• Haberler
  • Genel
  • Denetimli Serbestlik topluma kazandırıyor – Kocatepe Gazetesi

Denetimli Serbestlik topluma kazandırıyor – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Afyonkarahisar’da denetimli serbestlik uygulamalarında yükümlülerin topluma kazandırılması için gayret gösterildiğini söyledi Denetimli Serbestlik Uygulamaları ve Değerlendirme Toplantısı Açık Ceza İnfaz Kurumu salonunda yapıldı. Toplantı programı Denetimli Serbestlik Uygulaması tanıtım videosu, konuşmalar ve plaket sunumları şeklinde gerçekleştirildi. TÜRKİYE’DE2005’DE BAŞLADI Toplantının açılış konuşmasını Denetimli Serbestlik Müdürü İlker Öcal yaptı. Öcal denetimli serbestliği Şüpheli, [&hellip]

Denetimli Serbestlik topluma kazandırıyor

Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Afyonkarahisar’da denetimli serbestlik uygulamalarında yükümlülerin topluma kazandırılması için gayret gösterildiğini söyledi

Denetimli Serbestlik Uygulamaları ve Değerlendirme Toplantısı Açık Ceza İnfaz Kurumu salonunda yapıldı. Toplantı programı; Denetimli Serbestlik Uygulaması tanıtım videosu, konuşmalar ve plaket sunumları şeklinde gerçekleştirildi.
TÜRKİYE’DE
2005’DE BAŞLADI
Toplantının açılış konuşmasını Denetimli Serbestlik Müdürü İlker Öcal yaptı. Öcal denetimli serbestliği; Şüpheli, sanık veya hükümlünün toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı alternatif bir ceza ve infaz sistemi olarak tanımladı. Bu sistem ile yükümlülerün şarta bağlı olarak serbest bırakıldıklarını ifade eden Öcal; “Şarta bağlı serbest kalan yükümlülere bir takım yükümlülükler verilmektedir. İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde yaklaşık 100 yıldır uygulanan bu sistem Ülkemizde 20 Temmuz 2005 tarihli 5402 sayılı kanun ile birlikte 133 Ağır Ceza Merkezinde Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olarak uygulanmaya başlamıştır.” dedi.
GÖREV ALANI GENİŞLETİLDİ
İlker Öcal, asırlar önce Peygamber Efedimiz Hz. Muhammed’in (SAV) Bedir savaşından sonra okuma yazma bilmeyenlere okuma-yazma öğretmeleri şartı ile bazı esirleri serbest bıraktığı örneğini verdi. O zaman bu uygulamaya denetimli serbestlik denilmediğini belirten Öcal; “Aslında bu uygulamanın denetimli serbestlik kararının infaz edilmesine ilişkin en güzel örneklerden bir tanesidir. Bu nedenle denetimli serbestlik bizim kültürümüze çok da yabancı olmayan bir sistemdir. 05 Nisan 2012 tarihli kanun ile birlikte denetimli serbestlik görev alanını iyice genişletmiştir. Denetim, takip ve infaz görevinin yanı sıra Hükümlülerin iyileştirilmesi görevini de üstlenmiş olup, Bu iyileştirme görevini yerine getirirken diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının da yardımına ihtiyaç duymuştur.” diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİ YAPILDI
Denetimli Serbestlik Müdürü İlker Öcal, müdürlük olarak denetimli serbestlik yükümlülerinin topluma kazandırılmalarını sağlamak, amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiklerini kaydetti. Ziyaretler sonucu bazı kamu kurumlan ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte iş birliği protokolleri imzaladıklarını dile getiren Öcal; “Denetimli serbestlik sistemine onların da katkıları sağlandı. Bununla birlikte ile rehberlik ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında yükümlülerin risk ve ihtiyaçlarına uygun bireysel görüşme, grup çalışması ve seminer programları belirlenmiştir. Bu programlara her kurum kendi alanında uzman personel ile destek vermektedir.” şeklinde konuştu.
YÜKÜMLÜLER
80 BİN AĞAÇ DİKTİ
İlker Öcal, müdürlük olarak destek veren kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa yapılan çalışmaları anlattı. 6 Şubat-5 Ağustos 2013 tarihleri arasında her biri 8 oturum olan 19 grup çalışmasının 143 oturumundan 217 yükümlünün faydalandığını belirten Öcal şöyle konuştu: “6 Eylül 2013 tarihinden 7 Mayıs 2014 tarihine kadar çeşitli konularda 12 adet seminer düzenlendi. 324 Yükümlü faydalanmıştır. Her biri 10 oturum olan ‘Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı’ 11 grup çalışmasının 90 oturumundan 89 yükümlü faydalandı. Bunun yanında kamu kurumları ile yapılan iş birliği protokolleri neticesinde 2013-2014 yıllarında özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullar ile müftülük ve camiler olmak üzere kamu kurumlarında 350 yükümlü kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılmıştır. Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan iş birliği neticesinde ise 160 yükümlüye 80 bin adet ağaç diktirilmiştir. Ayrıca 2013-2014 yılları arasında 945 yükümlünün infazı başarılı bir şekilde tamamlanmış olup, Halen 1000 yükümlünün infazının takibine devam edilmektedir.”
CEZADA AMAÇ CAYDIRMA
Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, 2005 yılında ilk kurulan Denetimli Serbestlik Kurumu’nun ne iş yaptığını ilk etapta birçok kişi gibi kavrayamadığını söyledi. Denetimli Serbestliğin kendilerine çok uzak bir kurum olmadığını kaydeden Yazar; “İsim itibariyle kurum insanların kafasında çok fazla bir çağrışım yapmadı. Ama aradan geçen 9 yıla yakın süre içerisinde kurumun hakikaten mahkumlar üzerinde ciddi bir boşluğu doldurduğu görüldü. Çok önemli hizmetler yapıldığı görüldü. Ünlü bir düşünürün cezaevini, ‘Cezaevinde bir kişiyi kapalı kapılar arkasında bırakmak bir insanı ıslah etmenin ön kötü ve pahalı yoludur.’ sözleriyle tabir ediyor. Cezaevinin amaçlarından bir tanesi de ıslah, caydırıcılık. Acaba tam tersi mi oluyor.” dedi.
AFYON’DA DA GAYRETLE ÇALIŞILIYOR
Milyonlarca lira harcanarak suç işleyenlerin cezaevinde tutulması için infaz koruma memuru, müdür ve müdür yardımcılarının görev yaptığını belirten Başsavcı Yazar şunları söyledi: “Acaba amacımıza ulaşamıyor muyuz? Bu noktadan hareketle cezasının bir kısmını çektikten sonra cezanın kalan kısmını Denetimli Serbestlik birimleri içinde uzmanlar eşliğinde değişik toplantılar, eğitimler yaparak tamamlaması ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Afyonkarahisar’da bu müdürlük aracılığıyla mahkumlarımızı tekrar topluma kazandırmak için elden gelen gayret gösteriliyor.” Başsavcı Yazar, önceki akşam açıklanan kararname ile Mersin iline tayin edildiğini belirterek veda etti.
PLAKET TÖRENİYLE
TOPLANTI TAMAMLANDI
Denetimli Serbestlik Programından yararlanan 30 yaşındaki eski bir hükümlü uygulama kapsamında uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulduğunu anlattı.
Programa; Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Arı, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Şahap Mutlu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve çok sayıda misafir katıldılar. Denetimli Serbestlik uygulamalarına katkı verenlere plaket takdim edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme