- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Deniz Koyunu Neyle Beslenir?
Deniz Koyunu Neyle Beslenir?
Okyanusların ve denizlerin ilgi çekici canlılarından deniz koyunu neyle beslenir? İşte yanıtlar.
Tuzlu okyanus tırtılı olarak da adlandırılan deniz koyunu, farklı görünümü ile ilgi çeken bir su canlısı. Nispeten yeni bir keşif, zira 90’lı yıllardan önce bilinmiyordu, ilk olarak Japonya’daki küçük bir adanın kıyılarında keşfedildi. Hala görülebildiği pek az bölge var ve ilginç görünümü, yaşamı ve beslenme şekli ile dikkat çekmeye devam ediyor? Peki okyanusların ve denizlerin ilgi çekici canlılarından deniz koyunu neyle beslenir? İşte yanıtlar.
DENİZ KOYUNU NEYLE BESLENİR?
Denizlerin ve okyanusların farklı görünüşe sahip binlerce canlıya ev sahipliği yaptığı bilinir. Derinlerde daha da farklı bir dünyadır denizler ve okyanuslar. Ancak yukarılarda, sığ sularda da görenleri şaşırtan sayısız canlı ile karşılaşılır. Bunlardan biri de, her ne kadar çok az yerde görülebilse de, deniz koyunları.
Deniz koyunları yaprak sümüklüböcek ya da yaprak koyun olarak da bilinir. Görünümü ve şekliyle yaprağı andıran bu canlı, koyun kulağını andıran detayları da isminin belirlenmesinde etki eden faktörleri meydana getirmiş. Sacoglossan deniz sümüklüböcekleri sınıfından bir canlı ve son derece ufak; sadece 5 mm ile 1 cm arasında boyutlara sahip. Görülmesi pek de kolay değil. Özellikle yosunların üzerindeyken fark edilmesi bir hayli zor. Familyası da Costasiellidae ve Latince adı da Costasiella kuroshimae. Japonya, Endonezya, Filipinler gibi Doğu Asya ülkelerinde ortaya çıkmış.
DENİZ KOYUNU NE YER, NERELERDE YAŞAR?
Cinsel üreme ile çoğalan deniz koyunu, larva olarak dünyaya geliyor ve yetişkin forma gçeiş yapıyor. İlk başta bitki olarak algılansa da arka planı daha farklı. Bu canlı türü, koyun kulaklarına benzeyen iki adet yapıya sahip. Bunlar, iki adet koyu göze sahip olan bir tür dış kafa anatomisi şeklinde. Rinofora denilen bu yapılar, aynı zamanda beslenmesinin de temelini oluşturuyor, çünkü deniz koyunu sudaki algleri toplamaya yarıyor.
Rinofor, sudaki kimyasalları algılıyor ve yiyecek buluyor. Bitkiye benzese de aslında değil, alg yiyor. Algler ise fotosentez yapan canlılar ve bu nedenle de bir nevi alglerdeki kloroplastları emiyor ve dolaylı yoldan fotosentez yapıyor deniz koyunları.
Farklı bir beslenme şekli söz konusu demek mümkün. Algler ve küçük bitkileri yiyorlar. Üreme ve beslenme şekilleri ile sudaki en ilginç canlılar arasında bulunduğunu da belirtelim.
Deniz koyunları Kuroshima, Taketomi, Okinawa, Ryukyu Adaları’nda yaşıyor. Genellikle deniz yosunları ve mercan resifleri üzerinde görülüyorlar. Hakkında hala bilinmeyen çok şey var bu canlılara dair ve bu nedenle de araştırılmaya devam ediyorlar.