ın, Tarişbank satın alımı ile hiçbir özel bankanın girmediği tarım sektöründeki yolculuğu başladı.
DenizBank AG, Avusturya’da hizmete girdi.
Bankanın teknoloji üssü Intertech, faaliyetlerine DenizBank çatısı altında devam etmeye başladı.
2003
DenizBank Moscow kuruldu ve DenizBank Almanya Temsilciliği Frankfurt şubesi faaliyete geçti.
Çeşitli finansal hizmetleri aynı çatı altında sunan bir finansal süper market oluşturmak amacıyla DenizBank Finansal Hizmetler Grubu kuruldu.
2004
DenizBank, 5 katı gibi rekor bir taleple halka arz edildi. Yılın en başarılı halka arzı sonrasında bankanın hisse senetleri İMKB’de işlem görmeye başladı.
Banka bu dönemde kültür sanat alanındaki pek çok eseri uzun yıllardır sanatseverle buluşturan DenizKültür’ü bünyesinde kurdu.
Tarım bankacılığı alanında bir ilk olarak DenizBank tarafından geliştirilen, çiftçinin en büyük destekçisi “Üretici Kart” hizmeti verilmeye başlandı.
2005
Banka, Microsoft’un henüz üzerinde çalışmaya devam ettiği bir dijital bankacılık işletim sistemini, DenizBank’ın kullanmasına izin vermesini sağlayarak teknoloji alanındaki ilk büyük adımı attı.
Banka, İstanbul Menkul Değerler tarafından ikincisi gerçekleştirilen Kurumsal Yönetim Değerlendirme Raporu’nda en yüksek Kurumsal Yönetim puanını alarak ilk sırada yer aldı.
2006
DenizBank’ın, Fransa-Belçika ortaklı Avrupa’nın bankacılık devi Dexia’ya 4.7 gibi rekor bir çarpanla hisse devri gerçekleşti bankanın ve ana hissedarı Dexia oldu.
2008
DenizBank’ın eğitim yuvası Deniz Akademi hizmete girdi.
2011
DenizBank, DenizEmeklilik’teki yüzde 99.86 oranındaki hissesini ABD kökenli sigorta devi MetLife’a 161.9 Milyon Euro bedelle satmak üzere anlaştı. İki kurum arasında yapılan hayat sigortası ve bireysel emeklilik acentelik sözleşmesiyle DenizBank şubelerinin 15 yıl boyunca sadece MetLife’ın bireysel emeklilik ve hayat sigortası ürünlerini satması kararı alındı.
Finans sektöründe pek rastlanmayan bir yapı olarak kurulan iç iletişim kanalı DenizTV, bankanın eğitim ve iç iletişimdeki etkinliğini artıran televizyonu oldu.
2012
Sayın Hakan Ateş’in genel müdürlük görevi devam ederken Banka 3’üncü kez el değiştirdi ve Rusya’nın en büyük bankası Sberbank 3,5 Milyar ABD Doları bedelle, DenizBank’ın hissedarı oldu.
DenizBank aynı yıl henüz 15 yaşında genç bir kurum olarak Millward Brown’un listesine göre Türkiye’nin en değerli 11. markası seçildi.
2013
DenizBank, Citi Türkiye’nin Bireysel Bankacılık Bölümü’nü devraldı.
2014
DenizBank, finansal hizmet sektörünün bankacılık yönetimi alanında dünya çapında en saygın kurumlarından ABD merkezli Bank Administration Institute (BAI) ve ABD Bankalar Birliği (ABA) tarafından, inovasyon alanında verilen 2014 yılı BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri’nde “Dünyanın En İnovatif Bankası” seçildi.
DenizBank, ABD’nin Rus şirketleri ve iştiraklerine yönelik kısıtlama listesinden, ülke nezdindeki temasları sonucunda çıkarıldı.
2015
Dünyanın 130 ülkesinden 3000’i aşkın banka ve finans kurumunun üye olduğu, uluslararası finans çevreleri tarafından en saygın ödül platformlarından biri olarak gösterilen European Financial Management Association (EFMA) ve yönetim danışmanlığı şirketi Accenture tarafından verilen 2015 Yılı İnovasyon Ödülleri’nde, en prestijli kategori olan “Küresel Çapta İnovasyona Önderlik Eden Kurum” (Global Innovator) Ödül’üne DenizBank layık görüldü.
2016
DenizBank, BAI tarafından bir kez daha ‘İnovasyonda Dünyanın 1 Numarası’ seçildi. Banka böylece aldığı ödüller ile son üç yılda dijital alanda üst üste zirvede yer aldı.
2017
DenizBank, Accenture Dijitalleşme Endeksi’ne göre; Dijital Strateji, Dijital Operasyon Yetkinlik ve Dijital Hizmetler kriterlerinden oluşan Dijital Endeks Toplam Skoru’nda Türkiye’deki 23 öncü arasında yer alıp ayrıca yüzde 98’lik oran ile yüzde 81’lik bankacılık sektörü ortalamasının üstüne çıkarak Dijital Hizmetler alanında Türkiye birincisi oldu.
2018
Büyük verinin müşteri ihtiyaçlarına hızla çözüm üretmede taşıdığı öneme atfen, gerek oluşturulan ekibin büyüklüğü, gerekse program içeriği ile sektörde bir ilk niteliği taşıyan Veri Bilimi Programı’nı hayata geçirildi.
2019
DenizBank, 4. Kez el değiştirerek zorlu piyasa koşullarına rağmen 1 çarpana yakın bedel ile 15,48 milyar TL’ye Emirates NBD’ye devredildi.
2020
DenizBank, inovasyon çalışmalarını tek çatı altında toplamak üzere, geleceğin teknolojilerini ve çevik iş modellerini üretmeye odaklandığı Deniz Akvaryum’u hayata geçirdi.
2021
Avrupa ve MENA bölgelerinde global büyüme potansiyeli olan yenilikçi teknoloji girişimlerinin yatırım ve büyüme platformu olma vizyonuyla Deniz Ventures Girişim Sermayesi Fonu’nun ardından; Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak üzere; Deniz Akvaryum, Deniz Ventures ve fastPay’in birbiriyle etkileşimde olduğu yeni fintech şirketi NEOHUB kuruldu.