Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

DEMRE VE KOYLAR – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 10 Temmuz 2017 Pazartesi 13:14:54
 

Sağlık nedenlerimizle, her yıl olduğu gibi Afyon’dan uzaklaştık. Deniz havası, suyu, portakal bahçeleri belirli bir süre için de olsa, yararlı oluyor. Gerçi bu sene yaz, biraz geç geldi. Sıcaklıklar normal seviyeden yüksek oldu. Denizde depremler nedeniyle dalgalar iki metreyi aştı. Olsun diyoruz gülü seven dikenine katlanır.
Sağ olsunlar konu komşu, Koylara gidelim dediler. Aileler çocuk, gençler, değişik yerler görmek, eğlenmek yüzmek, için yola çıkıyoruz.
Kumluca, Finike’den Demre’ye otobüsle gidiliyor. Finike’den itibaren, koylar başlıyor. Demre. Noel baba’nın kilisesinin, olduğu yer. Eskiden küçük bir köydü. Şimdi Beymelek’le birleşmiş. Modern binaları yollarıyla büyük bir ilçe olmuş. Buralara yatırım yapanların , yüzü gülüyor. Demre’den, tekneler yatlar kano, motorlarla koylara gidiliyor. Yalnız dağ deniz değil, tarihe yolculuk yapıyoruz.
Mağaralar, yontma evler, zeytinlikler, denize ulaşan zeytinyağı kanalları var. Tamamen doğal bitki örtüsüyle kaplı. Batık kent, akvaryum, kale, üç ağızlar, Hamidiye İskele adı verilen koylar.
Bir koya giriyorsunuz, masmavi bir renk. Diğeri lacivert bir başkası, berrak tatlı su gibi, hafif dalga olmasa göl sanırsınız. Denizin tabanını görüyorsunuz. Koyların kirletilmemesi için uyarılıyorsunuz. Tertemiz bir çöp dahi yok. Etrafınızda balıklar sizinle oynaşıyor.
Kıyılara yaklaşan son model yatlar botlar, değişik bir dünyadasınız. Batık kent’te, tekne altındaki bir pencereden, su altında kalan bir yerleşim yeri görüyorsunuz. Kıyıya kadar  yüzüp, kayalar arasından kekik, çiçekler tohumları deniz suyuna bulaştırmadan getirenler oluyor.
Korsanların saklandığı mağara korkunç bir yer. İçine tekne ile girebiliyorsunuz. Öğleyin kaptan, balık, pilav, makarna doğal salata ikram ediyor. Biraz sonra buz gibi karpuz, tabaklarda. Denize çekirdeği kabuğu (balıklar yesin diye dahi) atamıyorsunuz. Temizlik şart.
Koylar dar bir boğazla Ege denizine bağlı. Akşama doğru Demre’ye dönülüyor. Demre’de yer altından buz gibi su fışkırıyor. Herkes merak ediyor ama havuzuna girmek, cesaret istiyor. Suyun değdiği yer, buz kesiyor. Yurdumuz her bölgesiyle bir cennet ama biz bilmiyoruz.
(Kurtuluş savaşında, Kahraman Rauf Orbay  gemisini bu koylardan birisinde düşmandan saklamış. O koy ve bölge Hamidiye diye anılıyor. çocuklarına Rauf ismi koyanlar var)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER