Deniz Koyunu Nedir?

Tuzlu okyanus tırtılı olarak da bilinen ve pek az yerdeki sularda yaşayan deniz koyunu nedir?

Genelde son derece sınırlı alanlarda ve deniz yosunları üzerinden yaşayan deniz koyunu, ilginç görünümü ile dikkat çeken bir yumuşakçadır. Peki tuzlu okyanus tırtılı olarak da bilinen deniz koyunu nedir, nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir?

DENİZ KOYUNU NEDİR?

Denizler ve okyanuslar farklı görünüşe sahip sayısız canlıya ev sahipliği yapar. Özellikle dip sular, görenleri hayrete düşüren türler barındırır. Derin sularda, ilginç balıkların arasında göze çarpan oldukça çok farklı türler yer alır. Bunlardan biri de deniz koyunu. Peki deniz koyunu nedir, nasıl bir su canlısıdır?

Latince Costasiella kuroshimae ismine sahip olan deniz koyunu, yaprak sümüklüböcek ya da yaprak koyun olarak da bilinir. İsminde geçen ‘yaprak’, yeşil görünümü ve şekli ile bağlantılıdır. Tür olarak sacoglossan deniz sümüklüböcekleri sınıfında bulunur. Familyası Costasiellidae’dir ve kabuksuz deniz opisthobranch karındanbacaklı yumuşakçalardır. Küçük canlılardır, zira boyutları 5 mm-1 cm arasında değişir. Deniz koyunu nedir sorusunun yanıtı 90’lı yılların başında bilinmiyordu, ilk kez 1993’te Japonya’da keşfedildi. Kuroshima isimli ve günümüzde yaklaşık 200 kişinin yaşadığı küçük bir Japon adasında ilk kez görülen ilgi çekici canlı, daha sonra Filipinler ve Endonezya kıyılarında bulundu.

 

DENİZ KOYUNU NASIL BİR CANLIDIR?

Cinsel ürüme yoluyla çoğalıyor, larva evresi sonrası yetişkin forma geçiş yapıyorlar. İlk bakışta bitki gibi görünmesine karşın ön kısmında iki adet koyu göze sahip olan deniz koyunu, aynı zamanda koyun kulaklarına benzeyen iki de rinofora yani dış kafa anatomisinde konumlanan kulak benzeri yapıya sahiptir. İsmi de buradan gelir.

Rinofor nedir diye incelendiğinde sudaki kimyasalları algılayan ince tüylü, yiyecek kaynağı bulunmasına yarayan yapılardır. Deniz koyunu nedir sorusuna dair belirleyici yanıtların başında gelir sahip oldukları iki adet rinofor. Dolayısıyla deniz koyunu her ne kadar bitkiye benziyor olsa da algler ile beslenirler. Bununla birlikte alglerde bulunan kloroplastları emerler ve böylelikle dolaylı olarak fotosentez yaparlar. Kimyasal ve son derece farklı bir beslenme süreçleri vardır özetle.

 

DENİZ KOYUNU NEREDE YAŞAR?

Kuroshima, Taketomi, Okinawa, Ryukyu Adaları’nda yaşayan deniz koyunları, sığ sularda ve kayalık bölgelerde de deniz yosunları üzerinde görülür. Ayrıca mercan resiflerinde yaşadığını da belirtelim. Farklı görünümleri, renkleri, üreme ve beslenme şekilleri ile denizlerin ve daha çok okyanusların az bilinen ama son derece enteresan canlıları arasındaki deniz koyunları, üzerlerinde daha iyi anlamak için araştırmaların sürdüğü bir tür. Sahip oldukları gizemlerinin ilerleyen süreçte açıklık kazanması bekleniyor.

Bakmadan Geçme